Ceai verde - beneficii conform studiilor

Ceai verde - beneficii conform studiilor

©

Autor:

Ceai verde - beneficii conform studiilor

Descoperit în China cu peste 1000 de ani în urmă, ceaiul verde (Camellia sinensis Theaceae) a fost adus în Japonia de către preoÈ›ii budiÈ™ti, iar mai apoi s-a răspândit în întreaga lume.

Astăzi, alături de procentul ridicat înregistrat al consumului de ceai verde la nivel mondial, rezultatele È™tiinÈ›ifice indică faptul că ceaiul verde deÈ›ine o gamă largă de efecte benefice asupra sănătății datorate numeroÈ™ilor componenÈ›i pe care îi deÈ›ine (1, 2, 6)

În medicina tradiÈ›ională chineză È™i indiană, ceaiul verde este folosit în controlul sângerărilor È™i vindecarea rănilor, îmbunătățirea digestiei, sănătatea inimii È™i a sistemului nervos dar È™i pentru capacitatea sa de a regla temperatura corporală. (2)

Ceaiul verde este bogat în fitochimicale bioactive. Cele mai importante dintre acestea sunt polifenolii (antioxidanÈ›i) ce constituie aproximativ o treime din greutatea frunzelor uscate de ceai verde. (1)

Ceaiul verde conÈ›ine doi compuÈ™i psihoactivi: cafeina È™i L-teanina, ambii având o biodisponibilitate crescută.

Cafeina este un stimulator al sistemului nervos central: influenÈ›ează neurotrasmisia de la nivelul creierului, îmbunătățeÈ™te puterea de concentrare, coordonarea motorie È™i timpul de reacÈ›ie. De asemenea, modulează sistemul dopaminergic, cunoscut ca fiind important în prcocesul legat de atenÈ›ie. La oameni, chiar È™i în doze mici (o ceaÈ™că de ceai), îmbunătățeÈ™te performanÈ›ele È™i puterea de concentrare.

L-teanina se gășeÈ™te doar în ceai. Se consideră că efectele principale sunt: inducerea senzaÈ›iei de calm È™i efectul antidepresiv. (1)

Sistemul nervos

Se pare că ceaiul verde ar îmbunătăți memoria prin stimularea funcÈ›iilor cognitive, în special a celor ce se ocupă de memorie. Aceste rezultate pot fi folosite astfel încât să poată fi creat un tratament pentru persoanele ce suferă de afecÈ›iuni neuropsihiatrice, precum demenÈ›a. Un studiu sugerează faptul că ceaiul verde ar putea ajuta la scăderea riscului de apariÈ›ie a Alzheimer prin oprirea dezvoltării plăcilor ce determină apariÈ›ia bolii. (2)

Sistemul cardiovascular

Studiile realizate atât pe animale cât È™i la oameni sugerează faptul că ceaiul verde ar putea reduce riscul de apariÈ›ie al bolilor cardiovasculare prin acÈ›iunea polifenolilor, datorită activității antioxidante, efectelor anti-ateroscleroză È™i hipolipidic È™i de asemenea capacitatea acestora de a scădea tensiunea arterială.

Un studiu publicat în Journal of the American Medical Association susÈ›ine că prin consumul de ceai verde mortalitatea produsă de bolile cardiovasculare scade considerabil. La acest studiu au participat peste 40.000 de japonezi cu vârstele între 40 È™i 80 de ani, timp de 11 ani. ParticipanÈ›ii care au băut cel puÈ›in 5 ceÈ™ti de ceai verde pe zi, au prezentat un risc scăzut de mortalitate (în special cea produsă de bolile cardiovasculare) față de cei care au băut doar o ceaÈ™că pe zi.

În urma consumului de ceai verde, atât sub formă lichidă cât È™i sub formă de capsule, s-a observat o scădere semnificativă a colesterolului „rău” - LDL, în special datorită îmbunătățirii circulaÈ›iei sangvine.

Îmbunătățirea circulaÈ›iei sangvine va îmbunătăți activitatea creierului în general. S-a observat faptul că persoanele care au băut ceai verde au semnalat un nivel crescut de energie È™i îmbunătățirea memoriei. (2)

Consumul de ceai îmbunătățeÈ™te reactivitatea vasculară - măsură prin care se cunoaÈ™te modul în care vasele sangvine răspund la stresul fizic sau emoÈ›ional. De asemenea, consumul de ceai verde într-o manieră regulată este asociat cu reducerea riscului de producere a infarctului, conform altui studiu. (1, 2, 3)

Prevenirea cancerului

Principalul component studiat care ar acÈ›iona împotriva cancerului este EGCG (galatul de epigalocatehină). Acest antioxidant inhibă angiogeneza, hipermetilarea ADN-ului, proliferarea È™i metastazarea celulelor tumorale, dar È™i apoptoza acestora. (6)

Multe dintre studiile realizate pe animale au pus în evidență faptul că polifenolii sunt responsabili de efectul anticancerigen. Studiile epidemiologice au confirmat o descreÈ™tere a riscului de apariÈ›ie a cancerului, mai ales la populaÈ›iile din China È™i Japonia, recunoscute pentru consumul ridicat de ceai verde. Scăderea riscului de apariÈ›ie a cancerului poate fi rezultatul acÈ›iunii antioxidanÈ›ilor.

Conform National Cancer Institute, polifenolii din ceaiul verde acÈ›ionează în sensul scăderii dezvoltării tumorilor È™i se pare că oferă protecÈ›ie împotriva radiaÈ›iilor ultaviolet (UVB).

Cu toate acestea, mecanismul exact prin care ceaiul verde interacționează cu celulele canceroase nu este cunoscut pe deplin.

Cantitatea de ceai necesară pentru a preveni cancerul variază în funcÈ›ie de studiile realizate, de la 2 la 10 ceÈ™ti pe zi. (1, 2)

Controlul greutății

Consumul de ceai verde oferă efecte protective împotriva creÈ™terii în greutate, acest lucru fiind demonstrat într-un studiu realizat pe È™oareci ce au fost hrăniÈ›i cu raÈ›ii alimentare bogate în grăsimi. De asemenea, efectele au fost studiate È™i în cazul oamenilor. Componentele ceaiului verde acÈ›ioneză prin modularea metabolismului lipidic cu ajutorul catehinelor È™i a cafeinei. Catehinele acÈ›ioneză prin promovarea utilizării lipidelor È™i reducerea biosintezei acizilor graÈ™i. Participarea cafeinei induce creÈ™terea energiei È™i în consecință creÈ™terea termogenezei. S-a demonstrat că la oameni, 100 mg de cafeină creÈ™te cu aproximativ 10% energia È™i promovează lipoliza timp de 12 ore.

Diabetul de tip 2

AfecÈ›iune cronică caracterizată prin creÈ™terea glucozei în sânge cauzată de rezistenÈ›a organismului la insulină. EvoluÈ›ia diabetului este asociată cu obezitatea. Astfel, se ia în considerare faptul că efectele pe care le produce la persoanele cu diabet, sunt în legătură cu efectele antilipidice pe care le deÈ›ine.

Unele studii au demonstrat că se poate obține un risc mai scăzut de dezvolarea a diabetului tip 2 pentru cei ce beau ceai verde față de cei ce nu consumă deloc.

Se consideră astfel că ceaiul verde poate menÈ›ine nivelul de zahăr din sânge în limite normale. (1, 2, 3)

Acțiune antimicrobiană

FuncÈ›ia fitochimicalelor este de a apăra plantele împotriva agenÈ›ilor patogeni. Astfel, fitochimicalele din ceaiul verde acÈ›ionează împotriva une game largi de microorganisme. S-a demonstrat faptul că ceaiul verde deÈ›ine efecte antivirale, antibacteriene È™i antifungice.

La om, studiile asupra acÈ›iunii antifungice-împotriva Candida albicans care au constat în acÈ›iunea atât a catehinelor cât È™i a dozelor scăzute de antimicotice, au demonstrat că ar putea fi înlăturate efectele secundare pe care antimicoticele le-ar putea produce. (4)

Încă din cele mai vechi timpuri ceaiul verde era folosit ca tratament împotriva diareei. Catehinele din ceai prezintă un efect inhibitor asupra Helicobacter pylori. Efectele împotriva virusului gripal, în special în stadiile incipiente ca È™i împotriva virusului Herpes simplex au fost de asemenea demonstrate. În plus s-a observat că în infecÈ›ia cu adenovirus acÈ›iunea sa este inhibată de către catehinele din ceaiul verde. (4)

Rezultatele obÈ›inute până în acest moment, susÈ›in faptul că ceaiul verde îmbunătățeÈ™te sănătatea dentară. Extractul de ceai verde, reduce formarea cariilor. Cariile È™i placa dentară sunt cauzate de bacterii din genul Streptococcus producătoare de acid prin fermentarea zahărurilor. Digestia carbohidraÈ›ilor se produce iniÈ›ial în cavitatea orală, amilaza (enzimă salivară) descompune amidonul în zaharuri simple, astfel activitatea enzimatică contribuie la creÈ™terea producÈ›iei de acid a acestor bacterii. Ceaiul verde inhibă activitatea amilazei la oameni È™i în acelaÈ™i timp creÈ™te rezistenÈ›a cementului dentar la acÈ›iunea acidului. (1)

Sistemul renal

Pietrele la rinichi sunt compuse din oxalaÈ›i de calciu. O dietă din care rezultă o cantitate crescută de oxalaÈ›i, reprezintă un factor de risc în formarea pietrelor, iar concentraÈ›ia crescută de oxalaÈ›i din urină promoveză cristalizarea acestora. În mod normal, aceste cristale sunt microscopice È™i trec prin urină fără să fie resimÈ›ite. Pentru a se forma pietrele, este necesar ca tubulii renali să fie blocaÈ›i. Ceaiul verde contribuie la prevenirea formării acestor pietre prin efectele sale antioxidante. De asmenea, s-a observat că extractul de ceai verde are capacitatea de a modifica morfologia cristalelor, prin scăderea dimensiunii acestora È™i reducerea stabilității. (1)

Efecte hepatoprotective

Galactozamina este induce leziuni asemănătoare celor produe de hepatita virală. Ceaiul verde s-a demonstrate că deÈ›ine capacitatea de a stopa acÈ›iunea galactozaminei. De asemenea, catehinele previn fibroza hepatica ce se instalează după acÈ›iunea galactozaminei. Din punct de vedere clinic, terapia ce utilizează catehinele împotriva hepatitei C par promițătoare. (6)

Alte rezultate afirmă că ceaiul verde susÈ›ine creÈ™terea densității minerale È™i a fost identificat ca fiind un factor protector împotriva riscului de fracturi ale È™oldului. (4)

Este de preferat ca atunci când se prepară ceai verde, frunzele de ceai să nu fie adăugate peste apa clocotită pentru a evita distrugerea catehinelelor.

De asemenea, adăugarea de lămâie, care conÈ›ine vitamina C, va favoriza absorbÈ›ia cu uÈ™urință a catehinelor, spre deosebire de produsele lactate care îngreunează absorbÈ›ia acestora. (3)


Data actualizare: 06-11-2019 | creare: 06-11-2019 | Vizite: 1019
Bibliografie
1. Health benefits of green tea – the scientific evidence, https://www.sciencesnail.com/science/health-benefits-of-green-tea-the-scientific-evidence
2. Green tea: Health benefits, side effects, and research, https://www.medicalnewstoday.com/articles/269538.php
3. Health Benefits of Green Tea, https://www.webmd.com/food-recipes/features/health-benefits-of-green-tea#1
4. Beneficial effects of green tea: A literature review, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2855614/
5. Health-promoting effects of green tea,https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3365247/
6. An update on the health benefits of green tea, https://www.mdpi.com2306-5710316pdf.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Detoxifiere cu ceai verde
  • Efectele dovedite È™tiinÈ›ific ale ceaiului verde
  • Este ceaiul verde bun pentru slăbit?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum