Dezvoltarea în laborator a discurilor intervertebrale

©

Autor: Redacția ROmedic

Dezvoltarea în laborator a discurilor intervertebrale
Între vertebre se află formațiuni fibrocartilaginoase cu rolul de a fixa vertebrele, de a absorbi șocurile și de a permite mișcările coloanei vertebrale. Aceste formațiuni sunt alcătuite din inel fibros și nucleu pulpos iar degenerarea discului intervertebral duce la instalarea herniei de disc.

În cazul apariției herniei, discul nu mai are capacitatea de a absorbi șocurile, ducând la compresia nervului spinal și implicit la dureri la nivelul spatelui și picioarelor.

Tratamentul chirurgical uzual al herniei de disc presupune îndepărtarea discului herniat. Noi perspective vin din partea unor tineri cercetători din cadrul Universității Berkeley din California, și anume dezvoltarea de țesuturi ale discurilor intervertebrale umane pentru înlocuirea discurilor alterate.

Se pornește de la un țesut conjunctiv provenit din excizia chirurgicală a unor discuri compromise. Inițial, ca materie primă s-a utilizat țesut conjunctiv provenit din cozi de vită de la măcelării. Următorul pas a fost reprogramarea celulelor pentru a dezvolta țesut conjunctiv nou. Cu ajutorul unor enzime se separă celulele discului, care sunt apoi introduse într-un gel pe bază de alge, ce imită lichidul cefalo-rahidian de la nivelul coloanei vertebrale. Gelul utilizat are capacitatea de a accelera umflarea discului astfel dezvoltat.

Celulele sunt alimentate cu substanțe nutritive pe care în mod normal le-ar obține în interiorul organismului. Ulterior, gelul ce conține celulele cartilaginoase este introdus în interiorul unor matrițe cu ajutorul unui ac, pentru a crea cilindri cu diametrul de 4 milimetri din țesutul dorit.

După 4-6 săptămâni, fiecare cilindru conține aproximativ 800 000 de culturi celulare încorporate în gel, cu proprietăți asemănătoare cu ale țesutului nativ.

Cercetătoarea își propune să dezvolte tehnicile de inginerie tisulară utilizate pentru a obține țesut care să imite mult mai bine anatomia umană. Pentru asta, sunt necesare studii aprofundate și studierea cu exactitate a modului în care se produce degradarea discurilor intervertebrale din diferite cauze, inclusiv vârsta și activitatea fizică zilnică.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 03-07-2015 | creare: 03-07-2015 | Vizite: 3396
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mecanismele care stau la baza leziunilor țesutului discului intervertebral cauzate de diabet
  •