Dormitul cu jaluzelele trase ar putea îmbunătăți sănătatea
![Dormitul cu jaluzelele trase ar putea îmbunătăți sănătatea](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=41476.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Doctorul Phyllis Zee de la Facultatea de Medicină a Universității Feinberg sfătuiește oamenii să se expună la cât mai puțină lumină în timpul somnului, întrucât o cantitate moderată de lumină poate altera nivelele de glucoză și funcțiile aparatului cardiovascular, astfel apărând un risc de dezvoltare ale unor afecțiuni.
În general, frecvența cardiacă și tensiunea arterială scad în timpul nopții, datorită acțiunii preponderente a sistemului nervos parasimpatic. Studiul a certificat fenomenul de creștere a acestor parametrii cardiaci în rândul persoanelor care au dormit într-un mediu luminos.
De asemenea, cercetătorii au descoperit o posibilă legătură între persoanele supraponderale sau obeze și somnul într-un mediu luminos. Motivul acestei asocieri, conform doctorului, este dobândirea unui anumit grad de rezistență la insulină al acestor persoane, cauzat de lumina la care sunt expuși în timpul somnului.
Studiul a fost bazat pe expunerea participanților la lumină de intensitate moderată și scăzută în timpul somnului și monitorizarea parametrilor endocrini și cardiovasculari ai acestora. Astfel, cercetătorii au observat intrarea într-o stare de veghe a organismului și o creștere a parametrilor cardiaci în cazul voluntarilor care au fost expuși mai mult la lumină.
Acesta este important din cauza numărului mare de oameni ce se expun noaptea la lumină, fie printr-un bec de veghe sau televizor, fie prin lumina ce pătrunde în cameră prin geamuri. Sfaturile doctorului includ purtarea unei măști pentru dormit în timpul somnului sau folosirea unui bec de veghe cu lumină slabă, aproape de podea și la distanță față de noi. De asemenea, acesta sugerează și alegerea unei culori calde, sfătuind evitarea luminii albe și albastre.
Întrebat cum ne dăm seama dacă dormim într-o cameră prea luminoasă, doctorul a spus că „dacă putem distinge clar obiectele în cameră, aceasta este probabil prea luminoasă”.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 17-03-2022 | creare: 17-03-2022 | Vizite: 460
Bibliografie
Close the blinds during sleep to protect your health, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220314154355.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Rutina de a face sport de 2-3 ori pe săptămână te poate scăpa de insomnii
- Speranță de viață de peste 90 de ani în rândul femeilor din diverse grupuri rasiale și etnice
- Utilizarea problematică a smartphone-ului și relația cu anxietatea, depresia și somnul la elevii cu vârsta cuprinsă între 13 și 16 ani
- Adolescenții care oferă ajutorul străinilor au mai multă încredere în sine
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Hipersomnia - somnolenta excesiva
- Insomnia primara
- Narcolepsia
- Somnambulismul
- Tulburarea ritmului circadian de somn
- Tulburarile somnului la femei
- Parasomniile
- Apneea obstructiva in somn
- Sforaitul (Roncopatia)
- Tulburarile de somn la copii
- Somnul
- Poziții sănătoase pentru somn
- Insomnie
- Coșmar
- Alimente care pot afecta somnul
- Somnul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Trecutul imi macina viata si somnul
- Ameteli, uit sa respir in somn am impresia ca imi inghit limba
- Nu pot dormi noaptea
- Frica de somn
- Rispolept consta, cipralex, torendo
- M-am ingrasat de la Seroquel XR 300?
- Porbleme cu somnul
- Somn agitat, adorm si ma trezesc si iar adorm...
- Care ar fi perioada de odihna pe zi?
- Masturbarea afecteaza somnul?