Dieta Wahls scade oboseala la pacienții cu scleroză multiplă
©
Autor: Teodorescu Mihai

În foarte multe situații, persoanele cu scleroză multiplă se află în incapacitatea de a lucra, din cauza stării de oboseală resimțită. În ciuda unei prevalențe crescute și a impactului pe care oboseala îl are asupra pacienților, opțiunile de tratament sunt limitate. Privită ca o problemă clinică dificilă și de o complexitate crescută, care poate contribui la excluderea din mediul social, oboseala persoanelor cu scleroză multiplă ar putea fi diminuată prin consumul în mod regulat al legumelor.
Conform unei cercetări conduse de către profesorul Murali Ramanathan de la Universitatea din Buffalo, dieta poate scădea oboseala la pacienții cu scleroză. În cadrul studiului pilot a fost investigat efectul pe care îl are asupra oboselii nivelul total de grăsime din sânge. Concluzia a fost aceea că schimbările în dietă ar putea avea un impact sever, scăderea colesterolului total contribuind semnificativ la reducerea oboselii.
În cadrul studiilor anterioare au fost examinate modificările indicelui de masă corporală, a caloriilor, colesterolului total, trigliceridelor și a lipoproteinei cu densitate mică și efectul pe care aceste modificări îl poate avea asupra oboselii cronice la pacienții cu scleroză. Comparativ cu actuala cercetare, precedenta a examinat aceste modificări prin intervenții bazate nu doar pe schimbarea dietei, ci și pe introducerea unor exerciții fizice, reducerea stresului și stimularea electrică neuromusculară. Tocmai din acest motiv, nu au putut fi cunoscute cu exactitate modificările fiziologice care au stat la baza îmbunătățirilor.
Terry Wahls, profesor de medicină internă și neurologie, împreună cu echipa sa de cercetători de la Universitatea din Iowa, au realizat o cercetare la care au luat parte 18 pacienți cu scleroză multiplă. Cercetarea s-a desfășurat pe o perioadă de un an și a presupus modificarea dietei, introducerea unor exerciții fizice în programul zilnic al subiecților și participarea acestora la ședințe de meditație și de reducere a stresului. Dieta Wahls, care presupune consumul de fructe, legume, carne, proteine vegetale, ulei de pește și vitamina B, a fost alegerea specialiștilor. Participații au fost incluși într-un program de exerciții la domiciliu, care includea antrenament de forță și întinderi. De altfel, subiecții au participat la ședințe de meditație și au învățat să reducă stresul prin masaj. Cu toate acestea, dieta a reprezentat principalul factor asociat cu reducerea oboselii.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 21-08-2019 | creare: 21-08-2019 | Vizite: 2124
Bibliografie
Vegetable-rich diet lowers fatigue in multiple sclerosis patients by raising good cholesterol, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190815134822.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Înțelegerea funcției sănătoase a proteinei tau asociate cu demența
- Pacienții cu demență vs. schimbările din jurul lor
- În premieră, s-au folosit ultrasunetele pentru a „reporni” creierului unei persoane aflate în comă
- Un nou studiu descoperă neuronii creierului care conduc la consumul de grăsimi și zahăr
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Scleroza multipla?
- Este sau nu scleroza multipla?
- Scleroza multipla
- Mit sau adevar? Cancer?!? Scleroza Multipla
- Scleroza multipla
- Scleroza multipla
- Am oare scleroza multipla?
- Scleroza multipla şi menopauza
- Suspiciune scleroza multipla
- Oare sunt însărcinată???