Uleiurile esențiale, arme împotriva infecțiilor bacteriene
Autor: Fermeșanu Liana
Oamenii de știință ai Universității James Cook (UJC) din Australia au descoperit că acoperirea dispozitivelor medicale cu extracte de plante, precum uleiul de arbore de ceai, poate preveni milioane de infecții care apar anual.
Echipa UJC este pionieră globală în dezvoltarea peliculelor subțiri de polimeri derivați din plante; oamenii lor de știință au publicat până acum peste 70 de articole de cercetare și șase teze de doctorat pe acest subiect.
Profesorul Mohan Jason, șeful departamentului de Electrică și Inginerie Electronică a UJC conduce echipa care cercetează subiectul. El spune că apar multe operații neplanificate care se fac pentru a lupta cu infecțiile, cauzate în mare parte de o peliculă de bacterii (biofilm) care se formează pe echipamentele medicale.
„Se crede că în jur de 80% dintre operațiile necesare din cauza infecțiilor ar putea avea legătură cu formarea biofilmului”, a spus profesorul.
Echipa a transformat produsele bazate pe plante și uleiurile esențiale (cunoscute ca metaboliți secundari din plante) în învelișuri de polimer care să îmbrace dispozitivele medicale, inclusiv implanturile.
„Metaboliții secundari din plante sunt o resursă ieftină, regenerabilă, disponibilă în cantități comerciale, au toxicitatea redusă și e posibil să aibă mecanisme diferite pentru a lupta cu bacteriile, în comparație cu antibioticele sintetice”, a notat doctorul Jason.
Doctor Katia Bazaka, senior adjunct în cercetare, a menționat că nu folosesc chimicale periculoase care să rămână în pelicula de protecție, astfel că aceasta nu va deteriora dispozitivele medicale și, de asemenea, procesul de fabricare este mult mai prietenos cu mediul.
Oamenii de știință de la Universitatea James Cook au studiat mai mulți predecesori naturali, dar s-au concentrat cel mai mult pe uleiul esențial australian de arbore de ceai și componentele acestuia. Doctor Katia Bazaka a dezvoltat o peliculă anti-bacteriană din terpinen-4-ol, un compus cu acțiune antihistaminică a arborelui.
Antibioticele sintetice au fost cele mai bune tratamente împotriva infecțiilor micro-bacteriene, de la apariția penicilinei și până azi. Dar folosirea mult prea frecvent a antibioticelor face ca acestea să devină din ce în ce mai ineficiente. Oamenii de știință consideră că dacă nu vor fi găsite noi soluții, tratamentele medicale vor involua ca pe vremea în care chiar și rănile minore sau infecțiile comune devin probleme medicale grave.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Insomnia la studenți este cauzată mai degrabă de singurătate, decât de timpul petrecut pe ecrane
- Tinerii adolescenți care se simt singuri au riscuri crescute pentru multiple comportamente nesănătoase
- Suplimentele de vitamina D și rolul lor în reglarea somnului
- Cât de eficiente sunt analgezicele locale în tratamentul durerii?
- Ulei de oregano salbatic / ulei de chimen negru
- Poti sa consumi ulei esential?
- Produse Doterra pentru modificari in Papanicolau