Compusul din sfecla roșie – posibile beneficii împotriva bolii Alzheimer
©
Autor: Mancaș Mălina
Un compus care se găsește în sfecla roșie și îi conferă culoarea specifică ar putea încetini acumularea de proteine denaturate în creier, proces implicat în dezvoltarea bolii Alzheimer, conform unor cercetări recente din cadrul Universității din Florida.
Această descoperire ar putea duce la dezvoltarea de medicamente noi ce ar putea amelioara unele efecte pe termen lung ale bolii.
Betanina este un compus din sfecla roșie cunoscut la inhibitor al unor reacții chimice din creier implicate în progresul bolii Alzheimer.
Oamenii de știință încearcă încă să clarifice cauzele acestei boli ireversibile și progresive a creierului. Principalele elemente suspecte de dezvoltarea bolii sunt proteinele beta-amiloide, fragmente proteice sau peptide ce se acumulează în creier, afectând comunicarea dintre neuroni (celulele nervoase). Mare parte a afectării apare când beta-amiloidele se atașează de metale cum ar fi fierul sau cuprul. Acestea pot face ca beta-amiloidele să se denatureze și să se lege împreună sub formă de acumulări ce pot susține inflamația și oxidarea, în neuronii din apropiere, putând chiar cauza distrugerea lor.
Studii anterioare au arătat că sucul din sfeclă roșie poate susține circulația oxigenului la creier și poate fi benefic prin îmbunătățirea performanțelor cognitive.
Cercetarea curentă a avut obiectivul de a vedea dacă betanina – compus din sfeclă roșie utilizat în coloranții comerciali care se leagă de metale - poate bloca efectele cuprului asupra beta-amilodelor, prevenind denaturarea acestor peptide și reducând oxidarea neuronilor.
Cercetările de laborator au implicat 3,5 di-terț-butilcatecol, sau DTBC, un compus utilizat ca substanță pentru înregistrarea oxidării. Cu ajutorul spectrofotometriei, cercetătorii au măsurat reacțiile oxidative ale DTBC după expunerea la beta amiloid individual, beta-amiloid legat de cupru sau cupru legat de beta-amiloid într-un mix ce conține betanină.
Utilizate independent, beta-amiloidele au produs oxidare redusă sau deloc asupra DTBC, dar legate de cupru au indus oxidarea substanțială. Când betanina a fost adăugată la mixul de cupru legat de beta-amiloid, oxidarea s-a redus cu 90%, astfel că denaturarea peptidelor a fost suprimată.
Nu se poate încă afirma cu certitudine că betanina opreste complet afectarea peptidelor, dar reduce oxidarea; mai puțină oxidare poate preveni denaturarea proteinelor la un anumit grad, chiar până la stadiul la care încetinește agregarea peptidelor beta-amiloid, care poate fi principala cauză a bolii Alzheimer.
Sursa: Phys.org
Această descoperire ar putea duce la dezvoltarea de medicamente noi ce ar putea amelioara unele efecte pe termen lung ale bolii.
Betanina este un compus din sfecla roșie cunoscut la inhibitor al unor reacții chimice din creier implicate în progresul bolii Alzheimer.
Oamenii de știință încearcă încă să clarifice cauzele acestei boli ireversibile și progresive a creierului. Principalele elemente suspecte de dezvoltarea bolii sunt proteinele beta-amiloide, fragmente proteice sau peptide ce se acumulează în creier, afectând comunicarea dintre neuroni (celulele nervoase). Mare parte a afectării apare când beta-amiloidele se atașează de metale cum ar fi fierul sau cuprul. Acestea pot face ca beta-amiloidele să se denatureze și să se lege împreună sub formă de acumulări ce pot susține inflamația și oxidarea, în neuronii din apropiere, putând chiar cauza distrugerea lor.
Studii anterioare au arătat că sucul din sfeclă roșie poate susține circulația oxigenului la creier și poate fi benefic prin îmbunătățirea performanțelor cognitive.
Cercetarea curentă a avut obiectivul de a vedea dacă betanina – compus din sfeclă roșie utilizat în coloranții comerciali care se leagă de metale - poate bloca efectele cuprului asupra beta-amilodelor, prevenind denaturarea acestor peptide și reducând oxidarea neuronilor.
Cercetările de laborator au implicat 3,5 di-terț-butilcatecol, sau DTBC, un compus utilizat ca substanță pentru înregistrarea oxidării. Cu ajutorul spectrofotometriei, cercetătorii au măsurat reacțiile oxidative ale DTBC după expunerea la beta amiloid individual, beta-amiloid legat de cupru sau cupru legat de beta-amiloid într-un mix ce conține betanină.
Utilizate independent, beta-amiloidele au produs oxidare redusă sau deloc asupra DTBC, dar legate de cupru au indus oxidarea substanțială. Când betanina a fost adăugată la mixul de cupru legat de beta-amiloid, oxidarea s-a redus cu 90%, astfel că denaturarea peptidelor a fost suprimată.
Nu se poate încă afirma cu certitudine că betanina opreste complet afectarea peptidelor, dar reduce oxidarea; mai puțină oxidare poate preveni denaturarea proteinelor la un anumit grad, chiar până la stadiul la care încetinește agregarea peptidelor beta-amiloid, care poate fi principala cauză a bolii Alzheimer.
Sursa: Phys.org
Data actualizare: 27-03-2018 | creare: 27-03-2018 | Vizite: 1345
Bibliografie
Vegetable compound could have a key role in 'beeting' Alzheimer's disease, link: https://phys.org/news/2018-03-vegetable-compound-key-role-beeting.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- A fost depistat cu tumora vezicala
- Fractura ischio- pubiana dr. - varstinici!
- Semn de Dementa Cumva ?
- Analize-teste pentru Alzheimer
- Alzheimer si tratamentul pe baza de alcool
- Bunica sufera de Alzheimer de 10 ani
- Alzheimer