Testarea memoriei de lungă durată pentru depistarea precoce a bolii Alzheimer

©

Autor:

Testarea memoriei de lungă durată pentru depistarea precoce a bolii Alzheimer
Dacă în prezent, pentru diagnosticul bolii Alzheimer este folosită testarea memoriei de scurtă durată, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh sugerează că mult mai eficientă ar fi combinarea unor teste ale memoriei de lungă durată cu scanarea cerebrală. Astfel, ar putea fi depistate în fază inițială dificultățile creierului afectat de Alzheimer de a reactualiza informațiile memorate, care altfel ar rămâne nedetectate.

Studiul a fost publicat în jurnalul științific Nature Communications.

Cercetătorii au analizat memoria de lungă durată la șoareci de laborator tineri, dintre care unii aveau echivalentul unui stadiu incipient al bolii Alzheimer, iar ceilalți nu prezentau probleme de sănătate. Toți cobaii au fost învățați să găsească o platformă ascunsă sub apă, folosindu-se de semnele vizuale  de pe pereți. Imediat după această activitate, testarea memoriei de scurtă durată a arătat că ambele grupuri de cobai și-au amintit drumul până la platformă. Însă la testarea după o săptămână, cobaii cu Alzheimer au avut dificultăți semnificative în a-și aminti drumul până la platformă. De asemenea, activitatea cerebrală la ambele grupuri era normală când aveau de realizat o sarcină, în schimb la cobaii cu Alzheimer era mult mai redusă atunci când încercau să își amintească drumul.

În lumina acestor rezultate, cercetătorii consideră că testarea memoriei de scurtă durată nu ar fi relevantă pentru identificarea semnelor incipiente care anunță debutul afecțiunii. În schimb, testarea memoriei de lungă durată ar putea fi mult mai eficientă în acest sens, ceea ce ar implica și o instituire mai rapidă a tratamentului.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 24-03-2024 | creare: 06-06-2016 | Vizite: 1949
Bibliografie
Long-term memory test could aid earlier Alzheimer's diagnosis, link: http://www.medicalnewstoday.com/releases/310684.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum