Infecția cu noul coronavirus: cum combatem frica și anxietatea?
Declararea stării de urgență în România È™i pandemia cu noul coronavirus (COVID-19) din întreaga lume a dus la necesitatea adopării unor măsuri preventive care dincolo de beneficiul pe care îl aduc pentru întreaga populaÈ›ie, pot avea È™i urmări psihologice negative în cazul persoanelor mai vulnerabile. Izolarea la domiciliu, lipsa interacÈ›iunii cu cu alte persoane, cu persoanele dragi È™i chiar atmosfera generală creată de panica din jur ne pot face mai vulnerabili, mai anxioÈ™i, ne creÈ™te gradul de iritabilitate È™i treptat se instalează depresia.
Oamenii reacÈ›ionează în faÈ›a situaÈ›iilor stresante în mod diferit, spre exemplu:
- Copiii È™i tinerii nu sunt atât de panicaÈ›i precum persoanele la vârsta a treia sau cei mai batrani È™i nu conÈ™tientizează care sunt efectele unei astfel de situaÈ›ii.
- PacienÈ›ii cu boli cronice sau persoanele la risc de îmbolnăvire cu COVID-19 pot avea sentimente de îngrijorare È™i frică în ceea ce priveÈ™te sănătatea lor.
- Persoanele care au deja o boală psihică
- Unele persoane, din cauza anxietății pot experimenta schimbări în ceea ce priveÈ™te calitatea somnului sau pofta de mâncare.
- Există riscul creÈ™terii consumului de droguri, bauturi alcolice È™i tutun în rândul populaÈ›iei.
- Pot experimenta emoții și reacții negative precum: tristețe, furie, nemulțumire, frustrare, nesiguranță, probleme de concentrare. (1)
Cum putem reduce anxietatea pandemiei COVID-19?
1. Unul dintre cele mai folositoare lucruri în aceste stuaÈ›ii este să găseÈ™ti surse de È™tiri de încredere de unde te poÈ›i informa, spre exemplu World Health Organization sau pagini ale unor instituÈ›ii oficiale. Dezinformarea sau exagerarea unor È™tiri crează panică.
2. Fii recunoscător și apreciază lucrurile din viața ta: familia, animalele de companie, casa, accesul la medicamente, la servicii medicale și medicamente
3. VorbeÈ™te cu copilul tau despre această pandemie (dacă înÈ›elege), raspunde-i la toate întrebările legate de COVID-19 È™i asigură-l că este în siguranță
4. Solicită ajutorul dacă te simți depășit de situație sau ai sentimenet de frică și anxietate
5. Încearcă pe cât posibil să menÈ›ii contactul cu oamenii cu ajutorul internetului sau al telefonului deoarece izolarea È™i singurătatea poate duce la instalarea depresiei È™i a panicii.
6. De fiecare dată când te simÈ›i anxios pe parcursul zilei poÈ›i să inspiri È™i să expiri adânc de doua sau trei ori, acest lucru calmează sistemul nervos (1, 2, 3)
7. Evită gândirea negativistă, rigidă, evită să te gândeÈ™ti la catastrofe È™i aspecte descurajatoare prezentate în media. Încearcă să trăieÈ™ti în prezent È™i fii optimist.
Ce putem face pe parcursul zilelor?
- Fă lucruri care te relaxează, lucruri care îÈ›i plac È™i de care nu aveai asa mult timp în mod normal. Spre exemplu: citeÈ™te o carte, uită-te la serialele preferate, încearcă reÈ›ete noi pentru gătit, să faci decoraÈ›iuni handmade, etc.
- Ai grijă de corpul È™i sănătatea ta: mănâncă sănătos, multe fructe È™i legume, încearcă să te trezeÈ™ti la aceeaÈ™i oră ca de obicei chiar daca nu trebuie să mergi la muncă, hidratează-te intens È™i nu te abate de la rutina ta de îngrijire.
- Încearcă să faci miÈ™care. Chiar dacă nu mai poÈ›i merge la sala de sport, sunt o mulÈ›ime de de erxerciÈ›ii fizice pe care le poÈ›i face în casă sau în propria grădină; poÈ›i să îÈ›i iei cursuri online cu antrenori, te poÈ›i uita singur la tutoriale online sau îÈ›i poÈ›i descărca aplicaÈ›ii.
- Exercițiile de mindfulness, meditația sau exercițiile de yoga te pot ajuta să scapi de stresul care se acumulează, de anxietate și să găsești echilibrul.
- Petrece mai mult timp cu familia.
- Învață ceva nou, de pildă să cânÈ›i la un instrument muzical, o limbă străină, să pictezi. (2, 3)
2. Speaking of Psychology: Coronavirus Anxiety, link: https://www.apa.org/research/action/speaking-of-psychology/coronavirus-anxiety
3. Tips for coping with anxiety in the face of COVID-19, link: https://medicalxpress.com/news/2020-03-coping-anxiety-covid-.html
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implicațiile economice ale pandemiei cu coronavirus
- COVID-19 - ce ar trebui să facă persoanele peste 60 de ani și cele cu afecțiuni cronice
- Instrucțiuni privind manipularea echipamentului de protecție de către personalul medical
- Un nou algoritm de testare, internare și externare a bolnavilor cu COVID-19
- Tulburari de comportament și anxietate
- Modularea imunitatii in infectia covid 19
- Tuse cronica post COVID19
- Vitiligo si coronavirusul
- Covid-19 si sinuzita
- Ajutor urgent! covid19 poate ataca inima, creierul la copii de 19-20 de ani?
- Centrul de informare ROmedic despre Coronavirus
- Alergie la paracetamol si aspirina