Este cafeaua o poțiune a longevității?
©
Autor: Irimia Monica Cristiana
Există multe studii despre cafea, așa încât este dificil să luăm o decizie corectă în privința efectelor acesteia asupra organismului. Acest lucru se complică și mai mult prin faptul că cele mai valoroase informații obținute provin din studiile de observație în care oamenii oferă răspunsuri pe bază de chestionare.
Studiul următor a fost unul de mare anvergură (500.000 de subiecți), aprofundat (realizat cu ajutorul datelor colectate pe o perioadă de 10 ani) și bine gestionat.
De ce avem nevoie de încă un studiu despre cafea? Pentru că este greu să obții răspunsuri satisfăcătoare numai pe baza unor chestionare completate. Sunt întotdeauna necesare mai multe date, informații mai precise și o mai bună analiză a acestora.
„Acest nou studiu este bun, în opinia mea”, spune Kevin McConway, profesor de statistică aplicată la The Open University. „Acesta a fost efectuat cu atenție. Eșantionul de cercetare a cuprins peste o jumătate de milion de oameni și s-a concentrat pe obținerea unor informații destul de detaliate despre consumul lor de cafea, despre diferiți factori și caracteristici posibil relevante ale stilului de viață și, mult mai interesant, despre anumite gene despre care se știe că afectează modul în care cofeina este prelucrată în organism. Toate aceste date ajută, într-o oarecare măsură, la investigarea a ce anume din cafea ar putea avea un impact asupra ratei mortalității.”
Studiul, coordonat de către Erikka Loftfield, cercetător la US National Cancer Institute, a folosit datele de la UK Biobank și a constatat că persoanele care beau cafea zilnic au fost cu până la 15% mai puțin susceptibile de a deceda decât cele care au evitat consumul de cafea.
Studiul a arătat, de asemenea, aspecte pozitive și pentru consumatorii de cafea decofeinizată. Deși nu este la fel de tare precum cafeaua „adevărată”, acest tip de cafea este suficient pentru a demonstra că și alți compuși, alții decât cofeina, se află la baza explicației. În final, cafeaua conține mai mult de 1.000 de compuși chimici, iar cercetările anterioare au sugerat că anumiți compuși precum acidul clorogenic – care funcționează ca un antioxidant – ar putea reprezenta arme puternice împotriva deteriorării celulare.
Studii similare din Statele Unite au asociat un consum mai mare de cafea unui risc mai scăzut de deces prematur, în timp ce alte studii au arătat că obiceiul zilnic de a consuma cafea este, de asemenea, legat de un risc mai scăzut de accident vascular cerebral și de diabet zaharat de tip 2.
Este ibricul de cafea o fântână a tinereții? Depinde, însă este cu siguranță scuza perfectă pentru cei care vor să bea și mai multă cafea.
Sursa: New Atlas
Studiul următor a fost unul de mare anvergură (500.000 de subiecți), aprofundat (realizat cu ajutorul datelor colectate pe o perioadă de 10 ani) și bine gestionat.
De ce avem nevoie de încă un studiu despre cafea? Pentru că este greu să obții răspunsuri satisfăcătoare numai pe baza unor chestionare completate. Sunt întotdeauna necesare mai multe date, informații mai precise și o mai bună analiză a acestora.
„Acest nou studiu este bun, în opinia mea”, spune Kevin McConway, profesor de statistică aplicată la The Open University. „Acesta a fost efectuat cu atenție. Eșantionul de cercetare a cuprins peste o jumătate de milion de oameni și s-a concentrat pe obținerea unor informații destul de detaliate despre consumul lor de cafea, despre diferiți factori și caracteristici posibil relevante ale stilului de viață și, mult mai interesant, despre anumite gene despre care se știe că afectează modul în care cofeina este prelucrată în organism. Toate aceste date ajută, într-o oarecare măsură, la investigarea a ce anume din cafea ar putea avea un impact asupra ratei mortalității.”
Studiul, coordonat de către Erikka Loftfield, cercetător la US National Cancer Institute, a folosit datele de la UK Biobank și a constatat că persoanele care beau cafea zilnic au fost cu până la 15% mai puțin susceptibile de a deceda decât cele care au evitat consumul de cafea.
Studiul a arătat, de asemenea, aspecte pozitive și pentru consumatorii de cafea decofeinizată. Deși nu este la fel de tare precum cafeaua „adevărată”, acest tip de cafea este suficient pentru a demonstra că și alți compuși, alții decât cofeina, se află la baza explicației. În final, cafeaua conține mai mult de 1.000 de compuși chimici, iar cercetările anterioare au sugerat că anumiți compuși precum acidul clorogenic – care funcționează ca un antioxidant – ar putea reprezenta arme puternice împotriva deteriorării celulare.
Studii similare din Statele Unite au asociat un consum mai mare de cafea unui risc mai scăzut de deces prematur, în timp ce alte studii au arătat că obiceiul zilnic de a consuma cafea este, de asemenea, legat de un risc mai scăzut de accident vascular cerebral și de diabet zaharat de tip 2.
Este ibricul de cafea o fântână a tinereții? Depinde, însă este cu siguranță scuza perfectă pentru cei care vor să bea și mai multă cafea.
Sursa: New Atlas
Data actualizare: 20-11-2022 | creare: 10-08-2018 | Vizite: 1038
Bibliografie
Is your pick-me-up coffee a longevity potion too? Science says … maybe, link: https://newatlas.com/jama-coffee-longevity/55325/ ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cafea la filtru si la ibric.. care e mai sanatoasa?
- Stare de rau de la cafea
- Depresie in lipsa cafeinei
- Cafeaua
- Cafea naturala vs cafea 3 in 1
- Senzatie de slabiciune dupa bautul cafelei