Este cafeaua o poțiune a longevității?
©
Autor: Irimia Monica Cristiana
Există multe studii despre cafea, aÈ™a încât este dificil să luăm o decizie corectă în privinÈ›a efectelor acesteia asupra organismului. Acest lucru se complică È™i mai mult prin faptul că cele mai valoroase informaÈ›ii obÈ›inute provin din studiile de observaÈ›ie în care oamenii oferă răspunsuri pe bază de chestionare.
Studiul următor a fost unul de mare anvergură (500.000 de subiecți), aprofundat (realizat cu ajutorul datelor colectate pe o perioadă de 10 ani) și bine gestionat.
De ce avem nevoie de încă un studiu despre cafea? Pentru că este greu să obÈ›ii răspunsuri satisfăcătoare numai pe baza unor chestionare completate. Sunt întotdeauna necesare mai multe date, informaÈ›ii mai precise È™i o mai bună analiză a acestora.
„Acest nou studiu este bun, în opinia mea”, spune Kevin McConway, profesor de statistică aplicată la The Open University. „Acesta a fost efectuat cu atenÈ›ie. EÈ™antionul de cercetare a cuprins peste o jumătate de milion de oameni È™i s-a concentrat pe obÈ›inerea unor informaÈ›ii destul de detaliate despre consumul lor de cafea, despre diferiÈ›i factori È™i caracteristici posibil relevante ale stilului de viață È™i, mult mai interesant, despre anumite gene despre care se È™tie că afectează modul în care cofeina este prelucrată în organism. Toate aceste date ajută, într-o oarecare măsură, la investigarea a ce anume din cafea ar putea avea un impact asupra ratei mortalității.”
Studiul, coordonat de către Erikka Loftfield, cercetător la US National Cancer Institute, a folosit datele de la UK Biobank È™i a constatat că persoanele care beau cafea zilnic au fost cu până la 15% mai puÈ›in susceptibile de a deceda decât cele care au evitat consumul de cafea.
Studiul a arătat, de asemenea, aspecte pozitive È™i pentru consumatorii de cafea decofeinizată. DeÈ™i nu este la fel de tare precum cafeaua „adevărată”, acest tip de cafea este suficient pentru a demonstra că È™i alÈ›i compuÈ™i, alÈ›ii decât cofeina, se află la baza explicaÈ›iei. În final, cafeaua conÈ›ine mai mult de 1.000 de compuÈ™i chimici, iar cercetările anterioare au sugerat că anumiÈ›i compuÈ™i precum acidul clorogenic – care funcÈ›ionează ca un antioxidant – ar putea reprezenta arme puternice împotriva deteriorării celulare.
Studii similare din Statele Unite au asociat un consum mai mare de cafea unui risc mai scăzut de deces prematur, în timp ce alte studii au arătat că obiceiul zilnic de a consuma cafea este, de asemenea, legat de un risc mai scăzut de accident vascular cerebral È™i de diabet zaharat de tip 2.
Este ibricul de cafea o fântână a tinereÈ›ii? Depinde, însă este cu siguranță scuza perfectă pentru cei care vor să bea È™i mai multă cafea.
Sursa: New Atlas
Studiul următor a fost unul de mare anvergură (500.000 de subiecți), aprofundat (realizat cu ajutorul datelor colectate pe o perioadă de 10 ani) și bine gestionat.
De ce avem nevoie de încă un studiu despre cafea? Pentru că este greu să obÈ›ii răspunsuri satisfăcătoare numai pe baza unor chestionare completate. Sunt întotdeauna necesare mai multe date, informaÈ›ii mai precise È™i o mai bună analiză a acestora.
„Acest nou studiu este bun, în opinia mea”, spune Kevin McConway, profesor de statistică aplicată la The Open University. „Acesta a fost efectuat cu atenÈ›ie. EÈ™antionul de cercetare a cuprins peste o jumătate de milion de oameni È™i s-a concentrat pe obÈ›inerea unor informaÈ›ii destul de detaliate despre consumul lor de cafea, despre diferiÈ›i factori È™i caracteristici posibil relevante ale stilului de viață È™i, mult mai interesant, despre anumite gene despre care se È™tie că afectează modul în care cofeina este prelucrată în organism. Toate aceste date ajută, într-o oarecare măsură, la investigarea a ce anume din cafea ar putea avea un impact asupra ratei mortalității.”
Studiul, coordonat de către Erikka Loftfield, cercetător la US National Cancer Institute, a folosit datele de la UK Biobank È™i a constatat că persoanele care beau cafea zilnic au fost cu până la 15% mai puÈ›in susceptibile de a deceda decât cele care au evitat consumul de cafea.
Studiul a arătat, de asemenea, aspecte pozitive È™i pentru consumatorii de cafea decofeinizată. DeÈ™i nu este la fel de tare precum cafeaua „adevărată”, acest tip de cafea este suficient pentru a demonstra că È™i alÈ›i compuÈ™i, alÈ›ii decât cofeina, se află la baza explicaÈ›iei. În final, cafeaua conÈ›ine mai mult de 1.000 de compuÈ™i chimici, iar cercetările anterioare au sugerat că anumiÈ›i compuÈ™i precum acidul clorogenic – care funcÈ›ionează ca un antioxidant – ar putea reprezenta arme puternice împotriva deteriorării celulare.
Studii similare din Statele Unite au asociat un consum mai mare de cafea unui risc mai scăzut de deces prematur, în timp ce alte studii au arătat că obiceiul zilnic de a consuma cafea este, de asemenea, legat de un risc mai scăzut de accident vascular cerebral È™i de diabet zaharat de tip 2.
Este ibricul de cafea o fântână a tinereÈ›ii? Depinde, însă este cu siguranță scuza perfectă pentru cei care vor să bea È™i mai multă cafea.
Sursa: New Atlas
Data actualizare: 20-11-2022 | creare: 10-08-2018 | Vizite: 1051
Bibliografie
Is your pick-me-up coffee a longevity potion too? Science says … maybe, link: https://newatlas.com/jama-coffee-longevity/55325/ ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Compuși chimici fluorurați detectați în case și în corpul uman
- Câinii și stăpânii lor: o relație cu beneficii reciproce
- Inactivitatea fizică determină dezactivarea unei proteine din organism și reducerea capacității de a efectua exerciții fizice
- 40% dintre cazurile de cancer din SUA sunt legate de stilul de viață
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Stare de rau de la cafea
- Depresie in lipsa cafeinei
- Cafeaua
- Cafea naturala vs cafea 3 in 1
- Cafea cu lapte - o combinație gresita sau nu?
- Senzatie de slabiciune dupa bautul cafelei