Trosnitul articulațiilor produce sau nu artrita?
Probabil v-aÈ›i întrebat de unde vine acel sunet caracteristic atunci când ne trosnim degetele. Pentru a găsi răspunsul, oamenii de È™tiință de la Universitatea din Alberta au monitorizat imagistic prin rezonanță magnetică (IRM) articulaÈ›iile degetelor în timp ce erau trosnite. Astfel au constatat că în lichidul din jurul articulaÈ›iilor (lichidul sinovial) se formează niÈ™te bule de aer care se sparg.
Ragiologul Robert D. Boutin de la Universitatea din California împreună cu echipa lui au recrutat în cadrul studiului 40 de participanÈ›i sănătoÈ™i: 30 dintre ei îÈ™i trosneau degetele regulat (chiar È™i de 20 de ori pe zi), iar restul de 10 nu aveau acest obicei. ParticipanÈ›ii au fost monitorizaÈ›i imagistic cu ajutorul ultrasunetelor.
ParticipanÈ›ii au fost rugaÈ›i să îÈ™i trosnească articulaÈ›ia de la baza fiecărui deget (articulaÈ›ia metacarpofalangiană) în timp ce erau sub observaÈ›ie ultrasonografică. Astfel, echipa de cercetători a înregistrat 400 de imagini cu sunetele corespunzătoare fiecăreia în parte.
Rezultatul a fost neaÈ™teptat. Ultrasonografic s-au remarcat fascicule de lumină ca niÈ™te artificii în articulaÈ›ie care se corelau în proporÈ›ie de 94% cu producerea sunetelor. Acest lucru se întâmplă din cauza schimbărilor dinamice de presiune care apar în lichidul sinovial.
Cercetătorii nu au detectat nicio durere imediată, inflamaÈ›ie sau leziune la nivelul articulaÈ›iilor după ce au fost trosnite È™i nu au găsit nicio diferență între articulaÈ›iile celor care îÈ™i trosnesc degetele regulat È™i cele ale oamenilor care nu au acest obicei. Deci nu există nicio legătură între trosnitul degetelor È™i apariÈ›ia artritei. Această constatare vine în sprijinul experimentului făcut de un medic din California care, timp de 60 de ani, È™i-a trosnit degetele doar la o mână, iar la cealaltă nu. După această perioadă de timp nu a simÈ›it nicio diferență între cele două mâini.
Sursa: Science Alert
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Va rog ajutor copil cu artrita
- Inflamatii si durere la degete maini
- Durere puternica la picior
- Artrita reactiva
- In urma cu 4 ani am fost diagnosticata cu lupus ADN 396 si artrita la maini
- Artrita reumatoida
- Tromboza, artrita și nodul pulmonar