Tipuri de sare - beneficii şi dezavantaje, ce să alegem

©

Autor:

Tipuri de sare - beneficii şi dezavantaje, ce să alegem

Auzim des despre efectele negative ale sării însă și prea puțină sare poate dăuna sănătății. Ca orice condiment sau aliment, prea mult strică însă o cantitate moderată, nici prea mult, nici prea puțin, oferă nutrienții necesari și dă savoare diverselor preparate. Mai jos vom afla de câte tipuri este sarea, ce beneficii și dezavantaje are, cum să o alegem. (1)

Tipuri de sare

Poate considerați sarea o banalitate. Sarea este sare și doar atât. Însă, există mai multe sortimente, fiecare fiind folosită în anumite moduri. Puteți vedea mai jos care sunt principalele tipuri de sare.

Sare de masă

Sarea de masă, numită și sare fină, este sarea iodată, folosită în pregătirea alimentelor. Este folosită de câteva decenii pentru a combate problemele de tiroidă care pot apărea pe fondul unui nivel scăzut al iodului. În general, este ultraprocesată și conține cantități foarte mici de minerale. (2, 3)

Sare mare

Este folosită mai ales pentru conservarea legumelor și a cărnii. Nu conține aditivi sau minerale, se dizolvă ușor și este indicată păstrarea într-un container închis etanș pentru a evita aglomerarea. Este concentrată astfel că nu trebuie o cantitate mare. Nu este recomandată pentru mâncăruri deoarece iodul din sarea iodată este necesară pentru organism. Pentru a compensa lipsa iodului ar fi necesar consumul zilnic de alge marine, pește, unele lactate (în care procesul de producție a presupus trecerea laptelui prin iod). (4, 5)

Pe de altă parte, folosirea sării iodate pentru murături va schimba gustul preparatelor. (6)

Sare roz de Himalaya

Sarea roz de Himalaya este extrasă de la baza munților iar culoare provine de la mineralele conținute, în principal fier și mici cantități de alte aproximativ 80 de minerale. Este folosită mai ales pentru că este la modă. Cu toate acestea, are un conținut ceva mai mic de sodiu. Are un preț mai mare și este apreciată pentru aspectul estetic la mesele de sărbători. Ca și în cazul altor tipuri de sare este recomandat consumul moderat. (7, 8)

Sare neagră

Aleasă tot pentru aspectul estetic, această sare are culoarea specifică datorită conținutul de cărbune activ. Gustul este ușor pământiu, unii spunând că oferă preparatelor o aromă specifică oului. Este folosită în rețetele asiatice alături de condimente și ierburi aromatice. (9)

Sare afumată

Sarea afumată se produce prin afumarea sării cu lemn de arin, măr, pecan sau mesquite timp de două săptămâni. Aroma și culoarea diferă în funcție de lemnul folosit și de timpul de afumare. Se folosește mai ales pentru preparate la grătar. (10)

Sare de mare

Se obține prin evaporarea apei de mare și poate fi recoltată din întreaga lume. Se găsește mai ales sub formă de cristale. Poate fi folosită pentru a da o notă finală cărnii gătite, mai ales peștelui și altor preparate marine. Conține o cantitate mică de minerale. O particularitate este sarea de mare gri recoltată de pe coasta atlantică a Franței. Această varietate este folosită mai ales pentru carne la grătar, legume la grătar și fructe de mare. (11)

Fulgi de sare

Rămâne prin evaporarea apei de mare însă textura sa diferă ușor de sarea de mare. Este ușoară cu forme neregulat, culoare deschisă și un conținut redus de minerale. Se poate presăra peste salate sau deserturi. Este cea mai scumpă formă de sare. (12)

Beneficiile sării

Majoritatea studiilor se concentrează asupra neajunsurilor sării. Chiar dacă acestea sunt cât se poate de reale, consumul de sare are și beneficii. Se pare, că sarea stimulează conservarea apei din organism și reduc riscul de deshidratare. Mai mult, un nivel normal al sării ajută la menținerea sănătății metabolismului. (13, 14)

Un alt beneficiu al sării este promovarea sănătății vasculare. În special, sarea de mare oferă protecție pentru sistemul cardiovascular. Cu toate acestea, nu uitați că excesul de orice fel este dăunător. (15, 16)

De asemenea, sarea contribuie la echilibrarea electroliților din organism și previne crampele musculare. Mai ales sarea organică, netratată industrial, conține sodiu, magneziu, potasiu și calciu. Un nivel insuficient de electroliți poate cauza oboseală, greață, bătăi neregulate ale inimii, chiar și convulsii. (17, 18)

Un alt avantaj este că sodiul din sare ajută la reglarea apei din organism, un element esențial pentru sistemul nervos. În plus, apa din sistemul nervos are nevoie de sare pentru impulsurile electrice. Similar altor sisteme ale organismului și sistemul nervos are nevoie de sare și de electroliți pentru a fi sănătos. (19, 20)

Dacă nu consumați suficientă sare, pot apărea simptome precum: un nivel redus al hidratării mai ales pentru sportivi, crampe musculare, un risc mai mare de atac de cord, dureri de cap, oboseală, iritabilitate, declin cognitiv la vârstnici. (21, 22)

Dezavantajele sării

Deși sarea are beneficii acest lucru nu înseamnă că trebuie să consumăm foarte multă, din dorința de a beneficia de avantajele sării. Riscurile pentru sănătate apare mai ales pe fondul excesului. Iar dacă ne gândim că pe lângă sarea din preparate de casă, ea este prezentă și în 90% dintre produsele ambalate, preparate sau semi-preparate începem să ne dăm seama de ce unele studii spun că mulți oameni consumă cel puțin dublu față de recomandările nutriționiștilor (mai puțin de 5 g pe zi adică în jur de o linguriță). (23)

Mai jos sunt câteva dintre dezavantajele consumului excesiv de sare:

  • Poate dăuna inimii – excesul de sare poate contribui la apariția hipertensiunii arteriale. La rândul ei, hipertensiunea arterială crește riscul de insuficiență arterială. Consumul excesiv de sare afectează organismului la nivelul imunității, a hormonilor și a sistemului digestiv. Mai mult, excesul de sare suprimă sistemul renin-angiotensin, care se ocupă de reglarea tensiunii arteriale și a nivelului sodiului din sânge. diminuarea consumului de sare, atunci când aceasta este în exces, poate reduce tensiunea arterială în rândul hipertensivilor. (24, 25, 26)
  • Este asociată unui risc de cancer stomacal – această formă de cancer este a patra formă de cancer ca răspândire. Studiile arată că persoanele care consumă regulat carne sărată și legume murate au un risc mai mare de cancer gastric. Nu se știe sigur de ce se întâmplă acest lucru. Cercetătorii speculează că un consum ridicat de sare stimulează dezvoltarea Helicobacter pylori în stomac. Această bacterie este asociată inflamației, ulcerului gastric și cancerului de stomac (27, 28, 29)


Ce tip de sare să alegem

Sarea este un condiment care completează preparatele. Există puține dovezi științifice că sarea de mare, sarea de Himalaya sau alte tipuri de sare exotică sunt mai bune pentru sănătate decât sarea de masă. Consumul excesiv chiar și de sare de mare este dăunător, mai ales inimii. Alegerea depinde de preferințe, ce preparate pregătești și ce buget ai.

Este de preferat să folosești regulat sare iodată cu excepția cazului în care consumi fructe de mare și alge regulat. Dacă mănânci sănătos și gătești acasă probabil că nu consumi foarte multă sare. Excesul apare mai ales pe fondul consumului alimentare haotic ce include covrigei, mezeluri, pizza, pui preparat din comerț, supe instant, murături regulat și alte produse cu un conținut ridicat de sare.


Data actualizare: 19-12-2022 | creare: 19-12-2022 | Vizite: 1900
Bibliografie
1. Salt reduction, link: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction
2. The taste of table salt, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4326615/
3. Impact of knowledge, attitude, and practice on iodized salt consumption at the household level in selected coastal regions of Bangladesh, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8055562/
4. Salt in Canning, link: https://ianrnews.unl.edu/salt-canning
5. 9 Healthy Foods That Are Rich in Iodine, link: https://www.healthline.com/nutrition/iodine-rich-foods
6. Possible effects of iodized salt on the taste, colour and consistency of traditional pickles, link: https://www.emro.who.int/emhj-volume-2-1996/volume-2-issue-2/article5.html
7. Signature of the Himalayan salt, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168583X19304999
8. An Analysis of the Mineral Composition of Pink Salt Available in Australia, link: https://www.mdpi.com/2304-8158/9/10/1490
9. Structural characterization of Himalayan black rock salt by SEM, XRD and in-vitro antioxidant activity, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32798866/
10. What is Smoked Salt? , link: https://redmond.life/blogs/live-your-journey/what-is-smoked-salt
11. Sea Salt vs. Table Salt, link: https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sodium/sea-salt-vs-table-salt
12. HOW TO MAKE FLAKY SALT (PLAIN AND INFUSED) , link: https://www.alphafoodie.com/how-to-make-flaky-salt/
13. Increased salt consumption induces body water conservation and decreases fluid intake, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28414302/
14. High salt intake reprioritizes osmolyte and energy metabolism for body fluid conservation, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28414295/
15. Natural sea salt consumption confers protection against hypertension and kidney damage in Dahl salt-sensitive rats, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5328355/
16. It's Time to End the War on Salt, link: https://www.scientificamerican.com/article/its-time-to-end-the-war-on-salt/
17. Exercise-Associated Muscle Cramps, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3445088/
18. Ultra-long–term human salt balance studies reveal interrelations between sodium, potassium, and chloride intake and excretion, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4919532/
19. Distribution and function of voltage-gated sodium channels in the nervous system, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28922053/
20. Electrolyte Disorders and the Nervous System, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32487900/
21. Urinary Sodium and Potassium Excretion and Risk of Cardiovascular Events, link: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/1105553
22. Mild chronic hyponatremia is associated with falls, unsteadiness, and attention deficits, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16431193/
23. Salt reduction, link: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction
24. Association between salt taste sensitivity threshold and blood pressure in healthy individuals: a cross-sectional study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32130310/
25. Salt-Sensitive Hypertension: Perspectives on Intrarenal Mechanisms, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26028244/
26. The Gut Microbiome, Inflammation, and Salt-Sensitive Hypertension, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7471100/
27. Dietary salt intake and risk of gastric cancer, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24114476/
28. Salt processed food and gastric cancer in a Chinese population, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25040991/
29. Helicobacter pylori-induced gastric inflammation and gastric cancer, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23981572/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Urinarea nocturnă, redusă prin limitarea aportului de sare
  • Consumul ridicat de sare ar putea induce setea doar pe termen scurt
  • Alimentele picante ar putea diminua pofta de a mânca „ceva sărat”
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum