Topul celor mai frecvenți microbi
Autor: Teodorescu Mihai

Prezente peste tot în mediul înconjurător, microorganismele au capacitatea de a infecta persoane sănătoase, punând în pericol sănătatea umană. Anual, sute de milioane de oameni se confruntă cu infecÈ›ii dobândite în urma contractării unui virus, a unei bacterii sau a unor paraziÈ›i. Potrivit datelor oficiale, anual sunt raportate peste 350 de milioane de infectări cu un agent patogen transmis pe cale sexuală. De asemenea, aproximativ 600 de milioane de persoane se îmbolnăvesc anual din cauza unor bacterii, viruÈ™i sau paraziÈ›i prezenÈ›i în mâncare, în timp ce peste 4 milioane de oameni ajung să contracteze infecÈ›ii în spital. Chlamydia trachomatis, trichomonas vaginalis, neisseria gonorrhoeae, plasmodium sau virusul dengue fac parte din categoria microbilor È™i a virusurilor care cauzează anual îmbolnăvirea a mai bine de 100 de milioane de oameni. Împreună, toÈ›i cei cinci agenÈ›i patogeni sunt incriminaÈ›i pentru îmbolnăvirea a peste jumătate de miliard de oameni, în fiecare an. (1) (2) (3) (4)
Care sunt cei mai contagioși microbi și viruși?
Virusul herpes simplex
Considerat unul dintre cele mai răspândite virusuri, herpes simplex este responsabil pentru apariÈ›ia herpesului, o infecÈ›ie virală care poate afecta organele genitale, gura sau regiunea anală. Conform datelor oficiale, mai bine de jumătate de miliard de oameni de pe întreg globul se confruntă cu herpes genital, afecÈ›iune ce se transmite prin contact sexual cu o persoană contaminată. DeÈ™i simptomele sunt tolerabile sau uneori chiar inexistente, herpesul genital ar putea fi extrem de dăunător pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit. (2) (5)
Trichomonas vaginalis
Cgentul patologic al trichomonasisului, parazitul trichomonas vaginalis este contractat anual de aproximativ 140-150 de milioane de persoane. În mai bine de 50 de milioane de cazuri, în urma contractării parazitului nu vor apărea simptome, acesta fiind È™i motivul principal pentru care numărul de noi infectări este atât de crescut. Simptomele trichomonasisului sunt diferite în funcÈ›ie de sex, iar complicaÈ›iile apărute din cauza afecÈ›iunii sunt extrem de rare. Pentru tratarea trichomonasisului sunt folosite antibiotice pentru o perioadă de 5-7 zile. (6)
Chlamydia trachomatis
Poate afecta femeile sau bărbaÈ›ii cu activitate sexuală, afecÈ›iunea provocată fiind considerată una dintre cele mai grave condiÈ›ii medicale ce se pot transmite exclusiv printr-un act sexual. PrevalenÈ›a bolii este una crescută, specialiÈ™tii estimând că aproximativ 4% dintre femei se confruntă anual cu această problemă. În cazul bărbaÈ›ilor, prevalenÈ›a este de aproximativ 2,5%. Cele mai frecvente complicaÈ›ii sunt epididimita È™i boala inflamatorie pelvină. De asemenea, infecÈ›ia cu chlamydia se poate transmite fătului, la naÈ™tere, provocându-i acestuia o infecÈ›ie a ochiului sau, în cazuri rare, pneumonie. La fel ca în cazul tuturor celorlalte boli cu transmitere sexuală (herpes genital, hepatita, HIV, chlamydia, gonoree, sifilis sau trichomonasis), prezervativul este una dintre cele mai eficiente metode de prevenÈ›ie. Utilizat corect È™i înaintea fiecărui act sexual, în mod consecvent, prezervativul poate să prevină bolile cu transmitere sexuală, dar È™i o eventuală sarcină nedorită. (4) (7)
Virusului imunodeficienței umane
DeÈ™i nivelul de răspândire nu este la fel de crescut ca în cazul agenÈ›ilor patogeni descriÈ™i anterior, lucru datorat existenÈ›ei simptomelor, virusul HIV poate fi considerat mai contagios, deoarece se poate transmite nu doar prin contact sexual, ci È™i prin contactul cu sângele unei persoane contaminate. Simptomele acestei afecÈ›iuni sunt unele severe iar tratamentul nu face decât să suprime replicarea virală, pentru a-i oferi sistemului imunitar posibilitatea să funcÈ›ioneze în condiÈ›ii optime. (8)
Virusul dengue
Transmis de către È›ânÈ›ari, prin înÈ›epătură, virusul determină apariÈ›ia febrei dengue, o afecÈ›iune cu simptome asemănătoare gripei, dar care nu dispune la momentul actual de un tratament curativ. DeÈ™i rata mortalității este scăzută sub 1%, în cazul pacienÈ›ilor care beneficiază de asistență medicală, febra dengue reprezintă o ameninÈ›are globală, din cauza incidenÈ›ei crescute din ultimele decenii. Anual sunt raportate între 284 È™i 528 milioane de infecÈ›ii cu virusul dengue, în aproximativ 25% dintre cazuri infecÈ›ia manifestându-se clinic. (9)
Virusul hepatitic B
Extrem de contagios, transmis prin contactul cu fluidele unei persoane infectate, virusul provoacă o infecÈ›ie acută care poate să devină cronică È™i care ar putea pune în pericol sănătatea. Virusul hepatitei B este unul dintre cele mai cunoscute È™i mai comune din istorie, dar È™i unul dintre puÈ›inele virusuri extrem de răspândite în țările dezvoltate sau care se află în curs de dezvoltare. Conform estimărilor, aproximativ 257 de milioane de persoane trăiesc cu virusul hepatitic B, anual fiind raportate aproximativ 800.000 de decese din cauza bolii È™i a complicaÈ›iilor sale. (10)
Plasmodium falciparum
Responsabil pentru majoritatea îmbolnăvirilor cu malarie, parazitul este răspândit de către È›ânÈ›arii din genul anopheles. DeÈ™i eradicat aproape în totalitate pe teritoriul european, acolo unde anual sunt raportate maximul 10.000 de cazuri, parazitul continuă să se răspândească la scară largă, cele mai multe cazuri fiind raportate pe continentul african. Conform raportului OMS, la nivel global există peste 200 de milioane de noi cazuri de malarie, dar È™i aproximativ 435.000 de decese, în fiecare an. Malaria reprezintă o cauză principală a deceselor premature în Africa, 63% din totalul persoanelor care îÈ™i pierd viaÈ›a din cauza bolii fiind copii cu vârsta sub 5 ani. (1) (11) (12)
Campylobacter
Cauză comună a diarei, campilobacterioza, aÈ™a cum este denumită infecÈ›ia provocată de bacteriile campylobacter, este asociată cu consumul de carne crudă, de lactate nepasteurizate sau de apă contaminată. Bacteria provoacă un număr mare de îmbolnăviri, în special pe timpul verii È™i la copii mici sau la sugari. (13)
Salmonella
Bacteriile patogene salmonella sunt cauza cea mai frecventă a toxiinfecÈ›iilor alimentare È™i a diarei. InfecÈ›ia cu salmonella apare atunci când sunt consumate alimente contaminate, în majoritatea cazurilor transmisia fiind realizată pe cale alimentară. Ouăle, carnea, lactatele, condimentele, fructele È™i legumele sunt principalele surse de contaminare. Salmoneloza, aÈ™a cum este denumită infecÈ›ia cu bacteriile salmonella, nu este o afecÈ›iune severă, însă poate pune în pericol viaÈ›a persoanelor cu un sistem imunitar slăbit. Salmonella typhi, unul dintre tipuri de bacterii din genul salmonella, este agentul patogen al febrei tifoide, o afecÈ›iune de natură infecÈ›ioasă extrem de frecventă la nivel global. Anual, în jur de 21,5 milioane de persoane contractează bacteria salmonella typhi. (13) (14) (15)
E. coli
Prezente în intestine, majoritatea bacteriilor E. coli sunt inofensive. Cu toate acestea, anumite subtipuri ale bacteriei ar putea provoca diareea sângeroase sau chiar insuficiență renală. Infectarea cu bacteria E. coli se poate face prin consumul de apă contaminată sau de alimente contaminate, prin contactul direct cu o persoană infectată cu ori prin contactul cu animale infectate. Sindromul hemolitic uremic este una dintre complicaÈ›iile severe È™i rare asociate cu infecÈ›ia cu E. coli. (13) (16)
Klebsiella pneumoniae
Membru al familiei de bacterii enterobacteriaceae (la fel ca E. coli, salmonella, shigella sau yersinia), klebsiella pneumoniae a fost descris iniÈ›ial ca agent al pneumoniei Friedländer. Klebsiella pneumoniae este unul dintre cei mai frecvenÈ›i agenÈ›i patogeni contractaÈ›i în unitățile intraspitaliceÈ™ti, între 3% È™i 8% dintre infecÈ›iile nosocomiale înregistrate în Statele Unite fiind cauzate de K. pneumoniae. (17) (18)
Stafilococul auriu
Bacteriile din genul Stafilococ pot să supravieÈ›uiască pe suprafeÈ›e umede, la temperaturi cuprinse între 18 È™i 40 de grade Celsius. Acestea pot fi prezente pe suprafaÈ›a pielii, dar È™i pe membranele mucoase. Bacteriile din genul stafilococ sunt prezente la aproximati 20% dintre persoanele sănătoase. Pielea îÈ™i îndeplineÈ™te rolul de protecÈ›ie al organismului inclusiv în faÈ›a stafilococului auriu, astfel că, pentru a se putea produce contaminarea directă, este nevoie ca bacteria să pătrundă în fluxul sanguin sau în È›esuturile interne. Acest lucru se produce adesea atunci când suprafaÈ›a pielii este lezată. Bacteriile se răspândesc uÈ™or, acest lucru fiind confirmat de incidenÈ›a crescută a infecÈ›iilor cutanate datorate stafilococului auriu (foliculita, abcese, furunculoză). (20)
Streptococul
InfecÈ›iile provocate de streptococi pot afecta diverse părÈ›i ale corpului, severitatea simptomelor fiind diferită, în funcÈ›ie de grupul din care face parte bacteria contractată. Streptococii din grupul A pot provoca infecÈ›ii la nivelul amigdalelor, impetigo sau fascită necrozantă, în timp ce streptococii din grupul B ar putea provoca pneumonie, infecÈ›ii sanguine, infecÈ›ii ale pielii sau infecÈ›ii ale tractului urinar. (21)
Candida albicans
Parte din flora vaginală, candida albicans este o specie de fungi care poate să provoace infecÈ›ii la nivelul vaginului sau al cavității bucale. Acest lucru este posibil atuni când are loc o înmulÈ›ire exagerată a acestor fungi. Cel mai adesea, cauza este un dezechilibru hormonal, tratamentul cu antibiotice sau stresul. Tratamentul candidozei constă în administrarea de medicamente antifungice pe o perioadă de 7-14 zile. Conform unui studiu, efectuat de către specialiÈ™ti din cadrul departamentelor de patologie, microbiologie È™i obstretică din cadrul Colegiului Medical STG din India, prevalenÈ›a candidozei este de 4,2% la femeile din mediul rural È™i de puÈ›in peste 0,5% la femeile din mediul urban. (22) (27)
Virusul influenza
Provoacă gripa sezonieră, una dintre cele mai frecvente afecÈ›iuni cu care se poate confrunta omul. DeÈ™i nu este o afecÈ›iune cu o frecvență la fel de mare ca a răcelii comune, datorită faptului că poate fi cauzată de un singur tip de virus, este inclusă, în detrimentul răcelii comune, în topul celor mai frecvente boli. Virusul gripei este, de asemenea, unul dintre cei mai frecvenÈ›i microbi. (26)
Aspergillus
Considerată una dintre cele mai răspândite specii de fungi, aspergillus nu reprezintă o ameninÈ›are pentru persoanele cu un sistem imunitar sănătos, dar poate determina apariÈ›ia unor infecÈ›ii severe la persoanele imunodeprimate. Fungii care aparÈ›in genului aspergillus se pot transmite pe cale aeriană, iar cei mai predispuÈ™i să prezinte simptome în urma inhalării fungilor sunt pacienÈ›ii diagnosticaÈ›i cu leucemie, tumori maligne, SIDA, tuberculoză, mucoviscidoză, cât È™i cei aflaÈ›i sub tratament imunosupresor. Aspergiloza bronhopulmonară alergică, aspergiloza pulmonară cronică È™i aspergiloza invazivă sunt cele mai severe afecÈ›iuni care se pot dezvolta în urma intrării în contact cu aspergillus. Pentru tratarea formelor alergice de aspergiloză se administrează corticosteroizii È™i medicamente antifungice. În cazuri severe de infectare poate fi necesară efectuarea unei intervenÈ›ii chirurgicale. (23)
Dermatofiți antropofili
Anumite specii de fungi, precum trichophyton, microsporum si epidermophyton pot provoca infectarea stratului superior al pielii la om, infecÈ›ia provocată purtând denumirea de dermatofitoză. Fungii pot invada È›esuturile keratinizate, determinând apariÈ›ia unor infecÈ›ii superificiale care implică unghiile, părul sau pielea. Dermatofitoza adesea nu provoacă complicaÈ›ii, diagnosticul È™i mai apoi tratamentul fiind uÈ™or de realizat. Cu toate acestea, dermatofitoza reprezintă o problemă de sănătate globală, din cauza faptului că este cea mai frecventă tulburare a unghiilor la adulÈ›i. Transmiterea dermatofitozei se poate face în urma unui contact direct cu pielea unei persoane infectate, cu obiectele utilizate de către aceasta sau prin atingerea unui animal infectat. Mai rar, dermatofitoza se transmite prin contactul cu solul infectat. (24) (28)
(2) Sexually transmitted infections (STIs), link: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/sexually-transmitted-infections-(stis)
(3) The Burden of Health Care-Associated Infection Worldwide, link: https://www.who.int/gpsc/country_work/summary_20100430_en.pdf
(4) Global Estimates of the Prevalence and Incidence of Four Curable Sexually Transmitted Infections in 2012 Based on Systematic Review and Global Reporting, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4672879
(5) Herpes simplex: Everything you need to know, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323935.php
(6) Trichomoniasis, link: https://www.nhs.uk/conditions/trichomoniasis/
(7) Chlamydia trachomatis, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chlamydia/symptoms-causes/syc-20355349
(8) HIV/AIDS, link: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hiv-aids
(9) Dengue and severe dengue, link: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dengue-and-severe-dengue
(10) Hepatitis B, link: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-b
(11) Malaria, link: https://www.who.int/malaria/en
(12) Surveillance report, link: https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/documents/AER_for_2016-malaria.pdf
(13) Most Common Foodborne Pathogens, link: https://www.eatright.org/homefoodsafety/safety-tips/food-poisoning/most-common-foodborne-pathogens
(14) Salmonella, link: https://www.foodsafety.gov/poisoning/causes/bacteriaviruses/salmonella/index.html
(15) What you need to know about typhoid, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/156859.php
(16) E. coli, link: https://www.foodsafety.gov/poisoning/causes/bacteriaviruses/ecoli/index.html
(17) Klebsiella Pneumonia, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519004/
(18) Enterobacteriaceae, link: https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/enterobacteriaceae
(19) Klebsiella Infections, link: https://emedicine.medscape.com/article/219907-overview
(20) Staphylococcus aureus Infections, link: https://www.msdmanuals.com/home/infections/bacterial-infections-gram-positive-bacteria/staphylococcus-aureus-infections
(21) Streptococcal Infections, link: https://medlineplus.gov/streptococcalinfections.html
(22) Candidiasis, link: https://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/genital
(23) Aspergillosis, link: https://www.cdc.gov/fungal/diseases/aspergillosis
(24) Ringworm (body), link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ringworm-body/diagnosis-treatment/drc-20353786
(25) About Ringworm, link: https://www.cdc.gov/fungal/diseases/ringworm/definition.html
(26) 7 Remarkably Common Viral Infections Explained, link: https://www.verywellhealth.com/common-viral-infections-770660
(27) Prevalence of Trichomoniasis, Vaginal Candidiasis, Genital Herpes, Chlamydiasis, and Actinomycosis among Urban and Rural Women of Haryana, India, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4437425
(28) Dermatophytosis, Trends in Epidemiology and Diagnostic Approach, link: https://www.chu.ulg.ac.be/upload/docs/application/pdf/2015-12/papier_hayette_sacheli_publie_09_08_15.pdf
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni