Realitatea virtuală în medicină

©

Autor:

Realitatea virtuală în medicină

Realitatea virtuală (VR) este o tehnologie revoluționară, folosită în prezent în tot mai multe domenii, inclusiv în domeniul medical. De la simulări chirurgicale până la tratamentul anumitor afecțiuni, utilizarea VR în medicină a adus beneficii semnificative atât pentru pacienți, cât și pentru profesioniștii din domeniu. Realitatea virtuală poate fi folosită pentru a oferi pacienților o experiență mai plăcută și mai puțin stresantă în timpul procedurilor medicale dureroase sau neplăcute. (1, 2)

Ce este realitatea virtuală?

Realitatea virtuală constituie o simulare computațională 3D a lumii reale sau imaginare, cu care utilizatorii pot interacționa, prin intermediul dispozitivelor de afișare și de intrare, cum ar fi ochelarii VR. Realitatea virtuală se bazează pe tehnologii precum grafica computerizată, senzorii de mișcare și tehnologia de afișare avansată. (1, 2)

Realitatea virtuală este utilizată într-un număr tot mai mare de aplicații din domeniul medical, scopul principal al tehnologiei fiind acela de a oferi utilizatorilor experiențe de învățare și practică medicală sigure și eficiente, fără a pune în pericol pacienții reali. Cu toate acestea, realitatea virtuală este încă în stadiul de dezvoltare și este posibil să se înregistreze îmbunătățiri semnificative în viitorul apropiat, cum ar fi rezoluții mai mari, interacțiuni mai avansate și creșterea numărului de utilizatori care folosesc o anumită realitate virtuală în mod simultan. (1, 2, 3)

Cum este folosită în prezent realitatea virtuală în medicină?

Realitatea virtuală a fost utilizată în medicină într-o varietate de moduri, de la simulări chirurgicale până la tratarea anumitor afecțiuni. Realitatea virtuală este în prezent utilizată pentru a planifica intervențiile chirurgicale complexe, precum operațiile de separare a gemenilor siamezi sau pentru a vizualiza structurile interne ale corpului înainte de o intervenție. De asemenea, realitatea virtuală este utilizată în medicină inclusiv pentru tratamentul durerilor cronice, tratamentul tulburărilor de sănătate mentală dau instruirea specialiștilor. (1, 2, 3)

Tratamentul durerii și al anxietății

Realitatea virtuală a fost utilizată pentru a reduce durerea și anxietatea pacienților. De exemplu, pacienții cu arsuri sau răni grave pot utiliza ochelarii VR pentru a fi transportați într-o altă lume, care poate să-i distragă de durere și să-i ajute să se relaxeze. Un studiu efectuat de cercetătorii Centrului Cedars-Sinai și publicat în anul 2017 în jurnalul JMIR Mental Health, a demonstrat că realitatea virtuală poate reduce cu aproape 25% durerile, indiferent de cauza lor. Potrivit autorilor, realitatea virtuală poate împiedica mintea să mai proceseze durerea. (3, 4, 5)

Terapie pentru tulburările mintale

Realitatea virtuală a fost utilizată pentru a trata tulburările mintale, cum ar fi tulburarea de stres post-traumatic și tulburarea obsesiv-compulsivă. Pacienții pot fi expuși la situații virtuale care provoacă anxietatea și pot învăța să facă față acestor situații într-un mediu sigur și controlat. Încă din anul 2017, compania lituaniană TeleSoftas, specializată în dezvoltarea de aplicații mobile, a început să lucreze la dezvoltarea unei aplicații mobile disponibilă la scară largă, care utilizează tehnologiile VR pentru a oferi servicii de psihoterapie. (3, 5, 6)

Instruire medicală

Realitatea virtuală este utilizată pentru instruirea studenților de medicină și a altor specialiști în domeniul sănătății. Studenții pot să se antreneze pe simulări și să vadă în detaliu anatomia corpului, ceea ce poate duce la o mai bună înțelegere și îndemânare practică. Utilizarea unui simulator de realitate virtuală, în detrimentelor metodelor tradiționale de predare, oferă cursanților o experiență imersivă, care poate fi mult mai captivantă și mai atractivă. (3, 6, 7)

De asemenea, simulatoarele VR pot fi personalizate pentru fiecare student sau grup de studenți, astfel încât să se potrivească nivelului lor de învățare și stilului lor de învățare. În plus, utilizarea unui simulator VR permite repetarea și practicarea unui anumit concept sau abilitate de mai multe ori, fără a fi necesar să fie consumate resurse suplimentare. (3, 6, 7)

Care sunt avantajele și dezavantajele utilizării VR în medicină?

Utilizarea realității virtuale (VR) în medicină aduce multiple avantaje, dar și o serie de dezavantaje, care trebuie luate în considerare. Principale avantaje includ:

  • experiența imersivă și realistă (poate ajuta pacienții să se simtă mai confortabil în timpul procedurilor medicale);
  • reducerea riscurilor asociate cu procedurile chirurgicale (VR poate fi utilizată pentru a simula diferite scenarii, permițând profesioniștilor din domeniul sănătății să anticipeze riscurile înainte ca acestea să devină probleme reale);
  • posibilitatea de personalizare a tratamentelor;
  • posibilitatea de a efectua antrenamente realiste (pentru studenți și rezidenți în medicină). (3, 5, 6, 7, 8)


În ceea ce privește dezavantajele utilizării VR în medicină, principalul dezavantaj este cel al costurilor ridicate, care nu ar putea fi acoperite de către sistemele de sănătate, în special în țările aflate în curs de dezvoltare. De asemenea, VR necesită un nivel ridicat de cunoștințe tehnice și de experiență pentru a fi utilizată în mod eficient, astfel că există necesitatea instruirii unor specialiști în VR, ceea ce poate însemna nu doar cheltuieli suplimentare, dar și timp pierdut. Un alt dezavantaj îl reprezintă efectele adverse observate la anumiți pacienți. Unele studii ample sugerează faptul că VR poate provoca greață, vertij și alte efecte secundare la unii utilizatori. (6, 8)

Ce alte întrebuințări poate avea realitatea virtuală în medicină?

Realitatea virtuală (VR) are un potențial enorm în medicină, iar dezvoltarea continuă a tehnologiei poate duce la o serie de noi aplicații și beneficii. Câteva dintre acestea includ:

  • diagnosticul și tratamentul afecțiunilor neurologice (VR ar putea fi utilizat pentru a simula simptomele anumitor afecțiuni neurologice și pentru a ajuta la dezvoltarea unor tratamente mai eficiente);
  • reabilitare și recuperare (VR ar putea fi utilizat pentru a ajuta la recuperarea pacienților după un accident vascular cerebral sau după alte traume cerebrale, prin crearea unor mediile virtuale care să ajute la refacerea abilităților motorii și cognitive);
  • crearea unor medii virtuale de colaborare, în care membrii echipei medicale pot să discute și să planifice intervențiile și procedurile. (6, 9, 10)

Data actualizare: 07-04-2023 | creare: 07-04-2023 | Vizite: 854
Bibliografie
(1) Virtual Reality, link: https://www.britannica.com/technology/virtual-reality
(2) Virtual Reality, link: https://www.techtarget.com/whatis/definition/virtual-reality
(3) Virtual reality in Medicine, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1129082/
(4) Virtual reality therapy helps decrease pain in hospitalized patients, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/316681.php
(5) Virtual Reality in Healthcare, link: https://visualise.com/virtual-reality/virtual-reality-healthcare
(6) Virtual reality hopes to treat mental health problems, link: https://medicalxpress.com/news/2017-03-virtual-reality-mental-health-problems.html
(7) Virtual Reality (VR) Medical Training, link: https://elarasystems.com/medical-training-advances-to-vr
(8) Virtual Reality in Medicine, link: https://light-it.net/blog/virtual-reality-in-medicine
(9) The Future of Virtual Reality in Medicine, link: https://www.devdiscourse.com/article/technology/2296593-the-future-of-virtual-reality-in-medicine
(10) VR and the Future of Healthcare, link: https://www.cedars-sinai.org/blog/virtual-reality-future-healthcare.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Algoritm dezvoltat de Google care detectează riscul cardiovascular din analiza ochilor
  • Algoritmul care redă modul în care creierul percepe fețele
  • Software inteligent pentru diagnosticarea cancerului de prostată
  •