Gât inflamat - remedii și recomandări
Inflamația gâtului, situată majoritar la nivel faringian, determină aproximativ 10% din oameni să se prezinte la medic anual. În spatele gâtului inflamat pot sta agenți cauzali multipli, de la o banală răceală până la o tumoră faringiană. De aceea, este important să cunoaștem ce determină o inflamație la acest nivel și cum se poate trata aceasta, pentru a știi când este cazul să apelăm la specialiști. (1)
De ce se inflamează gâtul?
Inflamația la nivelul gâtului poate apărea din numeroase motive. Pe de-o parte, poate fi vorba de o reacție a organismului la o infecție respiratorie, precum o răceală sau gripă, dar etiologia inflamației gâtului poate fi foarte variată.
Printre cele mai comune motive ale apariției unei inflamații la acest nivel se numără:
- inspirarea fumului de tutun sau a altor iritanți;
- infecții streptococice la nivelul faringelui;
- reacții alergice la diferiți stimuli externi;
- inspirarea prelungită a aerului uscat;
- tumori faringiene sau laringiene;
- reflux esofagian;
- laringite. (2, 3, 4)
Simptomele inflamației gâtului
Cele mai frecvente simptome ale gâtului inflamat sunt:
- amigdale inflamate cu depozite pultacee la suprafață;
- ganglioni măriți de volum în zona cervicală.
- roșeață în zona palatină;
- greutate la înghițire;
- scădere a apetitului;
- dureri în gât;
- tuse. (2, 3)
Microorganismele care determină cel mai des inflamația gâtului sunt streptococii, dar incriminați sunt, deseori, și viruși. O infecție bacteriană sau virală cu poartă de intrare cavitatea bucală sau nazală determină inflamația ganglionilor limfatici ce compun inelul limfatic Waldeyer, prima linie de apărare de la acest nivel. Grupele amigdaliene ce fac parte din acesta și pot determina dureri în gât și dificultăți la înghițire sunt reprezentate de amigdalele palatine și cele linguale.
De asemenea, în cazul unei laringite, poate fi prezentă și o ușoară îngreunare a respirației, numită clinic dispnee inspiratorie. Acest fenomen este agravat și de creșterea cantității de secreții ce apare pe fondul unei iritații a mucoasei nazale și faringiene.
Tratamentul gâtului inflamat
De predilecție în remedierea unui gât inflamat este tratarea cauzei ce l-a determinat. Mai exact, în cazul în care motivul apariției sale este o iritație cauzată de fumat sau de vapori iritanți ai anumitor substanțe, este necesară evitarea expunerii la ei. În schimb, dacă factorul etiologic al inflamației faringelui este de natură infecțioasă, este necesară tratarea infecției virale sau bacteriene cu antibiotice. (5)
Pentru a se remedia inflamația gâtului, sunt recomandate medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, paracetamol) sau corticosteroizi, cei din urmă prezentând câteva efecte adverse ce determină majoritatea medicilor să nu le indice la fel de mult pentru o simplă inflamație a gâtului. (1)
Metodele naturale de remediere a unui gât inflamat sunt:
- odihnirea corzilor vocale cât mai mult posibil;
- utilizarea unui umidificator în încăpere;
- gargara cu apă cu lămâie sau sare;
- băutul de ceaiuri calde;
- consumul de miere;
- hidratare. (3, 4)
În cazul în care inflamația amigdalelor palatine este frecventă, se poate practica amigdalectomia, ce constă în extirparea acestora. Cu toate acestea, procedura presupune anumite riscuri ce o indică numai în cazul în care disconfortul adus pacientului este de natură severă. Spre exemplu, dacă în decursul unui an sunt dezvoltate multiple infecții streptococice faringiene, iar inflamația amigdaliană apărută îngreunează respirația, această procedură ar putea fi indicată. (6, 7)
Recomandări pentru prevenirea inflamației gâtului
Prevenirea inflamației faringiene sau laringiene se poate face prin spălarea pe mâini regulată. Astfel, se evită pătrunderea la acest nivel a bacteriilor și virusurilor pe care le purtăm pe tegumente. De asemenea, evitarea contactului cu persoanele suspecte de astfel de infecții poate preveni transmiterea acesteia. (1)
2. Sore throat, https://www.nhs.uk/conditions/sore-throat/
3. Sore Throat, https://www.cdc.gov/antibiotic-use/sore-throat.html
4. Sore Throat 101: Symptoms, Causes, and Treatment, healthline.com/health/sore-throat#antibiotics
5. Sore throat (pharyngitis), https://www.healthdirect.gov.au/sore-throat
6. Soothing a Sore Throat, https://newsinhealth.nih.gov/2013/03/soothing-sore-throat
7. Tonsillectomy and Adenoidectomy, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536942/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Va rog un sfat!!! urechea stanga inflamata, gatul, ganglioni inflamati si durere din spatele capului