Trauma sonoră
Autor: Teodorescu Mihai
Expunerea îndelungată la niveluri ridicate de zgomot poate avea efecte negative asupra sănătății fizice, mentale și emoționale a unui individ. Unul dintre cele mai evidente efecte negative ale expunerii îndelungate la zgomot puternic este pierderea progresivă și permanentă a auzului. Trauma sonoră apărută după expunerea pe termen lung la sunete de o intensitate ridicată poate deteriora celulele auditive din urechea internă, ceea ce duce la o scădere a acuității auditive și, în unele cazuri severe, la surditate permanentă. (1, 2, 3, 4)
Ce este trauma sonoră?
Trauma sonoră reprezintă alterarea auzului prin lezarea urechii interne, care apare după expunerea îndelungată sau bruscă la zgomote puternice și dăunătoare. Zgomotul puternic poate deteriora celulele nervoase din urechea internă și poate provoca pierderea permanentă a auzului. Deși acest tip de pierdere a auzului este adesea asociat cu expunerea la zgomotele produse de armele de foc sau de explozii, trauma sonoră poate fi, de asemenea, o consecință a expunerii repetate la niveluri ridicate de zgomot, cum ar fi cele generate de concerte sau medii de lucru zgomotoase. (1, 2, 3)
Semne și simptome
Principalele simptome ale traumei sonore includ pierderea progresivă a auzului, dificultăți de concentrare, tulburări de somn, stres, anxietate și depresie. Unele persoane pot prezenta și acufene (zgomote în urechi) sau hipersensibilitate la sunete. (1, 2)
Diagnostic
Diagnosticul de trauma sonoră necesită atât o evaluare clinică a pacientului, cât și efectuarea unor examene paraclinice. Examenul fizic poate detecta pierderea auzului și alte simptome asociate, în timp ce testele de audiometrie și teste de imagistică, cum ar fi RMN-ul și CT-ul, pot evalua daunele la nivelul urechii interne. (1, 2, 3)
Tratament
În majoritatea cazurilor, pierderea auzului cauzată de trauma sonoră este permanentă și ireversibilă. În cazul în cade auzul este afectat doar parțial, tratamentul se va concentra pe evitarea factorilor de risc și pe restabilirea pe cât posibilă a auzului. Aparatele auditive pot fi folosite pentru a ajuta la amplificarea sunetelor, chiar dacă pacientul nu poate percepe sunetele la fel ca o persoană cu auz normal. Aparatele auditive pot facilita comunicarea și interacțiunea cu ceilalți și pot ajuta la reducerea sentimentului de izolare socială.
În cazurile în care pierderea auzului este severă sau profundă și aparatele auditive nu mai sunt eficiente, opțiunile de tratament pot include implanturile auditive, cum ar fi implanturile cohleare (dispozitive care au capacitatea de a stimula direct nervul auditiv, permițând pacientului să perceapă sunetele într-un mod mai clar și distinct). (2, 3, 4)
Prevenție
Prevenirea traumei sonore este esențială pentru a proteja sănătatea auditivă și generală. Următoarele sfaturi pot fi utile pentru a reduce expunerea la zgomot puternic:
- folosiți protecție auditivă (în medii zgomotoase, cum ar fi concerte sau la locul de muncă, purtați întotdeauna căști de protecție sau dopuri auditive pentru a reduce impactul zgomotului asupra urechilor);
- limitați volumul în căști (evitați să ascultați muzică la volum ridicat prin căști, deoarece acest lucru poate cauza deteriorarea treptată a auzului);
- minimizați expunerea la zgomote în timpul somnului;
- gândiți-vă la medii mai liniștite (în măsura posibilităților, căutați să vă petreceți timpul în medii naturale sau mai liniștite). (1, 3, 4)
Răspunsuri la principalele întrebări ale pacienților
Ce activități sau profesii pot prezenta un risc mai mare de trauma sonoră?
Activitățile sau profesiile care implică expunerea prelungită la zgomote puternice, precum cele din domeniul construcțiilor, aviației sau din industria muzicală, prezintă un risc mai mare de trauma sonoră. De asemenea, riscul de traumă sonoră este mai ridicat în rândul persoanelor care practică profesii care presupun utilizarea frecventă a mașinilor de tuns iarba, a motocicletelor și a armelor de foc. (1, 4)
Ce ar trebui să fac dacă cred că am o pierdere a auzului cauzată de zgomot?
Dacă aveți motive să bănuiți că problemele de auz sunt cauzate de expunerea la zgomot, este important să căutați ajutor medical cât mai curând posibil. Un specialist în otorinolaringologie (ORL) vă poate evalua auzul și vă poate oferi un diagnostic precis. Medicul vă poate recomanda teste auditive, pentru a evalua capacitatea auditivă și a identifica posibile probleme. (1, 5)
Pot fi tratate tulburările psihologice cauzate de trauma sonoră?
Pierderea parțială sau totală a auzului poate provoca anxietate, stres și alte probleme psihologice. Tratamentele psihologice și terapia cognitiv-comportamentală pot fi foarte utile în gestionarea tulburărilor psihologice și emoționale cauzate de trauma sonoră. Tehnicile de gestionare a stresului și metodele utilizate de către medicul psihoterapeut vă pot ajuta să faceți față cu succes tulburărilor psihologice cauzate de expunerea la zgomot. (1)
Cum pot să-mi protejez auzul în timpul unui concert sau unui eveniment zgomotos?
Pentru a vă proteja auzul la un concert sau un eveniment zgomotos, purtați întotdeauna căști de protecție auditive speciale, cum ar fi dopuri auditive sau căști de protecție. Dispozitive de acest tip reduc nivelul de zgomot care ajunge la urechea internă și protejează auzul. De asemenea, puteți lua pauze regulate de la zgomotul intens și să încercați să stați cât mai departe posibil de sursele de zgomot puternic. (1, 3, 4, 6)
(2) Acoustic trauma, link: https://medlineplus.gov/ency/article/001061.htm
(3) What Is Acoustic Trauma? link: https://www.verywellmind.com/acoustic-trauma-5212807
(4) Acoustic trauma, link: https://www.hear-it.org/Acoustic-trauma
(5) Noise-induced hearing loss (NIHL), link: https://www.hear-it.org/noise-induced-hearing-loss-nihl
(6) 5 Things You Should Do To Protect Your Ears At A Concert (And Other Loud Events), link: https://digiclearhearing.co.uk/2021/06/17/how-to-protect-your-ears-at-a-concert
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum