O alimentație care promovează sănătatea planetară poate fi benefică pentru sănătatea omului
©
Autor: Teodorescu Mihai
Obiceiurile alimentare sustenabile sunt legate de beneficii pentru sănătate, cum ar fi un risc redus de deces prematur din cauza bolilor cardiovasculare și a cancerului, conform concluziilor unui studiu amplu realizat de cercetători de la Universitatea Lund din Suedia. Studiul indică faptul că există reguli alimentare care sunt benefice atât pentru sănătatea planetară, cât și pentru sănătatea personală.
Raportul Comisiei EAT-Lancet descrie modul în care lumea trebuie să își transforme producția și consumul de alimente pentru ca resursele deja limitate să fie suficiente pentru 10 miliarde de oameni în an 2050. Raportul a acoperit șase domenii diferite: impactul asupra climei, utilizarea apei, biodiversitatea, acidificarea oceanelor, utilizarea fosforului și a azotului.
Dieta EAT-Lancet are valori țintă pentru aportul zilnic dintr-o selecție de alimente diferite și constă dintr-o mulțime de cereale integrale, legume, fructe, nuci, semințe și leguminoase (mazăre, fasole și linte) și mult mai puțină carne, zahăr și grăsimi saturate, în comparație cu consumul curent. Folosind calcule teoretice, raportul a estimat și beneficiile dietei pentru sănătatea umană și longevitate.
În cadrul studiului actual, cercetătorii au studiat peste 22.000 de persoane pentru a investiga legăturile dintre dietă și sănătate. Prin crearea unui sistem special de puncte care arată cât de asemănătoare sunt obiceiurile alimentare ale indivizilor cu dieta EAT-Lancet, ei au reușit să împartă participanții în cinci grupuri. Cu cât aderența la dieta EAT-Lancet este mai mare, cu atât punctele atribuite conform modelului cercetătorilor sunt mai mari.
Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 20 de ani, cercetătorii au investigat asocierea dintre dieta și mortalitatea participanților. Asocierea a fost ajustată pentru factori precum fumatul, activitatea fizică, IMC și consumul ridicat de alcool. Persoanele cu un aport alimentar cel mai apropiat de dieta EAT-Lancet au avut un risc cu 25% mai mic de moarte prematură, comparativ cu persoanele cu cea mai scăzută aderență la dieta EAT-Lancet. Când cercetătorii au investigat cauzele specifice ale morții, au reușit să coreleze dieta EAT-Lancet cu un risc cu 32% mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare și cu un risc cu 24% mai mic de a muri din cauza cancerului.
sursa: Medical News
foto: Mostphotos
Raportul Comisiei EAT-Lancet descrie modul în care lumea trebuie să își transforme producția și consumul de alimente pentru ca resursele deja limitate să fie suficiente pentru 10 miliarde de oameni în an 2050. Raportul a acoperit șase domenii diferite: impactul asupra climei, utilizarea apei, biodiversitatea, acidificarea oceanelor, utilizarea fosforului și a azotului.
Dieta EAT-Lancet are valori țintă pentru aportul zilnic dintr-o selecție de alimente diferite și constă dintr-o mulțime de cereale integrale, legume, fructe, nuci, semințe și leguminoase (mazăre, fasole și linte) și mult mai puțină carne, zahăr și grăsimi saturate, în comparație cu consumul curent. Folosind calcule teoretice, raportul a estimat și beneficiile dietei pentru sănătatea umană și longevitate.
În cadrul studiului actual, cercetătorii au studiat peste 22.000 de persoane pentru a investiga legăturile dintre dietă și sănătate. Prin crearea unui sistem special de puncte care arată cât de asemănătoare sunt obiceiurile alimentare ale indivizilor cu dieta EAT-Lancet, ei au reușit să împartă participanții în cinci grupuri. Cu cât aderența la dieta EAT-Lancet este mai mare, cu atât punctele atribuite conform modelului cercetătorilor sunt mai mari.
Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 20 de ani, cercetătorii au investigat asocierea dintre dieta și mortalitatea participanților. Asocierea a fost ajustată pentru factori precum fumatul, activitatea fizică, IMC și consumul ridicat de alcool. Persoanele cu un aport alimentar cel mai apropiat de dieta EAT-Lancet au avut un risc cu 25% mai mic de moarte prematură, comparativ cu persoanele cu cea mai scăzută aderență la dieta EAT-Lancet. Când cercetătorii au investigat cauzele specifice ale morții, au reușit să coreleze dieta EAT-Lancet cu un risc cu 32% mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare și cu un risc cu 24% mai mic de a muri din cauza cancerului.
sursa: Medical News
foto: Mostphotos
Data actualizare: 13-12-2021 | creare: 13-12-2021 | Vizite: 316
Bibliografie
Sustainable dietary habits are linked to health benefits, shows study, link: https://www.news-medical.net/news/20211209/Sustainable-dietary-habits-are-linked-to-health-benefits-shows-study.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Iată care este singurul supliment ce ar putea preveni răceala
- Sentimentul de apartenență la un mediu social poate influența pozitiv calitatea vieții
- Consumul moderat de alcool - chiar atât de benefic pe cât credem?
- Cercetările examinează relația dintre grăsimea corporală și activitatea fizică la fete și băieți
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni