COVID-19 crește riscul de apariție a bolii Alzheimer

©

Autor:

COVID-19 crește riscul de apariție a bolii Alzheimer
COVID-19 afectează în principal persoanele în vârstă cu afecțiuni medicale care compromit sistemul imunitar. Manifestările neurologice variate ale SARS-CoV-2 sugerează că virusul ar putea afecta creierul în mai multe moduri. Existența unor factori de risc și caracteristici patologice comune între COVID-19 și Alzheimer a ridicat preocupări semnificative din punct de vedere al sănătății publice. Într-o recentă recenzie publicată în Journal of Neurochemistry, cercetătorii analizează impactul infecției cu SARS-CoV-2 asupra patologiei bolii Alzheimer.
Boala Alzheimer se caracterizează prin creșterea plăcilor de amiloid, a încolăcirilor neurofibrilare (NFTs), neuroinflamație și pierderea neuronală. Factorii de risc pentru COVID-19 includ vârsta și comorbiditățile precum diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare și hipertensiunea. APOE4, cel mai puternic factor genetic de risc pentru Alzheimer, poate, de asemenea, să sporească riscul de COVID-19.

Impactul SARS-CoV-2 asupra neurodegenerării și Alzheimer

Infecțiile virale, inclusiv COVID-19, sunt asociate cu un risc crescut de declin cognitiv și boli neurodegenerative. SARS-CoV-2 poate induce agregarea amiloidă și poate crește neurotoxicitatea proteinei Aβ42 în celulele cerebrale. Inhibiția ACE2, observată în timpul infecției cu SARS-CoV-2, poate agrava neuroinflamația și patologia legată de boala Alzheimer.

Analizele post-mortem ale creierelor persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 au arătat o acumulare de celule imune și leziuni axonale. Un an după o infecție severă cu COVID-19, s-a raportat o densitate axonală redusă în anumite regiuni ale creierului.

Concluzii

Rezultatele studiului subliniază legătura între COVID-19 și Alzheimer, cu infecțiile SARS-CoV-2 corelate cu neuroinflamație, neurodegenerare și deteriorare cognitivă pe termen lung. Aceste rezultate indică faptul că atât COVID-19, cât și boala Alzheimer au efecte sinergice; totuși, este necesară cercetare suplimentară pentru a elucida implicațiile lor pe termen lung.

Această sinteză a abordat principalele puncte ale studiului, inclusiv detaliile patogenetice și mecanismele potențiale prin care COVID-19 ar putea influența patologia bolii Alzheimer. Se acordă o importanță deosebită proceselor inflamatorii și neurodegenerative, precum și implicarea lor în manifestările clinice ale ambelor boli.

sursa: News Medical
foto: alexialex / Shutterstock.com

Data actualizare: 25-10-2023 | creare: 25-10-2023 | Vizite: 339
Bibliografie
COVID-19 increases Alzheimer's risk, link: https://www.news-medical.net/news/20231023/COVID-19-increases-Alzheimers-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Histerectomia ar putea fi un factor de risc pentru boala Alzheimer
  • O enzimă din sânge poate indica riscul de a dezvolta Alzheimer
  • Șapte obiceiuri sănătoase sunt corelate cu un risc mai mic de demenţă la persoanele cu risc genetic
  •