Asociere între dieta MIND și aspectul creierului la adulți

Asociere între dieta MIND și aspectul creierului la adulți

©

Autor:

Asociere între dieta MIND și aspectul creierului la adulți
Într-un studiu recent publicat pe serverul The Lancets SSRN cercetătorii au investigat relaÈ›ia dintre aderarea la planul alimentar Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) È™i markerii modificărilor structurale ale creierului la participanÈ›ii de la studiul United Kingdom Biobank (UKBB). Dieta MIND, care pune accent pe alimentele pe bază de plante È™i limitează grăsimile saturate È™i alimentele de origine animală, a fost asociată cu un risc redus de demență È™i boala Parkinson.
Studiul a inclus 26.466 de persoane din studiul UKBB care au finalizat chestionarul de evaluare dietetică și li s-a efectuat un RMN pentru a evalua markerii structurali ai creierului. Scorurile MIND au fost calculate pe baza consumului de grupuri de alimente sănătoase și nesănătoase. Rezultatele primare măsurate au fost volumele creierului total, substanța cenușie și albă și regiunile subcorticale.

Rezultatele au arătat că o aderență mai mare la dieta MIND a fost asociată cu dimensiuni mai mari È™i volume mai mari de materie cenuÈ™ie È™i regiuni specifice ale creierului, cum ar fi putamen, talamus, pallidum, accumbens È™i hipocamp. A existat È™i o prezență mai scăzută a hiperintensităților în substanÈ›a albă. În special, aportul mai mare de cereale integrale a fost asociat cu volume mai mari ale creierului, în timp ce consumul mai mare de alimente prăjite sau fast-food a fost asociat cu volume mai mici ale anumitor regiuni ale creierului.

Cu toate acestea, studiul nu a găsit asocieri semnificative între scorurile din dieta MIND È™i modificările structurale ale creierului pe o perioadă de doi ani. Interesant, asocierile dintre scorurile din dieta MIND È™i volumele creierului au fost diferite între bărbaÈ›i È™i femei.

În concluzie, studiul a relevat asocieri pozitive între aderarea la dieta MIND È™i anumiÈ›i indicatori structurali ai creierului la adulÈ›ii de vârstă mijlocie È™i vârstnici. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a valida aceste conexiuni È™i pentru a înÈ›elege mai bine mecanismele care stau la baza care leagă consumul de alimente de sănătatea creierului.

sursa: News Medical
foto: luigigiordano/Shutterstock.com

Data actualizare: 24-07-2023 | creare: 24-07-2023 | Vizite: 275
Bibliografie
Food for thought: Mediterranean-DASH intervention shows positive impact on brain health, link: https://www.news-medical.net/news/20230720/Food-for-thought-Mediterranean-DASH-intervention-shows-positive-impact-on-brain-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta MIND: legată de o performanță cognitivă mai bună
  • Impactul dietei MIND asupra funcÈ›iei cognitive È™i demenÈ›ei
  • Consumul unor diete sănătoase reduce depunerile plăcilor amiloide, un semn al bolilor neurodegenerative
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum