Diaree în fiecare zi - cauze și tratament

©

Autor:

Diaree în fiecare zi - cauze și tratament

Diareea este o afecțiune caracterizată prin evacuarea frecventă a unor scaune lichide, cauzată în general de diferite infecții bacteriene sau virale. Simptomele diareei pot include, pe lângă scaunele moi sau apoase, senzația de greață sau vărsături, crampe abdominale și febră. Diareea poate duce la deshidratare, mai ales dacă este severă sau durează mult timp. (1, 2)

Cauzele diareei

Infecțiile bacteriene, virale și parazitare, contractate prin consumul de alimente sau apă contaminate, contactul cu persoane bolnave sau prin contactul cu animale infectate, reprezintă principala cauză a diareei. În astfel de situații, diareea este însoțită de alte simptome, cum ar fi greață, vărsături și febră. (2, 3)

Alte potențiale cauze pentru Diaree includ:

  • unele alimente sau băuturi, precum alimentele picante, lactatele, cafenea, alcoolul și băuturile carbogazoase;
  • intoleranțele alimentare și alergiile (unele persoane nu pot digera anumite alimente sau ingrediente, cum ar fi glutenul, lactoza sau nucile);
  • bolile inflamatorii ale intestinului, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerative (pot cauza inflamație și deteriorarea țesutului intestinal, ceea ce poate duce la diaree, sângerări și alte simptome neplăcute). (2, 3, 4)


Alte afecțiuni care pot provoca diaree includ diabetul zaharat, hipertiroidismul și cancerul intestinal. Aceste afecțiuni pot afecta funcționarea normală a tractului intestinal, ceea ce poate duce la diaree frecventă și alte simptome. (3, 4)

Simptome și diagnostic

Simptomele diareei includ scaunele moi sau apoase, urmate de senzația accentuată de a merge la toaletă. Alte simptome pot include:

  • crampe sau dureri abdominale;
  • balonare;
  • febră sau frisoane;
  • dureri corporale;
  • pierdere în greutate;
  • flatulență. (3, 4)


Pentru a diagnostica diareea, medicul va efectua o anamneză completa, ce va include un examen fizic și o evaluare a istoricului medical și familial. De asemenea, pot fi efectuate teste de laborator, cum ar fi analizele de sânge și fecale, pentru a detecta infecțiile sau alte probleme de sănătate. În cazul în care se suspectează o potențială afecțiune, cum ar fi boala inflamatorie a intestinului sau cancerul, poate fi necesară o colonoscopie sau o tomografie computerizată, pentru a evalua starea intestinului. (2, 3, 4)

Tratament

Tratamentul diareei poate varia, în funcție de cauza acesteia. Astfel, în funcție de cauză, tratamentul poate presupune:

  • administrarea de medicamente antibiotice, antivirale sau antiparazitare (în cazul infecțiilor bacteriene, virale, respectiv a infecțiilor parazitare);
  • evitarea anumitor alimente (în cazul în care intoleranța alimentară sau alergiile reprezintă cauza diareei, se vor evita alimentele care cauzează simptomele);
  • administrarea de medicamente antiinflamatoare sau imunosupresoare (în cazul bolilor inflamatorii ale intestinului).


În cazuri severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală. Indirect de cauza diareei, se recomandă consumul unei cantități suficient de mare de lichide și evitarea alimentelor picante, pe întreaga perioadă a tratamentului. (3, 4)

Prevenire

Există unele măsuri pe care le puteți lua pentru a preveni diareea. Acestea includ spălarea regulată a mâinilor, în special înainte de a mânca sau de a găti alimente. De asemenea, este important să consumați alimente sigure și să evitați consumul alimentelor care au expirat sau sunt contaminate. (1, 2)

De asemenea, este important să evitați supraalimentarea și să mâncați lent, pentru a permite ca digestia alimentelor să aibă loc în mod corespunzător. Este recomandat să evitați alimentele picante sau grase, care pot irita stomacul și intestinul. În plus, este important să beți suficientă apă și să mențineți o igienă orală bună, pentru a preveni infecțiile care pot cauza diaree. (2, 3)

Recomandări

Diareea în fiecare zi poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale severe și poate afecta calitatea vieții. Dacă aveți diaree frecventă sau dacă simptomele persistă, este important să căutați asistență medicală. Un medic vă poate ajuta să determinați cauza diareei și să vă ofere un tratament adecvat. Tratamentul diareei poate varia în funcție de cauză și poate include modificări ale dietei, medicamente și alte intervenții medicale. (1, 2)


Data actualizare: 04-03-2023 | creare: 04-03-2023 | Vizite: 1426
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Diareea cronică
  • Cum tratezi corect diareea acasă și când te prezinți la medic
  • Tratament diaree adulți - medicamente și remedii
  •