Topul simptomelor ciudate

©

Autor:

Topul simptomelor ciudate

Cu toții suntem obișnuiți ca bolile să fie asociate cu simptome care ne conduc către partea corpului afectată sau ne conferă o stare de rău generalizată și ne determină să ne punem întrebări cu privire la sănătatea noastră. Însă ce se întâmplă în cazul în care afecțiunile își găsesc un corespondent eronat?

Iată câteva dintre simptomele cel puțin ciudate care pot ascunde dereglări serioase:

1. Pofta pentru gheață

Cu siguranță fiecare dintre noi am simțit la un moment dat o nevoie pentru a ingera un cub de gheață, cu precădere în zilele caniculare. Însă, o nevoie persistentă de a mânca gheață poate fi asociată cu două afecțiuni: lipsa de fier în organism sau pica, o boală caracterizată prin nevoia de ingestie a unor substanțe lipsite de valoare nutrițională, caz în care pofta se extinde și la alte elemente necomestibile (ex: var, pământ, cretă). (1)

2. onicoliza

Acest simptom reprezintă separarea unghiei de pe patul unghial și poate semnala o afecțiune a glandei tiroide. Hipertiroidismul definește activitatea exagerată a tiroidei care produce o cantitate excesivă de hormoni. În cazul în care unghiile dumneavoastră trec de la un aspect sănătos la ridicarea de pe patul unghial, puteți lua în calcul un consult endocrinologic, mai ales dacă onicoliza este asociată cu tahicardie, bătăi neregulate ale inimii, tremor la nivelul extremităților, slăbiciune musculară, dispoziție schimbătoare, sensibilitate la căldură sau căderea părului.

Onicoliza poate fi asociată și unor afecțiuni ale pielii care se extind la nivelul unghiilor precum panarițiu, psoriazis sau micoze. În acest caz, adresați-vă unui medic dermatolog. (2)

3. Respirația fructată

Mirosul de fructe al respirației este asociat unei complicații acute a diabetului zaharat, cetoacidoza. Aceasta apare când pacientul diabetic nu primește suficientă insulină și se manifestă prin urinări frecvente și senzație continuă de sete. Dacă acest dezechilibru nu este corectat, bolnavul evoluează cu deshidratare și hiperglicemie severă care poate fi fatală. (1), (3)

4. Inflamația irisului

Acest simptom poartă denumirea de iridociclită și reprezintă inflamația irisului și a corpului ciliar. Cauza poate fi de origine genetică sau rezultă secundar unor procese patologice. Una dintre afecțiunile care determină iridociclită este boala Crohn, care face parte din categoria bolilor inflamatorii intestinale. În acest caz, simptomele asociate sunt diarea și durerile abdominale. (4)

5. Râs sau plâns incontrolabil

Acest simptom face parte din sindromul pseudobulbar și apare la pacienții cu scleroză multiplă, scleroză amiotrofică laterală, boala Parkinson, boala Alzheimer și în cazul unor leziuni cerebrale sau a unui accident vascular cerebral. Manifestările neobișnuite apar din cauza lezării nervilor responsabili de controlul emoțiilor care determină apariția acceselor de râs sau de plâns ce nu își găsesc corelația cu starea psihică a pacientului.

Tratamentul se face cu antidepresive (amitriptilina, nortriptilina), inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (citalopram, fluoxetine, sertraline), precum și cu Nuedexta, un medicament utilizat pentru tratamentul specific al sindromului pseudobulbar. (5), (6)

6. Urină tulbure

Aspectul urinei variază în mod fiziologic în funcție de starea de hidratare a organismului, alimentele consumate sau după exerciții fizice de lungă durată. Prezența pe timp îndelungat a unor urini cu aspect tulbure semnalează de cele mai multe ori o infecție a tractului urinar, o boală cu transmitere sexuală, diabet zaharat controlat deficitar, litiază renală sau o boală cardiacă. (1), (7)

7. Alterarea simțului mirosului

Afectarea mirosului apare cel mai frecvent în cazul unor boli neurologice, prin lezarea structurilor care alcătuiesc tractul olfactiv. Disfuncția olvactivă se ascociază cu afecțiuni care evoluează cu demență, precum boala Alzheimer sau Parkinson și apare ca simptom precoce în evoluția bolii. (1)

8. Senzația de gură uscată

Deși apare des în cazul persoanelor sănătoase pe fondul deshidratării, uscăciunea permanentă a gurii este asociată cu sindromul Sjorgren, o boală a sistemului imun care afectează glandele salivare și lacrimale. Celelalte simptome ale afecțiunii sunt uscăciune oculară, tuse uscată persistentă și tumefierea (umflarea) glandelor salivare parotide și submandibulare. (1), (8)

9. Pupile de dimensiuni diferite (anizocoria)

Asimetria diametrului pupilar apare frecvent în cazul unui traumatism cranio-cerebral prin lezarea sistemului nervos vegetativ. În acest caz, anizocoria este acompaniată de vărsături incontrolabile și neprecedate de greață, durere de cap persistentă, confuzie, pierderi ale stării de conștiență. Alte cauze ale asimetriei pupilare sunt defectele de dezvoltare ale musculaturii irisului sau administrarea topică a unor substanțe. (9), (10)

10. Contractura Dupuytren

Boala Dupytren afectează aponevroza de la nivelul palmei care se îngroașă și se scurtează progresiv pe parcursul mai multor ani, determinând deformări ale mâinii. Astfel, pacientul nu mai poate îndrepta degetele, musculatura fiind contractată în mod permanent. Boala se localizează cu precădere la nivelul degetului inelar, poate fi bilaterală și afectează în principal sexul masculin. Cauza nu este complet cunoscută, iar dintre factorii de risc fac parte ocupațiile care implică folosirea îndelungată a mâinilor, consumul de alcool, fumatul, diabetul și tulburările convulsive. (11)

11. Senzație de înec în timpul nopții

Această senzație apare frecvent în cazul pacienților cu afecțiuni digetive care evoluează cu regurgitație, precum boala de reflux gastroesofagian sau acalazia cardiei. Simptomele de acompaniament sunt senzația de arsură la nivelul faringelui (cauzată de secreția gastrică acidă), dificultățile la înghițire, hipersalivația, durerile cronice în gât, arsurile la nivelul pieptului. (12)

12. Mâna „în gât de lebădă”

Reprezintă o poziție vicioasă a mâinii cauzată de paralizia nervului radial. Acesta este responsabil de controlul extensiei degetelor, mâinii și antebrațului, prin urmare lezarea nervului are ca efect imposibilatea de extindere a degetelor, pumnului și antebrațului, mâna rămânând blocată în flexie. Mâna „în gât de lebădă” este cauzată de compresiunea nervului radial pe planul osos subiacent și apare frecvent la pacienții care utilizează cârje sau în cazul paraliziei „de sâmbătă seara” întâlnită la pacienții alcoolici care adorm cu mâna sprijinită pe un plan dur. (13)

13. Țiuitul în urechi

Tinitusul sau senzația de țiuit în urechi poate fi experiemntat în mod fiziologic de pesoanele care petrec un timp scurt într-un mediu cu sunete puternice (concetre, săli de spectacol). Patologic, senzația neplăcută apare la vârstnicii care își pierd auzul, la pacienții cu boala Meniere, după traumatisme la nivelul capului și gâtului, în ateroscleroză, hipertensiune arterială, tulburări ale glandei tiroide. (14)

14. Incapacitatea de a deschide gura (trismus)

Trismusul apare prin blocarea în contracție a mușchilor masticatori, cauzată de spasmul acestora. Acest simptom poate avea caracter episodic sau permanent, caz în care pot fi incriminați o serie de factori precum: infecții, inflamații ale muschilor masticatori, leziuni ale articulației temporo-mandibulare sau radioterapie. (15), (16)

15. Scaunul de culoare verde

La fel ca în cazul urinei, culoarea scaunul este influențată în mod fiziologic de o varietare de factori. Culoarea verde a scaunului apare fie după ingestia unei cantități mari de legume verzi sau alimente ce conțin colorant verde, fie în cazul unei infecții cu microorganisme precum Giardia sau Salmonella. Dacă experimentați acest simptom, consultați un medic în cazul în care culoarea verde scaunului nu este influențată de alimentație și este acompaniată de febră, dureri abdominale, diaree. (17) , (18)


Data actualizare: 25-08-2021 | creare: 25-08-2021 | Vizite: 759
Bibliografie
(1) 20 Weird Symptoms That Could Signal a Serious Disease, According to Doctors, link: https://www.prevention.com/health/health-conditions/g26303837/weird-symptoms-signal-serious-disease/?slide=1
(2) Overactive thyroid (hyperthyroidism), link: https://www.nhs.uk/conditions/overactive-thyroid-hyperthyroidism/
(3) Cetoacidoza diabetică, link: https://www.romedic.ro/cetoacidoza-diabetica
(4) Unusual symptoms of Crohn's disease, link: https://www.bmj.com/content/3/5828/658.1
(5) Unusual Symptoms of MS, link: https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/ss/slideshow-unusual-symptoms-ms
(6) Pseudobulbar Affect (PBA), link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17928-pseudobulbar-affect-pba
(7) Urina tulbure, link: https://www.romedic.ro/urina-tulbure-0R18171
(8) Sjogren’s syndrome, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sjogrens-syndrome/symptoms-causes/syc-20353216
(9) Traumatic Brain Injury & Concussion, link: https://www.cdc.gov/traumaticbraininjury/concussion/symptoms.html
(10) Anizocoria (asimetria pupilelor), link: https://www.romedic.ro/anizocoria-asimetria-pupilelor-0R18193
(11) Boala Dupuytren, link: https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/boala-dupuytren
(12) Unusual Symptoms and GERD, link: https://aboutgerd.org/signs-and-symptoms/unusual-symptoms-and-gerd/
(13) Paralizia nervului radial - neuropatia radiala, link: https://www.cdt-babes.ro/articole/neuropatia-radiala-paralizia-nervului-radial.php
(14) Tinitus (tiuitul in urechi), link: https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/tinitus-tiuitul-urechi
(15) Trismusul, link: https://www.romedic.ro/trismusul
(16) Trismus, link: https://www.physio-pedia.com/Trismus
(17) 42 Strange Symptoms That Can Signal a Serious Disease, link: https://www.thehealthy.com/diabetes/type-2-diabetes/symptoms-that-can-signal-a-serious-disease/
(18) Stool color: When to worry, link: https://www.mayoclinic.org/stool-color/expert-answers/faq-20058080
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: