Regenerarea creierului în boala Alzheimer

©

Autor:

Regenerarea creierului în boala Alzheimer

Boala Alzheimer este principalul factor responsabil de apariţia demenţei, iar terapia curentă încă nu reuşeşte să o prevină, încetinească sau vindece. Caracteristică a bolii, pierderea memoriei survine prin degenerare sau moarte neuronală în anumite zone precum hipocampul, locul în care se formează amintirile iniţial.
Recent, o echipă de cercetători de la Institutul Olandez de Neuroştiinţe (NIN) a găsit o moleculă ce poate fi folosită pentru regenerarea creierului. Prin descoperirea unor celule adulte nou apărute în hipocampul unor vârstnici este susţinută ipoteza neurogenezei în perioada adultă. Neurogeneza la adult este corelată cu multiple aspecte ale cogniţiei şi memoriei, iar la pacienţii cu Boala Alzheimer acest proces scade abrupt. Rate mai mari ale neurogenezei în boala Alzheimer sunt corelate cu o performanţă cognitivă mai bună.

Dr. Eugenia Salta, lider de grup la NIN menţionează că ”Neuronii nou formaţi la adult ar putea contribui la un fel de rezervă cognitivă ce mai târziu poate evita pierderea memoriei. În urmă cu 7 ani, în timpul studiului unei molecule mici de ARNmesager, numită micro- ARN 132, exprimată la nivel cerebral s-a observat un fapt neaşteptat. Această moleculă părea să regleze homeostazia celulelor stem nervoase din sistemul nervos central.”

În acea perioadă, despre boala Alzheimer se credea că afectează numai celulele nervoase mature. Cercetătorii au dorit prin acest studiu să afle dacă microARN poate regla neurogeneza atât la persoane sănătoase cât şi la pacienţi cu Alzheimer. „Scăzând cantitatea de microARN-132 în creierele unor şoareci adulţi sau în culturi de celule nervoase se împiedică generarea unor neuroni noi. Dacă aducem micro-ARN 132 la un nivel optim, sunt evitate deficitele neurologice.” adaugă dr. Sarah Snoek, tehnician. „Aceste observaţii aduc o dovadă în sprijinul introducerii terapiei de stimulare a neurogenezei la adulţi cu boala Alzheimer.” completează dr. Salta. Următorul scop ale echipei de cercetători sunt testarea siguranţei şi eficacităţii terapiei cu microARN-132.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 25-12-2021 | creare: 02-06-2021 | Vizite: 1022
Bibliografie
Rejuvenating' the Alzheimer's brain, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210525113701.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum