Un compus derivat din uleiul esențial de turmeric prezintă proprietăți neuroprotectoare

©

Autor:

Un compus derivat din uleiul esențial de turmeric prezintă proprietăți neuroprotectoare

Cercetătorii de la Universitatea Kumamoto din Japonia au descoperit că un compus din uleiul esențial de turmeric, ar-tumerona, acționează direct la nivelul sistemului dopaminergic având un efect neuroprotector în culturile tisulare al unui model de boală Parkinson.


Boala Parkinson reprezintă o afecțiune neurodegenerativă produsă de distrugerea neuronilor dopaminergici ce transmit informații de la substanța neagră a mezencefalului la striatum, ceea ce duce la o sinteză scăzută de dopamină. Simptomele includ tremor al membrelor, imobilitate și rigiditate musculară. Tratamentele cu suplimente de dopamină sunt disponibile, însă nu există deocamdată o modalitate de a inhiba degenerarea neuronilor dopaminergici.


Experimentele din trecut au arătat că activarea microgliilor declanșează degenerarea selectivă a neuronilor dopaminergici, iar oxidul nitric (NO) derivat din microgliile activate a fost implicat în neurodegenerare. Aceste descoperiri sugerează că substanțele cu efect antiinflamator asupra microgliilor ar putea supresa degenerarea dopaminergică.


Cercetătorii au preparat 8 analogi ai ar-tumeronei și au încercat să îi identifice pe cei cu efecte antiinflamatoare mai puternice. În final, analogii cu efecte antiinflamatoare mai intense decât S-Tur au fost R-ar-tumerona (R-Tur), ar-atlantona (Atl) și analogul 2 (A2). Toți cei 4 compuși au supresat semnificativ scăderea numărului de neuroni dopaminergici, însă producția de NO nu a fost deloc inhibată.


De asemenea, 3 compuși, S-Tur, Atl și A2 au inhibat degenerarea dopaminergică indusă de MPP+, o toxină ce degradează neuronii dopaminergici independent de activitatea microgliilor.


În plus, s-a descoperit că efectele neuroprotectoare ale Atl și A2 sunt mediate de activarea Nrf2, un factor de transcripție ce amplifică exprimarea proteinelor antioxidante din celule. În mod special, analogul A2 este un activator potent al Nrf2 și se crede că are un efect antioxidant puternic.


Astfel s-a elucidat un nou mecanism prin care ar-tumerona și derivații săi protejează direct neuronii dopaminergici mezencefalici, independent de efectele antiinflamatoare asupra microgliilor raportate în trecut.


Cercetătorii consideră că analogul A2 ar putea fi un nou neuroprotector dopaminergic în tratamentul bolii Parkinson și ar putea fi utilizat pentru alte afecțiuni produse de stresul oxidativ, precum bolile hepatice sau renale.


Data actualizare: 19-07-2021 | creare: 19-07-2021 | Vizite: 542
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Condimentele din mâncare pot ajuta la scăderea inflamației
  • Turmericul ar putea avea proprietăți antivirale
  • Curcumina, un potențial agent terapeutic împotriva tulpinii Omicron a SARS-CoV-2
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum