Asociere între dieta MIND și aspectul creierului la adulți
©
Autor: Airinei Camelia
Într-un studiu recent publicat pe serverul The Lancets SSRN cercetătorii au investigat relația dintre aderarea la planul alimentar Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) și markerii modificărilor structurale ale creierului la participanții de la studiul United Kingdom Biobank (UKBB). Dieta MIND, care pune accent pe alimentele pe bază de plante și limitează grăsimile saturate și alimentele de origine animală, a fost asociată cu un risc redus de demență și boala Parkinson.
Studiul a inclus 26.466 de persoane din studiul UKBB care au finalizat chestionarul de evaluare dietetică și li s-a efectuat un RMN pentru a evalua markerii structurali ai creierului. Scorurile MIND au fost calculate pe baza consumului de grupuri de alimente sănătoase și nesănătoase. Rezultatele primare măsurate au fost volumele creierului total, substanța cenușie și albă și regiunile subcorticale.
Rezultatele au arătat că o aderență mai mare la dieta MIND a fost asociată cu dimensiuni mai mari și volume mai mari de materie cenușie și regiuni specifice ale creierului, cum ar fi putamen, talamus, pallidum, accumbens și hipocamp. A existat și o prezență mai scăzută a hiperintensităților în substanța albă. În special, aportul mai mare de cereale integrale a fost asociat cu volume mai mari ale creierului, în timp ce consumul mai mare de alimente prăjite sau fast-food a fost asociat cu volume mai mici ale anumitor regiuni ale creierului.
Cu toate acestea, studiul nu a găsit asocieri semnificative între scorurile din dieta MIND și modificările structurale ale creierului pe o perioadă de doi ani. Interesant, asocierile dintre scorurile din dieta MIND și volumele creierului au fost diferite între bărbați și femei.
În concluzie, studiul a relevat asocieri pozitive între aderarea la dieta MIND și anumiți indicatori structurali ai creierului la adulții de vârstă mijlocie și vârstnici. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a valida aceste conexiuni și pentru a înțelege mai bine mecanismele care stau la baza care leagă consumul de alimente de sănătatea creierului.
sursa: News Medical
foto: luigigiordano/Shutterstock.com
Studiul a inclus 26.466 de persoane din studiul UKBB care au finalizat chestionarul de evaluare dietetică și li s-a efectuat un RMN pentru a evalua markerii structurali ai creierului. Scorurile MIND au fost calculate pe baza consumului de grupuri de alimente sănătoase și nesănătoase. Rezultatele primare măsurate au fost volumele creierului total, substanța cenușie și albă și regiunile subcorticale.
Rezultatele au arătat că o aderență mai mare la dieta MIND a fost asociată cu dimensiuni mai mari și volume mai mari de materie cenușie și regiuni specifice ale creierului, cum ar fi putamen, talamus, pallidum, accumbens și hipocamp. A existat și o prezență mai scăzută a hiperintensităților în substanța albă. În special, aportul mai mare de cereale integrale a fost asociat cu volume mai mari ale creierului, în timp ce consumul mai mare de alimente prăjite sau fast-food a fost asociat cu volume mai mici ale anumitor regiuni ale creierului.
Cu toate acestea, studiul nu a găsit asocieri semnificative între scorurile din dieta MIND și modificările structurale ale creierului pe o perioadă de doi ani. Interesant, asocierile dintre scorurile din dieta MIND și volumele creierului au fost diferite între bărbați și femei.
În concluzie, studiul a relevat asocieri pozitive între aderarea la dieta MIND și anumiți indicatori structurali ai creierului la adulții de vârstă mijlocie și vârstnici. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a valida aceste conexiuni și pentru a înțelege mai bine mecanismele care stau la baza care leagă consumul de alimente de sănătatea creierului.
sursa: News Medical
foto: luigigiordano/Shutterstock.com
Data actualizare: 24-07-2023 | creare: 24-07-2023 | Vizite: 290
Bibliografie
Food for thought: Mediterranean-DASH intervention shows positive impact on brain health, link: https://www.news-medical.net/news/20230720/Food-for-thought-Mediterranean-DASH-intervention-shows-positive-impact-on-brain-health.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Traumele din copilărie modifică percepția senzorială
- O variație genetică rară a fibronectinei protejează împotriva apolipoproteinei E4, corelată cu boala Alzheimer
- Multivitaminele pot oferi protecție împotriva declinului cognitiv
- Microbiota intestinală: noua frontieră în cercetarea și terapia bolii Alzheimer
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni