Lipsa unui frate crește riscul de obezitate
Autor: Teodorescu Mihai
Un studiu recent arată că practicile de alimentație familială sunt mai puțin sănătoase în cadrul familiilor cu un singur copil, ceea ce sporește riscul de obezitate pentru copil, cât și pentru părinții săi, în special pentru mamă. Prin comparație, familiile cu mai mult de un copil au avut o alimentație mai sănătoasă, comportamentele și modelele de alimentație fiind semnificativ modificate. Studiul demonstrează că familiile cu mai mulți copii tind să ia decizii de alimentație mai sănătoase, influența familiei și a fraților fiind evidentă în cadrul cercetărilor clinice. Chelsea Kracht, autorul principal al cercetării, consideră că este important ca atenția profesioniștilor din domeniul nutriției să se îndrepte asupra educării nutriționale într-un mod adecvat și adaptat familiilor, în funcție de particularitățile sale.
Studiul a descoperit că timpul petrecut în afara mediului familial, precum la școală sau în centrele de îngrijire de zi, nu a fost legat de modelele alimentare ale copilului. Tocmai din acest motiv, au fost constatate diferențe evidente de comportament alimentar în interiorul gospodăriei între grupurile de studiu. Consumul meselor în fața televizorului și consumul regulat de băuturi carbogazoase a fost una dintre problemele cel mai frecvent întâlnită în familiile cu un singur copil.
Datele folosite de către cercetători au fost obținute prin auto-raportare sau din jurnalele completate de profesori. Fiecare dintre mamele participante au ținut un jurnal medical pe parcursul a trei zile. În același timp, profesorii au păstrat jurnale pentru orice mâncare consumată de copil în timpul școlii sau în pauzele de curs. De asemenea, mamele au completat un chestionar privitor la alimentația și activitatea fizică a familiei. Scopul chestionarului a fost acela de evaluare a comportamentelor tipice de consum alimentar în familie, care se referă nu doar la alegerea mâncării, ci și a băuturilor, dar și de evaluare a modului în care mediul familial poate influența comportamentul alimentar al copilului, activitatea fizică a acestuia sau alți factori care contribuie la obezitate.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Poluarea aerului și exercițiile fizice: când să faci mai multe sau mai puține
- Utilizarea excesivă a telefonului mobil de către adolescenți a fost asociată cu riscul de tulburări psihice
- Analiza genetică arată că fumatul și IMC ridicat cresc riscul de demență, dar educația și sportul oferă protecție
- Cafeaua decofeinizată ar putea ajuta la sănătatea ficatului
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni