Un circuit cerebral promovează somnul în timpul zilei în perioadele caniculare

©

Autor:

Un circuit cerebral promovează somnul în timpul zilei în perioadele caniculare
Un studiu efectuat pe musculițe de fructe indică faptul că modificările comportamentului de somn-veghe caracteristici anotimpului sunt preprogramate de circuite specifice ale creierului care mediază interacțiunea dintre temperatură și centrii de somn. Studiul actual constituie o continuare a unui studiu anterior, în urma căruia aceeași echipă de cercetători a identificat un termometru pentru creier, activ doar pe temperaturi reduse. Noua lucrare explorează un circuit similar de „termometru” pentru temperaturile calde.
Temperatura din mediul extern influențează comportamentul uman, de la alimentație și niveluri de activitate până la ciclurile de somn-veghe. În zilele de vară, comparativ cu zilele de iarnă, oamenii tind să aibă un comportament de somn diferit, cu mai multe ore de somn pe timpul zilei. Legătura dintre neuronii senzoriali și neuronii care controlează ciclul somnului nu este însă pe deplin înțeleasă.

Studiul actual, efectuat de cercetătorii de la Universitatea Northwestern, și-a propus să identifice existența unei astfel de legături și să detalieze motivele care determină muștele de fructe să doarmă mai mult pe timpul zilei în perioadele călduroase.

„Schimbările de temperatură influențează mult comportament oamenilor, dar și al animalelor. În cazul anumitor animale, efectele temperaturii asupra somnului sunt unele extreme, determinând animalele în cauză să hiberneze pentru un sezon întreg”, a spus unul dintre autorii studiului, Marco Gallio, profesor asociat de neurobiologie la Colegiul de Arte și Științe Weinberg.

Cercetătorii au optat pentru utilizarea muștelor de fructe deoarece acestea pot permite studierea nu doar a somnului, ci și a unor factori externi care influențează somnul, precum lumina și temperatura. În plus, temperatura favorită a muștelor de fructe este aceeași cu cea a omului, ceea ce face ca studiul să fie relevant inclusiv pentru oameni.

La fel ca în cazul studiului anterior, cercetătorii au descoperit că neuronii creierului care primesc informații despre căldură fac parte din sistemul neuronal care reglează somnul. Atunci când cele două circuite funcționează în paralel, celulele care promovează somnul la amiază rămân mai mult timp active, ceea ce are ca rezultat o creștere a somnului la amiază.

sursa: Science Daily
foto: Northwestern Now

Data actualizare: 22-08-2022 | creare: 22-08-2022 | Vizite: 362
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Stresul termic influențează dezvoltarea bebelușilor în primii ani critici
  • Ventilatorul electric scade solicitarea la care este supusă inima vârstnicilor în condiții de căldură umedă
  • Efectul expunerii la căldură asupra sănătății materne, fetale și neonatale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum