Tehnologia de editare a genelor CRISPR-Cas9 poate schimba comportamentul animalelor

Tehnologia de editare a genelor CRISPR-Cas9 poate schimba comportamentul animalelor

©

Autor:

Tehnologia de editare a genelor CRISPR-Cas9 poate schimba comportamentul animalelor
Într-un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Georgia, aceÈ™tia au utilizat tehnologia CRISPR-Cas9 pentru a îndepărta funcÈ›iile unei căi de semnalizare neurochimică, ce are o influență majoră în determinarea comportamentului social al mamiferelor. Conform echipei, vasopresina È™i receptorul asupra căruia aceasta acÈ›ionează reglează la animale fenomene precum împerecherea, comunicarea È™i agresivitatea, acesta fiind motivul pentru care, în cadrul studiului, oamenii de È™tiință au îndepărtat receptorul Avpr1a la hamsteri, efectul pe care aceÈ™tia l-au raportat fiind de modificare a expresiei comportamentului social.
Profesorul de neuroÈ™tiinÈ›e H. Elliott Albers afirmă că, în ciuda faptului că echipa se aÈ™tepta ca îndepărtarea activității vasopresinei va determina reducerea agresivității È™i a capacităților sociale ale animalelor, însă acesta raportează că rezultatele au fost contrare aÈ™teptărilor iniÈ›iale. Astfel, hamsterii cărora le-a lipsit receptorul au prezentat nivele mai ridicate de interacÈ›iune socială decât cei care prezentau receptorii în cauză. De asemenea, o altă modificare comportamentală a fost È™i reducerea diferenÈ›elor între sexe la capitolul manifestării agresivității, atât hamsterii de sex masculin, cât È™i cei de sex feminin prezentând nivele ridicate de agresivitate față de alte mamifere de acelaÈ™i sex.

Cercetătorii au folosit hamsteri sirieni deoarece, conform acestora, comportamentul social al lor este mai similar cu cel al oamenilor decât al altor animale, precum È™oarecii de laborator, cu toate că aceÈ™tia sunt folosiÈ›i cel mai des în cadrul studiilor. Profesorul afirmă că descoperirile ce au rezultat în urma studiului sugerează faptul că, în ciuda rolului vasopresinei în reglarea comportamentelor sociale la nivel cerebral, există o posibilitate ca efectele receptorului acesteia, Avpr1a, să fie de tip inhibitor. Oamenii de È™tiință mai menÈ›ionează o altă asemănare dintre hamsteri È™i oameni, anume aceea că, în condiÈ›ii de stres, mamiferele eliberează cortizol. În plus, majoritatea tipurilor frecvente de cancere ale acestor animale sunt comune cu cele ale oamenilor, iar susceptibilitatea lor de a se infecta cu virusul SARS-CoV-2 este similară cu cea a noastră.

Cu toate că utilizarea tehnologiei CRISPR a fost dificilă în vederea modificării genetice a hamsterilor, aceasta are o importanță marcată, întrucât înÈ›elegerea mecanismelor neurologice implicate în comportamentul social al lor are o relevanță pentru oameni.

sursa: Science Daily
foto: catalin / stock.adobe.com

Data actualizare: 31-05-2022 | creare: 31-05-2022 | Vizite: 382
Bibliografie
CRISPR-Cas9 gene editing approach can alter the social behavior of animals, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220516104643.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Noi descoperiri în domeniul legăturii dintre programul de editare genetică CRISPR È™i celulele tumorale cu mutaÈ›ii
  • RevoluÈ›ie în utilizarea CRISPR-Cas9: instrumentul va putea fi folosit pentru a viza celulele adipoase
  • Editarea genelor cu CRISPR devine mai sigură, după reproiectarea proteinei Cas9
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum