Topul inovațiilor medicale din ultimii ani

©

Autor:

Topul inovațiilor medicale din ultimii ani

Odată cu dezvoltarea rapidă a științei și tehnologiei, descoperirile medicale continuă să fie făcute în fiecare zi, în întreaga lume.

Dar care sunt unele dintre cele mai extraordinare progrese și cum pot schimba modul în care sunt tratate anumite afecțiuni medicale? Acesta este motivul pentru care am alcătuit un top al celor mai importante descoperiri medicale din ultimii ani.

1. Imprimarea 3D a părților corpului

Oamenii de știință au creat cu succes părți ale corpului uman folosind imprimarea 3D.

În 2013, cercetătorii de la Universitatea Cornell au tipărit o ureche externă care a funcționat și a arătat la fel ca una adevărată. Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania și MIT au reprodus și vasele de sânge folosind procese similare.

Alte aplicații medicale noi care folosesc imprimarea 3D includ imprimarea materialelor pentru proteze, precum și aparate auditive.

Aplicațiile chirurgicale ale tipăririi 3D se dezvoltă rapid, modelele tipărite 3D fiind folosite pentru a planifica proceduri complexe neurochirurgicale, reconstrucția craniofacială și chirurgia la nivelul coloanei.

2. Terapia genetică

Terapia genetică este modificarea ADN-ului cuiva pentru tratarea bolii, mai degrabă decât tratarea simptomelor ca majoritatea medicamentelor de pe piață.

Experimentele recente au arătat, de asemenea, potențialul terapiei genice care poate fi utilizat pentru inversarea altor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân. Există unele promisiuni că terapia genică ar putea fi folosită într-o zi pentru a elimina necesitatea tratamentelor tradiționale, cum ar fi radiațiile, chimioterapia sau chirurgia. (1)

3. Tratamente pentru bacteriile intestinale

Pe măsură ce înțelegem bacteriile intestinale și modul în care acestea afectează restul corpului, descoperirile științifice în legătură cu flora intestinală continuă să formeze modul în care tratăm boala.

Uimitor, oamenii de știință au descoperit că amestecul de bacterii sau de microbi din sistemul nostru digestiv poate afecta modul în care funcționează creierul nostru.

Terapia cu microbiome (folosirea bacteriilor organismului pentru tratarea bolilor) a fost utilizată cu succes pentru a trata anumite forme de diaree, infecții intestinale și boli inflamatorii intestinale, iar cercetătorii se concentrează acum pe alte aplicații posibile, inclusiv tratamente pentru cancer, boli mintale, boli autoimune și chiar performanțe sportive.

4. Terapii pentru tratarea cancerului

Domeniul terapiilor pentru cancer a avut, de asemenea, unele descoperiri recente.
S-au înregistrat progrese în imunoterapia cancerului, care tratează cancerul prin stimularea sistemului imunitar al organismului, mai degrabă decât eliminarea sau țintirea celulelor tumorale prin intervenții chirurgicale sau prin chimioterapie.

5. Hormoni pentru bolile cardiace

Serelaxina, o versiune sintetică a hormonului relaxin dezvoltat de Novartis, a fost prezentată în studiile care au dus la creșterea ratei de supraviețuire la pacienți cu 37%. Medicamentul funcționează prin deschiderea vaselor de sânge și are un efect antiinflamator asupra sistemului.

Din păcate, serelaxina nu a reușit recent să își atingă obiectivele într-un al doilea studiu și a cauzat înrăutățirea insuficienței cardiace în ziua a cincea și moartea cardiovasculară în ziua 180.

6. Tratament pentru hepatita C

Hepatita C este o boală potențial letală care provoacă 12.000 de decese în fiecare an. Aproximativ 30% din oameni nu pot fi vindecați, iar cei vindecați suferă un tratament care durează aproape un an și este asociat cu efecte secundare majore.

Cu o rată de vindecare de 95% și un program de tratament care durează numai 12 săptămâni, un nou medicament numit Sofosbuvir ar putea ajuta pacienții să evite perioada de tratament extinsă și să îmbunătățească rata persoanelor vindecate de hepatită C.

7. Celule sintetice

Cercetările asupra celulelor sintetice au progresat rapid în 2015, când un grup de biologi japonezi au creat o protocelă sintetică obținută din ADN și proteine ​​ambalate în interiorul lipidelor.

Apoi, în 2017, cercetătorii israelieni au dezvoltat celule sintetice care ar putea funcționa autonom și ar putea fi folosite pentru a ucide cancerul.

8. Clasă nouă de antibiotice

Un nou tip de antibiotice, cunoscut sub numele de teixobactin, poate ucide infecții grave, cum ar fi tuberculoza și septicemia, fără a se confrunta cu rezistență. Acesta ar putea fi utilizat în cele din urmă pentru a trata infecțiile rezistente la medicamente.

9. Medicament eficace pentru psoriazis

Un medicament eficient pentru psoriazis ar putea fi la orizont pentru cei care suferă de această afecțiune cronică a pielii. Medicamentul denumit Guselkumab a atins cele mai mari rate de răspuns la pacienții cu psoriazis într-un studiu.

Guselkumab este un anticorp monoclonal uman care blochează selectiv proteina interleuchină (IL) -23. Guselkumab a reușit în proporție de 85,1% să reducă simptomele în decurs de 16 săptămâni, în timp ce numai 6,9% dintre pacienții cărora li s-a administrat placebo au reușit acest lucru.

10. Tratamentul dependenței de opioide

Buprenorfina, un implant pentru tratamentul dependenței de opioide (analgezice), a fost aprobat de FDA. Buprenorfina este utilizată pentru a administra în mod automat doze mici de buprenorfină la pacienții dependenți de opioide pentru a sprijini procesul de recuperare.

În timp ce tabletele de buprenorfină sunt deja disponibile pe scară largă, un implant este considerat o dezvoltare progresistă deoarece elimină necesitatea de a administra mai multe pilule pe toată durata zilei.

Nu există, de asemenea, riscul de a uita să iei medicamentul și deoarece implantul dispersează medicamentul în mod egal prin corpul, acesta poate fi eficient în reducerea simptomelor de sevraj.

Buprenorfina este implantat sub piele printr-o procedură care durează doar 15 minute într-un cadru ambulatoriu.

11. Neuromodularea pentru tratarea apneei obstructive în somn

Companiile comercializează în prezent un implant care oferă stimulare pentru a deschide mușchii principali ai căilor respiratorii în timpul somnului. Tehnologia acționează ca un stimulator cardiac, ajutând la sincronizarea aportului de aer, folosind un senzor de respirație și un cablu de stimulare alimentat de baterii. (2)

Aceste sisteme de neuromodulare au avut rezultate pozitive în testele clinice și se preconizează că vor oferi un somn mai bun pentru mai mulți pacienți.

12. Monitorizarea centralizată a pacienților

Monitorizarea centralizată constă în utilizarea echipamentelor avansate, inclusiv senzori și camere de înaltă definiție, pentru a monitoriza tensiunea arterială, frecvența cardiacă, respirația, puls oximetria și multe altele. (3)

Datele complexe sunt asimilate pentru a declanșa intervenția la fața locului atunci când este necesar, în timp ce sunt filtrate multe alarme neimportante.


Data actualizare: 04-02-2019 | creare: 04-02-2019 | Vizite: 841
Bibliografie
1. Cleveland Clinic: Top 10 Medical Innovations of the Past 10 Years. Url: https://hitconsultant.net/2015/10/22/cleveland-clinic-top-10-medical-innovations-of-the-past-10-years/#.XFfhRlwzaUk
2. Top 10 Medical Innovations for 2018 Revealed. Url: https://consultqd.clevelandclinic.org/top-10-medical-innovations-for-2018-revealed/
3. Medical Innovation in the Changing Healthcare Marketplace: Conference Summary.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK220598/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Topul descoperirilor medicale în 2017
  • Inovații medicale 2019
  •