Terapiile centrate pe proteina tau schimbă paradigma luptei împotriva bolii Alzheimer

©

Autor:

Terapiile centrate pe proteina tau schimbă paradigma luptei împotriva bolii Alzheimer
În Statele Unite, prevalența bolii Alzheimer a crescut de la 5,4 milioane la 6,5 milioane între 2018 și prezent. În ciuda acestor cifre îngrijorătoare, terapiile actuale împotriva bolii Alzheimer au oferit rezultate mixte.
Inițial, cercetările s-au concentrat pe patologia amiloid-β (Aβ), dar majoritatea abordărilor, cu excepția lecanemab și donanemab, au eșuat în a oferi rezultate concludente sau au generat efecte adverse. Aceasta a determinat o schimbare a interesului către proteina tau, care se regăsește și în alte boli neurodegenerative. Un articol recent publicat în revista Nature Reviews Neurology discută despre eficacitatea terapiilor împotriva bolii Alzheimer care vizează proteina tau.

Terapii care vizează modificări post-translaționale

Terapiile recente au vizat mai multe tipuri de modificări post-translaționale ale proteinei tau patologice, inclusiv hiperfosforilare, acetilare, trunchiere și glicozilare.

  • Fosforilarea tau - S-a observat că fosforilarea tau este legată de activitatea redusă a fosfatazei de proteine 2A (PP2A) și de kinazele tau. Memantina și sodiul selenat sunt două terapii care au avut rezultate mixte, cu beneficii modeste în cazul pacienților cu Alzheimer.
  • Acetilarea tau a fost vizată de salsalat, un antiinflamator nesteroidian. Cu toate acestea, salsalatul nu a fost eficace în studiile clinice de fază I.
  • Trunchierea tau - Minociclina, un inhibitor al caspazei, a fost evaluată, dar nu a reușit să încetinească declinul cognitiv și a prezentat efecte adverse la doze mari.
  • Glicozilarea - Mai multe inhibitoare O-GlycNAcase (OGA) au arătat siguranță clinică și sunt în prezent în studii clinice de fază II.

Imunoterapii active și pasive împotriva tau

Imunoterapia activă, reprezentată de vaccinurile AADvac1 și ACI-35, a arătat rezultate promițătoare în studiile clinice preliminare, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma eficacitatea lor.

În ceea ce privește imunoterapia pasivă, abordarea aceasta are avantajul că orice efect advers poate fi atenuat printr-o eliminare ulterioară a anticorpilor. Cu toate acestea, sunt mai costisitoare și trebuie administrate mai frecvent. Anticorpii APNmAb005, bepranemab, E2814 și JNJ-63733657 sunt în diferite faze ale testării clinice, fiind evaluată atât siguranța, cât și eficacitatea lor.

În concluzie, atenția cercetătorilor s-a îndreptat tot mai mult către terapiile care vizează proteina tau, cu un accent deosebit pe imunoterapie. Deși există încă multe incertitudini, rezultatele preliminare sunt promițătoare și ar putea deschide calea către dezvoltarea unor strategii terapeutice mai eficace pentru boala Alzheimer.

sursa: News Medical
foto: Gorodenkoff / Shutterstock.com

Data actualizare: 31-10-2023 | creare: 31-10-2023 | Vizite: 552
Bibliografie
Redefining the battle against Alzheimer's with tau-focused treatments, link: https://www.news-medical.net/news/20231029/Redefining-the-battle-against-Alzheimers-with-tau-focused-treatments.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum