Transplantologia poloneza e in pericol
Data publicării: 06-04-2007
Permisiunea transplantului a fost refuzata si de mama unei fetite decedate la Centrul pentru Sanatatea Copilului. Dupa operatie, copilul a avut un edem, s-au produs schimbari ireversibile si ulterior moartea. ”Am informat mama despre faptul ca organele fiicei se preteaza unui transplant. Am incercat sa o conving sa accepte recoltarea, dar a refuzat. Din cuvintele ei rezulta ca nu are incredere in noi, medicii, sa ne ocupam in continuare de corpul copilului ei”, spune Małgorzata Manowska, medicul sef al sectiei postoperatorie din Centru.
in acest caz, situatia a fost cu atat mai dramatica, cu cat anterior fusese dificila completarea comisiei care trebuia sa constate moartea creierului copilului. Doar atunci pacientul poate fi decuplat de la aparatele care-i mentin active functiile vitale. ”La noi, moartea creierului este constatata de trei specialisti: anestezistul, neurochirurgul si anatomopatologul. Ultimii doi specialisti au refuzat brusc sa participe la procedura”, relateaza dr. Manowska. A fost nevoie de interventia directorului institutului pentru a completa comisia.
”Acest caz se repeta in intreaga tara”, declara prof. Wojciech Rowiński, consultant national pe probleme de transplantologie. ”Daca medicii nu vor dori sa constate moartea creierului pacientilor, nu vor mai fi donatori, iar transplantologia poloneza va ajunge o ruina”.
Medicii transplantologi polonezi au scris o scrisoare adresata ministrului sanatatii, premierului si parlamentarilor. Ei solicita ajutor, pentru ca „transplantologia poloneza se gaseste intr-o situatie dramatica”. in intreaga tara, numarul transplanturilor de rinichi a scazut in decurs de doua luni de la 76 la 45, a celor de ficat de la 22 la 11. Medicii nu au nici o indoiala: acesta este efectul retinerii cardiochirurgului Mirosław G. de la spitalul MAI din Varsovia. Biroul Central Anticoruptie l-a acuzat de luare de mita si uciderea unui pacient, caruia i-a transplantat inima. ”Aud permanent intrebarea: Pai ce? Vreti sa ma ia cu catuse la maini? Oamenii care nu erau prea dornici sa execute transplanturi au castigat acum un argument pentru a nu le face”, comenteaza dr. Pabisiak.
”Medicii renunta la sarcinile pe care le indeplineau pana acum pentru ca se simt stigmatizati si amenintati”, adauga prof. Piotr Kaliciński, presedintele Consiliului National de Transplantologie.
Medicii explica faptul ca munca in comisia de constatare a decesului este foarte extenuanta din punct de vedere psihic. De aceea, atunci cand in jurul transplanturilor a inceput sa se accentueze atmosfera de suspiciune, numarul donatorilor a scazut de pe o zi pe alta. Pacientii decedati, de la care pot fi recoltate organe, sunt identificati deja doar de medicii pasionati, care stiu ca pot salva pe cineva prin aceasta munca suplimentara. Cei care participau pana acum fara convingere la aceste proceduri, au renuntat complet, spune dr. Pabisiak. Nu vor ca munca lor sa fie asociata cu o infractiune, explica prof. Kaliciński alegerea acestor medici.
Nu mai putin ingrijoratoare sunt informatiile referitoare la faptul ca decedatii nu sunt decuplati de la aparatele care le mentin active functiile vitale. Un asemenea caz a existat la Varsovia - timp de trei saptamani, pacientul unui spital a zacut cuplat la aparate. Nu este etic. O asemenea atitudine nelinisteste inutil familia decedatului, ii da speranta ca pacientul traieste si trezeste banuiala ca spitalul vrea sa faca ceva impropriu cu corpul, alarmeaza Kaliciński.
Sursa: Rompres
06-04-2007, Vizualizari 902