Nanoterapia

Nanoterapia

©

Autor:

Nanoterapia

Nanoterapia este o ramură a medicinei care implică utilizarea particulelor microscopice cu dimensiuni de ordinul nanometrului (1 nanometru = 10^-9 metri) pentru tratarea È™i diagnosticarea diferitelor afecÈ›iuni medicale. Nanoparticulele pot fi proiectate pentru a avea proprietăți unice care le fac utile în terapie. De exemplu, ele pot fi proiectate pentru a ajunge în anumite locaÈ›ii specifice în corp, cum ar fi celulele canceroase, fără a afecta celulele sănătoase. Ele pot fi, de asemenea, proiectate pentru a elibera medicamentele în mod controlat în anumite locaÈ›ii din corp. (1, 2)

Tipuri de nanoterapii

Nanoterapia este o ramură emergentă a medicinei care utilizează particule microscopice pentru a livra medicamente, a detecta È™i trata boli la nivel celular sau molecular. Există mai multe tipuri diferite de nanoterapii care sunt studiate È™i dezvoltate în prezent. Cele mai importante dintre acestea includ:

  • nanoparticule cu medicamente încapsulate (particule proiectate astfel încât să elibereze medicamente în mod controlat într-o È›inta specifică, cum ar fi o tumoră sau o celulă infectată);
  • nanosisteme de livrare a genelor (sunt nanoparticule care transportă gene la È›intele specifice în corp, cum ar fi celulele bolnave, pentru a corecta sau a înlocui genele defecte);
  • diagnosticare medicală (anumite nanoparticule pot fi utilizate pentru a detecta markeri de boală în sânge sau alte fluide biologice, ajutând la diagnosticarea afecÈ›iunilor într-un stadiu incipient). (1, 2, 3, 4)


Nanoterapia pentru cancer

Nanoparticulele utilizate în nanoterapia cancerului pot fi proiectate astfel încât să aibă anumite proprietăți care să le permită să se acumuleze selectiv în tumori. De exemplu, acestea pot fi funcÈ›ionalizate cu molecule de recunoaÈ™tere care se ataÈ™ează de receptorii specifici de pe suprafaÈ›a celulelor canceroase, permitându-le să evite È›esuturile sănătoase È™i să se concentreze în mod selectiv asupra tumorii. În acest mod poate fi crescută eficienÈ›a tratamentului È™i reduse efectele secundare asociate cu chimioterapia È™i radioterapia convenÈ›ionale.

Pe lângă livrarea È›intită a medicamentelor, nanoterapia mai poate oferi È™i alte avantaje pentru pacienÈ›ii cu cancer. De exemplu, nanoparticulele pot fi utilizate pentru imagistică medicală, pentru detectarea È™i monitorizarea tumorilor într-un mod non-invaziv. De asemenea, ele pot fi utilizate È™i pentru terapia termică, unde nanoparticulele absorb energia luminii sau a altor surse È™i o convertesc în căldură, distrugând celulele canceroase din jurul lor.

Cu toate acestea, nanoterapia pentru cancer este încă în stadiul de cercetare È™i dezvoltare È™i nu este încă utilizată în mod extensiv în practica clinică. Sunt necesare mai multe studii pentru a evalua eficacitatea, siguranÈ›a È™i eficienÈ›a acestei abordări terapeutice. De asemenea, există È™i provocări tehnice È™i reglementare asociate cu utilizarea nanoterapiei în tratamentul cancerului. (3, 4, 5)

Cât de sigură e nanoterapia?

În general, nanoterapia este o abordare inovatoare în tratarea afecÈ›iunilor medicale È™i are potenÈ›ialul de a îmbunătăți eficacitatea tratamentelor existente È™i de a oferi soluÈ›ii pentru probleme medicale actuale. Cu toate acestea, există încă multe cercetări în domeniu È™i trebuie să fie efectuate mai multe studii pentru a evalua siguranÈ›a È™i eficacitatea terapiilor bazate pe nanoparticule.

În timp ce nanoterapia are un mare potenÈ›ial în tratarea afecÈ›iunilor medicale, există È™i unele provocări asociate cu abordarea terapeutică. Una dintre provocări este legată de siguranÈ›a È™i toxicitatea nanoparticulelor. DeÈ™i nanoparticulele sunt concepute să fie non-toxice È™i să se descompună în mod natural în corp, cercetările au arătat că unele nanoparticule pot fi toxice È™i pot provoca efecte secundare nedorite.

De asemenea, există preocupări cu privire la impactul ambiental al nanoparticulelor È™i la modul în care pot afecta organismele din mediul înconjurător. De exemplu, unele nanoparticule pot ajunge în sol sau în apă È™i pot afecta flora È™i fauna locală. Cu toate acestea, cercetătorii continuă să exploreze potenÈ›ialul terapeutic al nanoparticulelor în tratamentul afecÈ›iunilor medicale. Sunt efectuate studii pentru a evalua siguranÈ›a È™i eficacitatea nanoterapiei, astfel încât să poată fi dezvoltate terapii bazate pe nanoparticule care să ofere beneficii semnificative pentru pacienÈ›i. (1, 2, 5)


Data actualizare: 16-06-2023 | creare: 16-06-2023 | Vizite: 600
Bibliografie
(1) Nanomedicine: Nanotechnology, Biology and Medicine, https://www.sciencedirect.com/journal/nanomedicine-nanotechnology-biology-and-medicine
(2) Nanotherapeutics: An insight into healthcare and multi-dimensional applications in medical sector of the modern world, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0753332217343925
(3) Nanotherapy for Cancer: Targeting and Multifunctionality in the Future of Cancer Therapies, https://pubs.acs.org/doi/10.1021/ab500084g
(4) Chapter 29 - Nanotherapy: a next generation hallmark for combating cancer, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780323461443000295
(5) Safety of nanoparticles in medicine, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4964712
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dozarea metronomică a nanomedicamentelor poate îmbunătății tratamentul împotriva cancerului
  • Nanomedicina: progrese È™i perspective în tratamentul bolilor cardiovasculare
  • Utilizarea nanotehnologiei pentru îmbunătățirea potenÈ›ialului terapeutic împotriva cancerului al polifenolilor
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum