Tratamentul cu gabapentină poate îmbunătăți recuperarea neuromotorie după un accident vascular cerebral
![Tratamentul cu gabapentină poate îmbunătăți recuperarea neuromotorie după un accident vascular cerebral](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=42041.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Gabapentina a fost prescrisă pentru reducerea durerii, controlul crizelor și îmbunătățirea recuperării motorii după un accident vascular cerebral, stimulând neuronii normali să preia activitatea de transmitere a impulsului nervos, diminuată prin ischemia neuronală contralaterală.
Experimentele au fost realizate pe animale de laborator, la șobolani cu accident vascular cerebral ischemic în istoric, care au suferit moarte neuronală. Ulterior, administrarea gabapentinei timp de șase săptămâni a restabilit funcțiile motorii fine de la nivelul extremităților superioare, iar procesul a continuat chiar și după oprirea tratamentului, conform cercetătorilor.
Prin blocarea activității unei enzime care este crescută atunci când în creier sau în măduvă există leziuni, gabapentina repermite axonilor neuronilor să se refacă, în contextul în care un nivel crescut al proteinei ar interfera cu recuperarea neurologică.
Gabapentina nu pare să aibă un rol în restabilirea fluxului sanguin din creier după un accident vascular ischemic, însă efectele sale sunt pozitive în privința regenerării axonale ale neuronilor motorii centrali.
Mai mult, în urma tratamentului administrat șobolanilor, neuronii din regiunea opusă leziunii, au preluat „sarcinile” neuronilor afectați prin accidentul vascular cerebral. Regenerarea se datorează plasticității creierului, fiind un important proces de adapatare și reparare a structurilor și conexiunilor nervoase, cu restabilirea transmiterii sinaptice, baza comunicării neuromusculare.
Stimularea plasticității creierului cu ajutorul gabapentinei constituie o nouă direcție de tratament, dat fiind că administrarea zilnică a dus la recăpătarea funcției motricității fine la șobolanii care au suferit leziuni de accident vascular ischemic, față de cei care nu au primit medicamentul.
sursa: News Medical
foto: Imagini 3D ale vascularizației creierului șoarecelui aratând condiții normale, de sus, și după un accident vascular cerebral ischemic, care apare atunci când un cheag de vas de sânge blochează fluxul de sânge în creier. Images courtesy of Andrea Tedeschi
Data actualizare: 02-06-2022 | creare: 02-06-2022 | Vizite: 837
Bibliografie
Gabapentin treatment may enhance recovery of movement after a stroke, link: https://www.news-medical.net/news/20220523/Gabapentin-treatment-may-enhance-recovery-of-movement-after-a-stroke.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Somnul, sau lipsa acestuia, are un efect dramatic asupra formării memoriei
- Mecanismul de protecție al creierului, perturbat de genele de risc asociate cu boala Alzheimer
- O peptidă protejează neuronii atât împotriva bolii Alzheimer, cât și a epilepsiei
- Modularea microbiotei intestinale ar putea reprezenta o modalitate eficientă de tratare a tulburărilor de alimentație
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Nervozitate
- Recuperare AVC + acupunctura
- Tratament AVC raspuns urgent pls!!!
- Dupa AVC
- Accident vascular cu pareza pe partea stanga
- Avc, fibrilatie atriala si nervozitate
- AVC ISCHEMIC CU SEMIPAREZA
- AVC sau nu ?
- AVC-ul si consumul de mdma
- Accident vascular hemoragic de trunchi cerebral