Mecanismul de protecție al creierului, perturbat de genele de risc asociate cu boala Alzheimer
Autor: Domșa Dariana
Genele asociate cu un risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer perturbă mecanismul de protecÈ›ie natural al creierului împotriva afecÈ›iunii în moduri care pot duce la neurodegenerare, conform concluziilor unui studiu recent. Cercetătorii au arătat, de asemenea, într-un model de muÈ™te a fructelor, că o substanță chimică cunoscută sub numele de agonist ABCA1 poate restabili anumite modificări ale mecanismului de protecÈ›ie a creierului.
Echipa dezvăluie dovezi care susÈ›in speciile reactive de oxigen (ROS), produse secundare naturale ale metabolismului celular legate de inflamaÈ›ie È™i alte procese, ca actori cheie în evenimentele care duc la perturbarea mecanismului neuroprotector. În plus, cercetătorii au descoperit că ROS, împreună cu beta-amiloid, componenta principală a plăcilor găsite în creierul persoanelor cu boala Alzheimer, a accelerat dezvoltarea bolii la modelele animale.
„Lucrările anterioare au arătat că două tipuri de celule ale creierului, neuronii È™i glia, lucrează împreună pentru a proteja împotriva neurodegenerării”, a spus primul autor, Matthew Moulton. „În studiul actual, am lucrat cu modele de muÈ™te de fructe È™i de mamifere pentru a investiga dacă factorii genetici cunoscuÈ›i drept factori genetici de risc pentru boala Alzheimer au fost asociaÈ›i cu perturbarea mecanismului de protecÈ›ie”.
Mecanismul neuroprotector este activat atunci când neuronii se confruntă cu niveluri ridicate de ROS, care stimulează neuronii să producă lipide abundente. Nivelurile de ROS cresc odată cu îmbătrânirea, diferitele forme de stres sau din cauza factorilor genetici. CombinaÈ›ia dintre ROS È™i lipide produce lipide peroxidate, care deteriorează sănătatea celulară. Neuronii încearcă să evite deteriorarea secretând lipidele peroxidate, iar apolipoproteinele, proteine ​​care transportă lipidele, le transportă către celulele gliei.
Într-o lucrare anterioară, cercetătorii au conectat mecanismul neuroprotector cu cel mai puternic factor genetic de risc pentru boala Alzheimer, apolipoproteina APOE4. „Am descoperit că APOE4 este practic incapabil să transfere lipidele în celulele gliale”, a spus autorul studiului, Hugo Bellen, profesor de genetică moleculară È™i umană la Colegiul de Medicină Baylor.
Echipa a investigat genele de risc pentru Alzheimer într-un model de muÈ™te a fructelor. Cercetătorii au testat dacă un agonist ABCA1, despre care s-a demonstrat anterior că restabileÈ™te capacitatea APOE4 de a transfera lipide, ar putea permite APOE4 să medieze formarea picăturilor de lipide în glie. „Agonistul ABCA1 a restabilit formarea picăturilor de lipide gliale într-un model de muÈ™te a fructelor APOE4, evidenÈ›iind o cale potenÈ›ial terapeutică pentru a preveni neurotoxicitatea indusă de ROS”, a spus Bellen.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Modificările dietei pot ajuta la reducerea declinului cognitiv: brânza și vinul roșu, efecte benefice pentru creier
- Cercetătorii au dezvoltat o modalitate neinvazivă de a folosi optogenetica bioluminiscentă pentru a activa părți ale creierului
- Suplimentarea cu acid folic în timpul sarcinii atenuează efectele neurotoxice ale plumbului la copii
- Zona zoster sporește riscul de accident vascular cerebral: mecanismele din spatele legăturii dintre cele două condiții, descrise de cercetători
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni