Un insecticid extrem de toxic, interzis la nivel global, poate crește riscul de Alzheimer

©

Autor:

Un insecticid extrem de toxic, interzis la nivel global, poate crește riscul de Alzheimer
Expunerea la un insecticid folosit pe scară largă în urmă cu mai bine de patru decenii, interzis între timp în majoritatea statelor de pe glob, dar care în continuare poate exista în mediu, crește riscul de a dezvolta boala Alzheimer.
Un nou studiu, condus de cercetători de la Universitatea Internațională din Florida, dezvăluie mecanismul care leagă pesticidul Diclor-Difenil-Tricloretanul (prescurtat DDT) de boală Alzheimer. Potrivit concluziilor studiului, poluantul crește cantitatea de beta-amiloid din creier, care formează plăcile de amiloid găsite la pacienții cu boala Alzheimer.

Studiul actual s-a concentrat asupra canalelor de sodiu, pe care sistemul nervos le folosește pentru a comunica, ca mecanism potențial. Deoarece DDT determină deschiderea canalelor de sodiu, ceea ce duce la eliberarea peptidelor beta-amiloid, cercetătorii au emis ipoteza că tratarea neuronilor cu un compus care blochează canalele de sodiu poate preveni formarea depozitelor toxice de beta-amiloid.

Cercetătorii au utilizat celule de cultură, muște transgenice și modele de șoareci pentru a demonstra efectul DDT-ului asupra căii amiloidei, un semn distinctiv al bolii Alzheimer. În urma expunerii modelelor menționate la DDT, în cantități care au corespuns cu cele la care oamenii erau expuși în perioada în care DDT era utilizat la scară largă, cercetătorii au observat o creștere a producției proteinelor de amiloid, precum și creșterea numărului de specii de amiloid toxice.

Ulterior, cercetătorii au demonstrat că blocarea canalelor de sodiu, folosind compusul tetrodotoxină, urmată de dozarea neuronilor cu DDT, nu determină creșterea cantității precursorilor de amiloid și nici a secreției excesului de beta-amiloid. Studii ulterioare vor testa medicamentele folosite în prezent și care vizează canalele de sodiu, pentru a vedea dacă pot reduce acumularea amiloidului toxic. Potrivit autorilor, astfel de studii sunt deja în proces de aprobare, fiind necesare pentru a răspunde la provocarea expunerii involuntare la DDT.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-08-2022 | creare: 22-08-2022 | Vizite: 327
Bibliografie
How DDT exposure contributes to Alzheimer's disease risk, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220817104051.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Șapte obiceiuri sănătoase sunt corelate cu un risc mai mic de demenţă la persoanele cu risc genetic
  • Persoanele cu nivele sanguine mari de DHA au cu 49% mai puține șanse de a dezvolta boala Alzheimer
  • Un studiu confirmă legătura dintre bolile intestinale și riscul de boală Alzheimer
  •