Un indice de masă corporală mare este asociat cu un risc crescut de apariție a cinci boli reumatice

©

Autor:

Un indice de masă corporală mare este asociat cu un risc crescut de apariție a cinci boli reumatice
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Uppsala arată că persoanele care au indicele de masă corporală crescut riscă mai mult să dezvolte una dintre afecțiunile reumatice cu care acesta este corelat. Conform oamenilor de știință, bolile în cauză sunt reumatismul, osteoartrita, gută, artrită psoriazică și spondiloză inflamatorie.

Weronica Ek, de la Departamentul de Imunologie, Genetică și Patologie a universității suedeze și autor principal al studiului, afirmă că rezultatele lucrării oferă posibilitatea înțelegerii mai aprofundate a riscurilor din spatele bolilor reumatice și arată că scăderea greutății corporale ar putea implica beneficii în ceea ce privește riscul de dezvoltare a acestora. Autorii explică faptul că majoritatea bolilor reumatice au drept fundament inflamația de la nivelul organismului și afectează în special articulațiile, mușchii și oasele, în contextul în care organele vitale și vasele pot să fie afectate, însă în număr mai mic.

Legătura dintre bolile reumatice și un indice de masă corporală mare a fost observată în cadrul unor studii anterioare, însă nu s-a determinat dacă acesta determină apariția afecțiunilor sau dacă reprezintă o simplă manifestare din tabloul clinic al lor, apărând pe care idiopatică. Ek explică faptul că studiul curent a demonstrat faptul că genele responsabile de predispoziția la un IMC mai mare determină și existența unui risc crescut de dezvoltare a bolilor reumatice, prin urmare trăgând concluzia că acesta are o influență marcată asupra apariției afecțiunilor.

Fatemeh Hadizadeh, cercetător postdoctoral și co-autor al studiului, afirmă că atât în cazul gutei, cât și în cazul artritei psoriazice, ambele reprezentând afecțiuni frecvente ce suferă de psoriazis, analiza a relevat prezența unui indice de masă corporală mărit drept factor de risc în cadrul apariției acestor boli. Mai mult, acest risc a fost determinat ca fiind mai mic la femeile la menopauză decât la cele aflate la vârsta fertilă.

De asemenea, creșterea cu o anumită valoare a indicelui de masă corporală nu a determinat aceleași efecte asupra riscului în cauză la persoanele normoponderale și la cele care prezentau valori prea mici sau mari a acestuia. Mai exact, participanți normoponderali au înregistrat o creștere a riscului de dezvoltare a afecțiunilor reumatice mai mare decât cei care prezentau anterior un IMC deja crescut, sugerând că riscul nu crește la fel de mult la persoanele care deja sunt supraponderale, cu mențiunea că acestea deja prezintă un risc crescut.

Data actualizare: 28-06-2023 | creare: 28-06-2023 | Vizite: 342
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Estimarea riscului de mortalitate cu ajutor unor noi indici și rapoarte de evaluare corporală
  • Asocierile dintre indicele de masă corporală și riscul cardiometabolic și de cancer
  • Sinuzita a fost asociată cu un risc crescut de boli reumatice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum