Inovații medicale 2019

©

Autor:

Inovații medicale 2019

În fiecare an, companiile medicale și cele farmaceutice, prin intermediul autorităților publice, investesc sume importante în lucrarea de cercetare și în elaborarea de aparatură inovativă. Astfel, anual apar o multitudine de inovații medicale care duc la îmbunătățirea stării de sănătate și creșterea speranței de viață a populației din întreaga lume.

Asemenea celorlalți ani, anul 2019 aduce o serie de inovații medicale în ceea ce privește tehnicile de investigare, de diagnostic și de tratament al diferitelor afecțiuni, inovații revoluționare care vor schimba în bine sistemul de sănătate din România și vor crește șansa de vindecare a populației bolnave. [1], [2], [3]

În continuare, vom prezenta inovațiile medicale preconizate de a fi puse în aplicare în anul 2019, modul în care acestea funcționează și beneficiile lor:

Inteligența artificială și asistența medicală.
Inteligența Artificială (AI) este o aplicație care ajută medicii specialiști în diagnosticarea diferitelor tipuri de afecțiuni. Trebuie însă reținut faptul că această aplicație este de mare ajutor pentru medici, însă nu poate înlocui opinia acestora.

Big Data.
Big Data este un program online util pentru gestionarea informațiilor alese în urma anamnezei și a examenului obiectiv, ajutând la punerea diagnosticului corect și administrarea tratamentului corespunzător. Totodată, Big Data poate fi utilizată și în cadrul managementului sănătății populației, pentru analizarea factorilor de risc prezenți în cadrul diferitelor tipuri de afecțiuni. Big Data poate furniza informații cu privire la cele mai eficiente metode terapeutice care oferă cele mai bune rezultate, cu costurile cele mai reduse.

Tratamentul imunoterapic.
Anul 2019 oferă accesul tuturor persoanelor cu boli neoplazice sau autoimune la tratament imunoterapic. Tratamentul administrat persoanelor diagnosticate cu cancer până în prezent este reprezentat de chimioterapie și radioterapie. Aceste metode terapeutice determină nu doar distrugerea celulelor tumorale, ci și a celor sănătoase, diminuând astfel capacitatea de apărare imunologică a organismului. Imunoterapia stimulează sistemul imunitar să lupte împotriva celulelor tumorale, ducând la creșterea imunității și distrugerea formațiunii tumorale.

Chirurgica robotică.
Intervențiile chirurgicale efectuate cu directa implicare a roboților au numeroase avantaje, precum:

  • posibilitatea realizării operației pe cale minim invazivă (renunțând stfel la operațiile clasice efectuate pe cale deschisă, cu risc crescut de contaminare bacteriană),
  • precizie maximă în realizarea procedurii medicale chirurgicale,
  • recuperare medicală mult mai rapidă față de recuperarea din cadrul intervențiilor chirurgicale clasice deschise (care e mult mai îndelungată și marcată de numeroase complicații, precum infectarea plăgii operatorii, etc.),
  • eficiență mai mare a procedurii chirurgicale și
  • dureri postoperatorii mai reduse comparativ cu cele rezultate în urma intervenției chirurgicale clasice.


Printarea 3D.
În practica medicală, crearea unui implant sau a unei proteze pe măsură este destul de dificilă, din cauza faptului că fiecare bolnav prezintă trăsături și dimensiuni diferite. Datorită unei tehnici revoluționare de efectuare a implanturilor sau a protezelor, acest deziderat poate fi atins. Printarea 3D este o tehnică inovativă prin interediul căreia pot fi efectuate diferite tipuri de implanturi și proteze exact pe măsura persoanei în cauză. Totodată, pe lângă precizia și eficiența maximă a procedurii, printarea 3D mai prezintă un avantaj care nu trebuie nicidecum ignorat - costurile mult mai reduse.

Testarea genetică.
Datorită performanțelor realizate în domeniul geneticii medicale, în anul 2019 testarea genetică va defeni larg accesibilă. Prin intermediul testărilor genetice se poate evalua răspunsul bolnavului la tratamentul administrat, pot fi identificate anumite afecțiuni severe rare și poate fi apreciat riscul de apariție a bolilor neoplazice.

Combaterea abuzului de opiacee.
Unul din cele mai importante obiective ale medicinei inovative în anul 2019 este acela de a găsi o soluție medicamentoasă care să înlocuiască administrarea abuzivă și necontrolată de opiacee (medicamente care produc dependență). Conform studiilor realizate până în prezent, în fiecare zi în America sunt înregistrate 130 de decese cauzate de supradoza de medicamente opiacee. Costurile excesului de opiacee se ridică la 28,9 miliarde de dolari în fiecare an. Principala cauză care duce la prescrierea de opiacee și utilizarea excesivă a acestora este durerea cronică severă, care de altfel este o problemă de sănătate publică, fiind frecvent întâlnită în practica clinică. Astfel, în cadrul medicinei inovative sunt realizate eforturi uriașe pentru identificarea unor noi metode și tehnologii de combatere a durerii severe cronice, înlăturând astfel necesitatea abuzului de opiacee.

Medicina de precizie este o altă metodă de combatere a durerii cronice severe și de a înlătura abuzul de opiacee.
Pe acest subiect, în anul 2019 vor fi efectuate numeroase cercetări în domeniul farmaceutic și al tehnologiei medicale. În prezent, medicina de precizie a înregistrat numeroase beneficii în domeniul oncologiei, dar se dorește depășirea acestei limite și extinderea și pe alte specialități. Totodată, medicina de precizie este utilă în rândul bolnavilor diagnosticați cu poliartrită reumatoidă, pentru a urmări eficiența tratamentelor administrate. Medicina de precizie oferă posibilitatea medicilor care se ocupă cu studiul și tratamentul sclerozei multiple, de a urmări evoluția bolii, de a aprecia eficiența tratamentului administrat și de a anticipa apariția eventualelor complicații.

O nouă soluție medicală pentru persoanele fără auz.
Cele mai inovative proceduri și tehnici de combatere a hipoacuziei și a surdității vor fi puse în aplicare în anul 2019, bolnavii în cauză putând să-și schimbe dispozitivul de auz cu un altul inovativ, mult mai performant. Oticon Opn este un dispozitiv de auz inovativ, care impresionează prin modul său de funcționare și prin eficiența dovedită științific. Principalul avantaj al acestui aparat pentru auz este că redă sunetul cât mai natural. Dispozitivul acționează prin reducerea zgomotului de fundal și amplifică sunetul într-o manieră extrem de delicată. Astfel, Oticon Opn este de absolută trebuință persoanelor care și-au pierdut auzul.

Tratament cu celule stem pentru bolnavii diagnosticați cu diabet zahart de tip I.
În prezent, cercetările medicale care se ralizează pe acest subiect au drept scop crearea unei metode terapeutice pentru combaterea eficientă și definitivă a diabetului zahart de tip I. Metoda inovativă de tratament al diabetului zahart de tip I este reprezentată de utilizarea celulelor stem care vor facilita crearea în organism a unor noi celule cu rol în captarea insulinei. Conform datelor din literatura de specialitate, în cadrul diabetului zahart de tip I organismul nu mai are capacitatea de a produce insulină. Astfel, bolnavii în cauză trebuie să-și injecteze zilnic anumite doze de insulină în organism, procedură care duce la pierdere de timp, afectarea calității vieții, perturbarea activităților fizice zilnice și punerea în pericol a vieții bolnavului în cauză, dacă acesta din urmă nu-și administrează doza recomandată de insulină la timpul stabilit.

Cercetătorii de la Universiattea din Copenhaga susțin că tratamentul cu celule stem duce la transformarea unor celule imature din organism în celule de captare a insulinei sau alte tipuri de celule cu rol în secreția insulinei. Astfel, această metodă inovativă de tratament administrată în cazul bolnavilor cu diabet zaharat tip I va duce la îmbunătățirea remarcabilă a stării de sănătate și a calității vieții indivizilor în cauză, cu creșterea marcantă a ratei de supraviețuire a bolnavilor cu diabet zahart tip I.

Medicație specifică genomului uman.
Companiile din cadrul medicinei inovative au creat o nouă metodă specifică de tratament al diferitelor tipuri de afecțiuni, prin administrarea unei medicații specifice fiecărui genom uman în parte. Astfel, în anul 2019 va deveni accesibilă varianta de a ne trata prin administrarea unor medicamente specifice genomului individual.

Utilizarea acceleratoarelor de particule pentru îndepărtarea formațiunilor tumorale cerebrale.
Din totalitatea tehnicilor de terapie inovativă elaborate în întreaga lume, metoda de distrugere a formațiunilor tumorale cerebrale prin utilizarea acceleratoarelor de particule este deosebită. Prin intermediul unui anumit dispozitiv, medicii creează o „explozie puternică de lumină” care inițial va localiza, iar mai apoi va distruge, formațiunea tumorală de la nivel cerebral.

Această metodă terapeutică inovativă este recomandată persoanelor diagnosticate cu tumori cerebrale inoperabile. Cu toate că acest lucru pare de necrezut, aceste noi tehnic de tratament al tumorilor cerebrale se apropie intens de noi, urmând să fie puse în plicare pe largă în 2019.

Accesul la serviciile de asistență medicală la domiciliu.
Conform statisticilor efectuate în acest sens, aproximativ 25% din totalitatea persoanelor bolnave cu venituri lunare reduse ratează consultațiile la medic și necesită reprogramare datorită incapacității de a se deplaza până la locul la medic. Astfel, anumite companii de transport, prin directa colaborare cu guvernul statelor, pune la dispoziție personal medical de asistență medicală care se poate deplasa la domiciliul bolnavului.

Program online destinat intervențiilor chirurgicale efectuate în cazul accidentului vascular cerebral acut.
În cazul accidentului vascular cerebral, confirmarea rapidă a diagnosticului și administrarea tratamentului în timpul util sunt absolut necesare. În acest context, lipsa îndelungată a fluxului sangvin la nivel cerebral poate duce la apariția unor leziuni distructive ireversibile, cu apariția secundară a invalidității. În astfel de cazuri, tehnicile chirurgicale inovative au drept scop intervenirea de urgență pentru salvarea a cât mai mult țesut cerebral, prevenind astfel apariția complicațiilor care pot apărea. Până în prezent, astfel de intervenții chirurgicale au fost realizate într-o fereastră limitată de timp. Însă noile metode chirurgicale oferă posibilitatea tratamentului într-o fereastră extinsă de timp. Aceste tehnici chirurgicale inovative oferă posibilitatea recuperării bolnavilor care au suferit un accident vascular cerebral și reduce riscul de apariție a invalidității. [1], [2], [3]

În concluzie, analiștii din domeniul medical susțin că în anul 2019, investițiile realizate în domeniul cercetării și dezvoltării medicale vor fi mult mai numeroase.

Astfel, inovațiile medicale sunt utile pentru identificarea noilor metode de diagnostic și de tratament, care vor ajuta la salvarea vieții bolnavilor, la ameliorarea stării de sănătate și a calității vieții persoanelor în cauză. [1], [2], [3]


Data actualizare: 12-03-2019 | creare: 12-03-2019 | Vizite: 1746
Bibliografie
1. Top 10 healthcare innovations for 2019, link: https://www.healthcareglobal.com/top-10/top-10-healthcare-innovations-2019
2. Cleveland Clinic Unveils Top 10 Medical Innovations for 2019, link: https://newsroom.clevelandclinic.org/2018/10/24/cleveland-clinic-unveils-top-10-medical-innovations-for-2019/
3. 4 Promising Medical Breakthroughs in 2019, link: https://www.healthcareguys.com/2018/12/16/4-promising-medical-breakthroughs-in-2019/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: