Trecerea la ora de vară: benefică nu doar celor cu preferințe diurne, ci și celor care adorm devreme

Trecerea la ora de vară: benefică nu doar celor cu preferințe diurne, ci și celor care adorm devreme

©

Autor:

Trecerea la ora de vară: benefică nu doar celor cu preferințe diurne, ci și celor care adorm devreme
Impactul revenirii la ora de vară, când ziua este mai lungă iar noaptea mai scurtă, ar putea fi acelaÈ™i pentru persoanele care obiÈ™nuiesc să adoarmă devreme, cât È™i pentru cei care adorm târziu, potrivit unui studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Ottawa.
Condus de către profesorul Stuart Fogel, studiul contestă ipoteza potrivit căreia persoanele care obiÈ™nuiesc să adoarmă târziu, descriÈ™i drept „păsări de noapte”. Studiul a inclus voluntari de diferite vârste, fără tulburări de somn È™i fără alte condiÈ›ii medicale care ar fi putut influenÈ›a rezultatele. Nivelul de activitate fizică al participanÈ›ilor la studiu a fost monitorizat cu ajutorul unor dispozitive purtabile.

Cercetătorii au identificat cronotipul fiecărui participant la studiu prin monitorizarea ritmurilor biologice È™i a preferinÈ›elor zilnice auto-raportate ale acestora. Cronotipul unei persoane arată preferinÈ›ele sale în ceea ce priveÈ™te momentul optim pentru a adormi È™i de a se trezi È™i este legat, de asemenea, de momentul din timpul zilei în care preferă să facă lucruri solicitante, de la activități intelectuale până la exerciÈ›ii fizice.

În general, persoanele tinere au preferinÈ›e diurne, în timp ce persoanele în vârstă obiÈ™nuiesc să adoarmă È™i să se trezească devreme. Comparativ cu vârstnicii, al căror program în general nu interferează cu activitățile lor zilnice, în cazul tinerilor, juxtapunerea se poate dovedi critică, dat fiind faptul că programul de la È™coală presupune în general prezenÈ›a la cursuri la primele ore ale dimineÈ›ii. În acest caz, preferinÈ›a pentru a adormi târziu, corelată cu nevoia de a se trezi devreme, poate duce la tulburări de somn sau la un somn insuficient.

Rezultatele studiului au indicat că trecerea la ora de vară nu influenÈ›ează într-un mod negativ rezultatele cognitive ale unei persoane cu un cronotip de noapte.

sursa: News Medical
foto: University of Ottawa News

Data actualizare: 09-11-2022 | creare: 09-11-2022 | Vizite: 314
Bibliografie
Daylight Saving Time may also suit morning risers just fine, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20221104/Daylight-Saving-Time-may-also-suit-morning-risers-just-fine-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum