Cum pot medicii să îi ajute pe pacienți să renunțe la fumat?

©

Autor:

Cum pot medicii să îi ajute pe pacienți să renunțe la fumat?
Cadrele medicale ar putea veni în sprijinul pacienților fumători pentru a reduce numărul de țigări fumate și chiar să renunțe la acest viciu, potrivit unei analize publicate în Canadian Medical Association Journal.

Dependența de fumat reprezintă principala cauză evitabilă de boală, dizabilitate și deces din Canada, factor care poate fi înlăturat total. Clinicienii  pot crește șansele de reușită a procesului de renunțare la fumat prin aplicarea sistematică a metodelor de identificare și tratare a fumătorilor.
Aceste metode sunt bine fundamentate științific fiind eficiente și cuprind: terapia farmacologică și comportamentală, sfaturi cu privire la asocierea celor două forme de tratament în funcție de obiectivele procesului de întrerupere a fumatului și cele mai noi abordări ale grupurilor vulnerabile, cum sunt de exemplu femeile însărcinate sau persoanele care suferă de afecțiuni mentale.

Autorii publicației din CMAJ menționează că majoritatea fumătorilor își doresc:
  • să renunțe brusc la fumat,
  • să reducă treptat numărul de țigări și eventual să renunțe complet la o dată specifică,
  • să reducă numărul de țigări fumate sau
  • nu sunt interesați momentan să reducă sau să renunțe la acest obicei.

Circa 2/3 dintre fumătorii din Canada (64.4%) își doresc să renunțe la fumat, iar jumătate (49.6%) au raportat în ultimul an cel puțin o încercare de sistare a viciului. Cu toate acestea mai puțin de 5% dintre aceștia au avut succes pe termen lung.

Stabilirea unor practici clinice de rutină și standardizarea unor metode de abordare a pacienților fumători pentru a-i ajuta să renunțe la fumat s-au dovedit eficiente în ceea ce privește menținerea abstinenței timp îndelungat. De aceea este extrem de importantă implicarea cadrelor medicale pentru a oferi susținere, dar mai ales ajutor specializat în acest proces pacienților.

Renunțarea la fumat înainte de a împlini vârsta de 40 de ani poate aduce cu sine beneficii semnificative pentru sănătate, diminuând cu circa 90% riscul de boală și mortalitatea printre foștii fumători.

Aflați din articolele noastre care sunt metodele cele mai potrivite pentru a renunța la fumat, dar mai ales, care sunt avantajele pentru sănătatea proprie și a celor din jur.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 02-02-2020 | creare: 04-10-2016 | Vizite: 1495
Bibliografie
Helping patients quit or reduce smoking: A guide for physicians, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/313251.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Evaluarea dependenței de nicotină
  • Renuntarea la fumat
  • Avantajele renunțării la fumat
  •