Care sunt țările în care există riscuri crescute de contractare a malariei?
Autor: Teodorescu Mihai
Malaria este una dintre cele mai uÈ™or transmisibile boli provocate de paraziÈ›i, cu o incidență anuală ce depășeÈ™te 200 de milioane de cazuri, însă cu o mortalitate relativ scăzută, raportată la numărul total de cazuri. Sub 0,5% din totalul persoanelor îmbolnăvite cu malarie ajung să îÈ™i piardă viaÈ›a din cauza bolii.
Deoarece nu există o metodă de prevenÈ›ie cu o eficacitate de 100%, malaria reprezintă o problemă de sănătate majoră. Boala se transmite prin muÈ™cătura È›ânÈ›arilor infectaÈ›i de sex feminin din specia anopheles È™i este aproape în mod exclusiv raportată pe teritoriul regiunii africane. Conform datelor oficiale ale OrganizaÈ›iei Mondiale a Sănătății, 92% dintre cazurile de malarie au fost înregistrate în Africa. Raportat la gravitatea infectării È™i incidenÈ›a bolii, probabilitatea de contaminare cu malarie este crescută în următoare țări: (1) (2)
Nigeria
Riscul de contaminare este foarte crescut pe tot parcursul anului, în majoritatea oraÈ™elor de pe teritoriul țării, inclusiv în oraÈ™ele din zonele urbane, cu mici excepÈ›ii. În anul 2017, ultimul în care au fost efectuate studii vaste cu referire la răspândirea malariei la nivel global, în Nigeria au fost înregistrate 25% din totalul cazurilor de îmbolnăvire cu malarie. Numărul mare de locuitori ar putea să reprezinte o cauză a acestui fenomen, Nigeria fiind cea mai populată È›ară africană È™i a È™aptea cea mai populată È›ară din lume. (2)
Republica Democrată Congo
Cu o populaÈ›ie totală ce se apropie de 60 de milioane de persoane, Republica Democrată Congo găzduieÈ™te 11% din totalul cazurilor de malarie înregistrate anual. Raportat la numărul total de cazuri de malarie È™i la numărul total al rezidenÈ›ilor din această È›ară, reiese faptul că peste o treime dintre cetățenii din Republica Democrată Congo ajung să dezvolte anual malaria. Numărul vizitatorilor străini nu depășeÈ™te anual 400.000 de persoane, astfel că, dacă aceeaÈ™i proporÈ›ie a îmbolnăvirilor ar fi aplicabilă È™i pentru aceÈ™tia, ar rezulta un total de aproximativ 40.000 de cazuri de îmbolnăvire cu malarie printre cetățenii care doar vizitează È›ara. (2) (3)
Mozambic
Considerată o È›ară de risc, din cauza terorismului È™i a lipsei de infrastructură, Mozambic nu excelează nici la capitolul sănătate publică sau servicii de sănătate. Riscurile de contractare a malariei È™i holerei există pe întreg teritoriul țării, cu precădere în zonele de coastă, acolo unde pot lovi ciclonii tropicali în perioada noiembrie-aprilie. Provinciile Sofala, Manica, Tete È™i Zambezia, afectate de ciclonul tropical în perioada 2018-2019, sunt cele în care probabilitatea de contaminare cu malarie este extrem de crescută. Conform OMS, în Mozambic sunt înregistrate anual peste 10 milioane de cazuri de îmbolnăvire cu malarie. (2) (4)
India
Riscul de malarie există pe tot parcursul anului È™i pe teritoriul întregii țări, cu excepÈ›ia zonelor aflate la altitudini de peste 2000 de metri, precum Himachal Pradesh, Jammu È™i Cachemire È™i Sikkim. Mai bine de jumătate dintre cazurile de infectare sunt cauzate de P. vivax, parazitul care reprezintă cea mai mare ameninÈ›are. P. vivax este parazitul care se găseÈ™te adesea în America, mai bine de două treimi dintre îmbolnăvirile cu malarie de pe teritoriul statelor americane fiind cauzate de acesta. OraÈ™ele cu cele mai mici riscuri de contractare a malariei sunt Bangalore, Kolkata, Mumbai, Nagpur, Nasik È™i Pune. (1) (2)
Uganda
Predominant datorat P. falciparum, riscul de malarie există pe parcursul întregului an È™i pe teritoriul întregi țări. În ciuda acestui fapt, Uganda continuă să fie una dintre primele zece cele mai vizitate țări africane. În fiecare an, mai bine de un milion de persoane ajung în Uganda, acest sector fiind suficient de bine dezvoltat, numeroase companii de turism derulând excursii în È›ara denumită perla Africii. Mai bine de 40% din suprafaÈ›a țării este acoperită de apă, râuri È™i zone umede, astfel de regiuni fiind de evitat pentru turiÈ™ti, deoarece sunt considerate zonele în care malaria este cel mai uÈ™or de transmis, din cauza populaÈ›iei dense de È›ânÈ›ari. (2) (3) (4) (5)
Bangladesh
Riscul de malarie există pe tot parcursul anului, în special în zonele rurale de pe teritoriul acestei țări. Cele mai ridicate riscuri de contractare ale malariei sunt în districtul Chittagong Hill È™i Cox Bazaar. În schimb, pentru cei care călătoresc în Dhaka City, capitala Bangladeshului, nu există niciun risc de contractare a bolii. (2)
Cambodgia
În zonele rurale împădurite de pe teritoriul Cambodgiei există riscuri de malarie datorate P. falciparum È™i P. vivax, pe tot parcursul anului. Singurele zone care nu prezintă riscuri sunt Phnom Penh È™i zonele apropiate de Tonle Sap. Parazitul P. falciparum ce poate fi contractat din regiunea de vest È™i centru a Combodgiei prezintă o rezistență sporită la multe dintre medicamentele utilizare împotriva malariei. Tocmai din acest motiv, turiÈ™tilor care îÈ™i doresc să ajungă în zonele de risc crescut, cât È™i celor care trăiesc în acele zone, le este recomandată prevenirea cu grupurile de medicamente de ultimă clasă (atovaquone-proguanil, doxiciclină cu chemoprofilaxia multidrog sau mefloquine). (2)
Columbia
Este una dintre țările sud-americane cu cel mai crescut risc de contractare a malariei. Există riscuri ridicate în unele municipalități din departamentele Antioquia, Bolivar, Cauca, Chocó, Cordoba È™i Nariño. (2)
Tanzania
Riscul de malarie există pe aproape întregul teritoriu, cu excepÈ›ia zonelor montane (la peste 1.800 de metri). Parazitul P. falciparum este responsabil pentru 85% dintre cazurile de malarie. SpecialiÈ™tii recomandă chimioprofilaxia cu atovaquona-proguanil, doxiciclina, mefloquina sau tafenoquina. (2) (7)
Turcia
Conform rapoartelor din anul 2015, riscurile de malarie sunt unele limitate, datorate aproape în mod exclusiv parazitului P. vivax. Cazuri sporadice au fost raportate în anul 2014, în perioada mai-octombrie, în provincia Mardin. Medicii recomandă turiÈ™tilor care urmează să ajungă în zonele din estul sau nord-estul țării să îÈ™i ia câteva măsuri de precauÈ›ie, în special dacă urmează să viziteze zone împădurite sau regiuni urbane, care nu reprezintă obiective turistice. (2)
Zambia
Malaria È™i febra galbenă constituie două dintre problemele cu care se confruntă locuitorii acestei țări. În ceea ce priveÈ™te riscul de malarie, acesta este unul crescut È™i care există pe tot parcursul anului È™i pe întregul teritoriu. Călătorilor care merg în Zambia le este recomandat să opteze pentru vizitarea provinciilor sau a oraÈ™elor din sud sau din est. În zona de nord-vest, Zambia se învecinează cu Republica Democrată Congo, È›ară recunoscută pentru numărul enorm de mare de cazuri de malarie diagnosticate anual. (2) (6)
Riscuri medii sau crescute de contractare a malariei:
Africa de Sud (din luna octombrie până în luna mai, predominant în provincia Mpumalanga), Benin, Bhutan, Bolivia, Botswana (din luna noiembrie până în luna mai, în zonele de nord ale țării), Burkina Faso, Burundi, Camerun, Republica Central Africană, Chad, China (majoritatea cazurilor sunt importate din străinătate), Comoros, Congo, Djibouti, Ecuador (în provincia Esmeraldas), Eritrea, Ethiopia, Filipine (exclusiv în zonele rurale), Gabon, Gambia, Ghana, Guatemala (în departamentele Escuintla È™i Alta Verapaz), Guinea, Guinea-Bissau, Indonesia, Iran, Laos, Liberia, Madagascar, Malawi, Mali, Mauritania, Mayotte, Mozambique, Myanmar, Namibia, Nepal, Niger, Pakistan, Panama, Paraguay (în departamentele Alto Parana È™i Caaguazu), Peru (în regiunile rurale), Rwanda, Sierra Leone, Sudan (în zonele de centru È™i sud ale țării), Somalia (în regiunea centrală È™i de sud, în special în zonele rurale), Suriname (în zonele de la graniÈ›a de est È™i în zonele unde există mine de aur), Swaziland (din luna noiembrie până în luna mai, pe întreg teritoriul țării), Thailanda, Togo È™i Venezuela. (2)
(2) Vaccination requirements and recommendations for international travellers, including yellow fever and malaria, link: https://www.who.int/ith/2016-ith-county-list.pdf
(3) International tourism, number of arrivals, link: https://data.worldbank.org/indicator/ST.INT.ARVL?end=2017&most_recent_value_desc=false&start=2017&view=map
(4) Mozambique, link: https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/mozambique
(5) Uganda Tourism Board, link: https://www.atta.travel/members/uganda-tourism-board
(6) Yellow Fever Vaccine & Malaria Prophylaxis Information, by Country - Zambia, link: https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2020/preparing-international-travelers/yellow-fever-vaccine-and-malaria-prophylaxis-information-by-country/zambia#5338
(7) Health Information for Travelers to Tanzania, link: https://wwwnc.cdc.gov/travel/destinations/traveler/none/tanzania
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni