Topul celor mai ciudate probleme medicale

Topul celor mai ciudate probleme medicale

©

Autor:

Topul celor mai ciudate probleme medicale

hipertricoza generalizată

Cunoscută È™i sub denumirea de sindromul Ambras sau sindromului omului-lup, hipertricoza generalizată este o boală congenitală rară, cu o prevalență extrem de mică (mai puÈ›in de un caz raportat la fiecare un milion de naÈ™teri). Boala se caracterizează printr-o creÈ™tere în exces a părului pe toată suprafaÈ›a corporală, cu excepÈ›ia palmelor, a tălpilor È™i a membranelor mucoase. În anumite situaÈ›ii pot fi raportate È™i anomalii dentare sau anomalii faciale. SperanÈ›a de viață a unei persoane cu sindrom Ambras este aceeaÈ™i cu a unui om sănătos. În ceea ce priveÈ™te tratamentul, nu există nicio modalitate de prevenÈ›ie sau de tratare a sindromului omului-lup, ci doar tratamente temporare de îndepărtare a părului. (1) (2) (3)

Kuru

Considerată prima afecÈ›iune neurodegenerativă apărută din cauza unui agent infecÈ›ios, boala Kuru este de departe una dintre cele mai ciudate afecÈ›iuni descrise. Kuru a apărut pentru prima oară în Noua Guinee, în urmă cu mai bine de jumătate de secol, la populaÈ›ii de canibali, contractarea bolii făcându-se în timpul ritualurilor funerare, în urma consumului creierului persoanelor decedate. Boala se manifestă în diferite moduri, simptomele instalându-se treptat, uneori chiar È™i la 50 de ani distanță de la contractarea agentului patogen. IncubaÈ›ia se face în 10-12 ani, însă au fost raportate cazuri în care simptomele au apărut la 50 de ani distanță.

Persoanele bolnave îÈ™i pierd coordonarea, urmând ca apoi să nu mai aibă capacitatea de a-È™i controla membrele. În mai puÈ›in de un an survine decesul. Nu există un tratament, însă la momentul actual nu mai există cazuri raportate, principalul motiv fiind stoparea canibalismului. (4)

Sindromul Alice în Èšara Minunilor

În anul 1865, Charles Lutwidge Dodgson, un prozator È™i matematician britanic, avea să publice una dintre cele mai cunoscute cărÈ›i din istoria literaturii pentru copii: Alice în Èšara Minunilor. În cartea acestuia erau descrise multe întâmplări fanteziste, motiv pentru care psihanaliÈ™tii de la de acea vreme au început să îi interpreteze personalitatea autorului. La aproape un secol distanță, psihiatrul John Todd descrie pentru prima oară un sindrom rar, căruia avea să îi spună Alice în Èšara Minunilor.

Persoanele care sufereau de acest sindrom percepeau greÈ™it imaginea corpului, întocmai precum personajul principal din povestea lui Charles Dodgson. Viziunea È™i percepÈ›iile oamenilor care suferă de această tulburare neurologică sunt modificate, astfel că unele părÈ›i ale corpului ar putea să fie considerate mai mari sau mai mici decât sunt ele în mod normal. Obiectele din jur pot fi, de asemenea, văzute la distanÈ›e mai mari sau mai mici decât sunt ele în realitate. Sindromul nu este cauzat de o eventuală afecÈ›iune oculară È™i nici de o boală neurologică. Nu este cunoscut factorul care cauzează afecÈ›iunea, însă există studii din care reiese faptul că o eventuală cauză ar putea fi o activitate electrică anormală în creier. Nu sunt disponibile tratamente împotriva sindromului. (5) (6)

Prosopagnosia

Dobândită adesea în urma unei leziuni neurologice, prosopagnosia este o tulburare cerebrală cu o manifestare atipică. Persoanele care suferă de această boală întâmpină dificultăți în recunoaÈ™terea chipurilor familiare È™i a expresiilor faciale. În anumite situaÈ›ii, persoanele care dobândesc această condiÈ›ie medicală pot întâmpina dificultăți în recunoaÈ™terea propriei figuri. În formele severe, deficitul se extinde È™i asupra obiectelor, care, de asemenea, sunt recunoscute cu dificultate.

Conform ultimelor studii, prosopagnosia are o prevalență de peste 1%. Nu există un tratament împotriva acestei afecÈ›iuni, însă anumite tehnici speciale pot fi folosite pentru recunoaÈ™terea persoanelor dragi. Cea mai utilizată tehnică este aceea a corelării unui obiect specific cu o anumită persoană din cercul de prieteni. Persoana care suferă de prosopagnosia ar putea recunoaÈ™te, de exemplu, o bijuterie distinctă, purtată în mod exclusiv de o singură persoană. Astfel, prin recunoaÈ™terea bijuteriei ar putea recunoaÈ™te È™i persoana purtătoare. (1) (7)

Sindromul Kleine-Levin

Somnul reprezintă o stare fiziologică necesară pentru supravieÈ›uire. În mod firesc, un om sănătos doarme aproximativ 8-10 ore în fiecare noapte. Persoanele care suferă de sindromul Kleine-Levin ajung să doarmă chiar È™i 20 de ore pe zi, pentru perioade lungi de timp (de la câteva zile până la câteva săptămâni). Această boală rară se caracterizează prin episoade recurente de hipersomnie, urmate adesea de tulburări cognitive sau comportamentale.

DeÈ™i nu sunt disponibile date exacte cu privire la prevalență, s-a constatat o rată a apariÈ›iei mai mare la persoanele de sex masculin. Au fost raportate 186 de cazuri între anii 1962 È™i 2004, vârsta medie la care boala a debutat fiind de 15 ani. Cauzele exact nu au fost depistate, iar metodele de tratament încercare nu au avut rezultate favorabile. (1) (8)

Sindromul accentului străin

Descrisă pentru prima oară în anul 1907, de către mediul neurolog Pierre Marie-Bamberger, tulburarea nu este pe deplin înÈ›eleasă în prezent. Sindromul accentului străin apare de regulă în urma unui accident vascular cerebral sau a unui traumatism cerebral, fiind însă raportate cazuri în care tulburarea a apărut fără a exista o cauză clară.

Tulburările de vorbire apărute la persoanele care suferă de această boală vizează doar accentul, vorbirea fiind în continuare inteligibilă È™i ordonată. Modificările de accent vor fi unele evidente. Persoanele cu accent britanic pot ajunge să aibă un accent franÈ›uzesc, în timp ce un spaniol poate avea accent maghiar. (9) (10)

Sindromul Cotard

Acest sindrom rar are o caracteristică extrem de dificil de interpretat ÅŸi de înÈ›eles. Pacientul cu sindrom Cotard este convins de faptul că a decedat, că o parte a corpului său a putrezit ori că parte dintre organele sale interne nu mai există. Sindromul Cotard este adesea însoÈ›it de depresie severă sau de alte tulburări psihotice. PacienÈ›ii pot renunÈ›a să se mai alimenteze, din cauza faptului că aceÈ™tia cred că sunt deja morÈ›i. Convingerea este una delirantă, astfel că singura opÈ›iune terapeutică este terapia electroconvulsivă. În lipsa unui tratament se poate ajunge la deces, principala complicaÈ›ie fiind malnutriÈ›ia severă. (1) (11)

Fibrodisplazia osificantă progresivă

Considerată una dintre cele mai rare afecÈ›iuni ale scheletului uman, cu o prevalență de sub un caz la fiecare două milioane de oameni, fibrodisplazia osificantă progresivă este denumită în literatura de specialitate È™i boala omului de piatră, din cauza modului în care se manifestă. Boala este cauzată de o mutaÈ›ie genetică în genele ALK2, responsabile cu codificarea unui receptor al proteinei morfogenetice osoase. La naÈ™tere pot fi evidenÈ›iate malformaÈ›ii congenitale ale halucelor, scheletul copilului fiind unul normal. Odată cu înaintarea în vârstă, cartilajele bolnavilor intra în proces de osificare, transformându-se treptat în oase. În jurul vârstei de zece ani apar primele erupÈ›ii cutanate, progresul afecÈ›iunii fiind grăbit de orice leziune, oricât de minoră ar fi aceasta. Cel de al doilea schelet, apărut în urma osificării cartilajelor, apare la vârsta adultă. Sindromul este incurabil, speranÈ›a de viață a pacienÈ›ilor fiind de aproximativ 40 de ani. (1) (12) (13)

Sindromul Moebius

Încadrat în grupul bolilor incurabile È™i extrem de rare, sindromul Moebius este o boală congenitală, însă care nu se moÈ™teneÈ™te, ci apare din cauza unei afectări a nervilor cranieni în perioada prenatală, din cauza unei hipoxii severe suferite de către făt. De regulă, afectaÈ›i sunt nervii cranieni VI È™i VII, ale căror fibre motorii inervează muÈ™chiul drept extern al globului ocular È™i muÈ™chii mimicii. Tocmai din acest motiv, simptomele includ slăbiciunea sau paralizia muÈ™chilor faciali, probleme de înghiÈ›ire, lipsa expresiei faciale, o sensibilitate oculară crescută, dar È™i anomalii dentare sau osoase. În anumite situaÈ›ii poate fi afectată È™i vorbirea sau auzul. DeÈ™i este o boală incurabilă, speranÈ›a de viață poată să fie una normală. (14)


Data actualizare: 12-02-2019 | creare: 12-02-2019 | Vizite: 1223
Bibliografie
(1) 10 Medical Conditions That Sound Fake but Are Actually Real, link: https://www.livescience.com/55366-unbelievable-medical-conditions.html
(2) Ambras syndrome, link: https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/8206/ambras-syndrome
(3) Ambras syndrome, link: http://www.mjdrdypu.org/article.asp?issn=0975-2870;year=2015;volume=8;issue=2;spage=271;epage=273;aulast=Malwade
(4) Kuru, link: https://medlineplus.gov/ency/article/001379.htm
(5) What Is Alice in Wonderland Syndrome? link: https://www.healthline.com/health/alice-in-wonderland-syndrome
(6) Alice in Wonderland Syndrome : The disease and the story of Alice's Adventures, link: http://www.pathopedia-india.com/Alice_in_Wonderland_Syndrome.htm
(7) Information About Prosopagnosia, link: https://prosopagnosiaresearch.org/index/information
(8) Kleine–Levin syndrome: Etiology, diagnosis, and treatment, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3021925/
(9) What is Foreign Accent Syndrome? link: https://www.utdallas.edu/research/FAS
(10) Transient foreign accent syndrome, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3214216
(11) Cotard Delusion and Walking Corpse Syndrome, link: https://www.healthline.com/health/cotard-delusion#causes-and-risk-factors
(12) Fibrodysplasia ossificans progressiva, link: https://www.orpha.net/consor/cgi-bin/Disease_Search.php?lng=EN&data_id=205
(13) Stone Man Syndrome: Turning into a living statue, link: https://www.rarediseasereview.org/publications/2017/1/9/stone-man-syndrome-turning-into-a-living-statue
(14) Moebius syndrome, link: https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/8549/moebius-syndrome
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum