Tatuajele pot induce infecții ale fluxului sanguin
În zilele noastre, tatuajul a devenit un mod de exprimare artistică extrem de popular, estimându-se recent nivel global peste 120 de milioane de persoane cu tatuaje. Cu toate acestea, pentru a semnala posibilele efecte adverse asociate, a fost publicat recent în jurnalul Medicina Clinica un nou studiu despre caracteristicile infecțiilor bacteriene sistemice, alături de metode de profilaxie.
Studiul reprezintă o revizuire sistematică a 17 articole din literatura de specialitate, publicate între anii 2009 și 2019. Efectele adverse uzual raportate în aceste studii includ reacții imune și inflamatorii locale în 2% până la 27% dintre cazuri, dar și infecții locale sau sistemice și defecte epiteliale cronice, precum dermatozele, la 0,5-6% dintre persoanele recent tatuate.
În cele mai multe cazuri, au fost identificate micobacterii non-tuberculoase, precum Mycobacterium haemophilum, Mycobacterium chelonae și Mycobacterium abscessus. Frecvent, infecțiile sistemice apărute în urma inoculării cu Mycobacterium haemophilum au apărut la femei după tatuarea sprâncenelor. Dintre acestea, 50% au necesitat intervenții chirurgicale de parotidectomie, pentru îndepărtarea glandei parotide.
În plus, în India s-a observat un număr semnificativ de cazuri de infecție cu Mycobacterium leprae, agent patogen responsabil de apariția leprei. Prezența sistemică a micobacteriilor non-tuberculoase a fost asociată frecvent cu creșterea în dimensiune a ganglionilor limfatici. Este important de menționat faptul că rezultatele analizei a evidențiat absența completă a infecțiilor sistemice sub forma tuberculozei sistemice, a sifilisului sau a infecțiilor virale.
Alte cazuri au inclus șoc septic asociat cu celulită sau fasciită necrozantă, determinat la două săptămâni de la tatuare de către bacterii piogene. Un număr mic de cazuri cu șoc septic determinat de infecția cu Vibrio vulnificus a rezultat în decesul persoanelor afectate. De asemenea, s-a raportat un singur caz de sindrom de șoc toxic stafilococic. Referitor la endocardita infecțioasă, majoritatea celor afectați au fost tineri de sex masculin și au prezentat febră și embolii pulmonare. S-au observat 2 cazuri cu embolizare masivă și alte 2 cazuri cu perforare valvulară și abces perivalvular.
Studiul atrage un semnal de alarmă legat de infecțiile sistemice asociate tatuajelor, cercetătorii sugerând drept metodă profilactică menținerea riguroasă a condițiilor adecvate de igienă pe tot parcursul realizării tatuajului.
sursa: News Medical
foto: daniel catrihual / Shutterstock.com
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Sănătatea sistemului reproducător masculin este influențată de mediul în care bărbații trăiesc
- Expunerea la un vierme parazit comun este asociată cu o funcție pulmonară inferioară și astm la bărbații mai tineri
- Sedentarismul nu este neapărat rău pentru minte
- O nouă sursă durabilă de hrană: insectele
- Pot sa-mi fac un tatuaj daca am DZ tip 1 ?
- Brobonite pe tatuaj
- Tatuajele si efectele lor
- Tatuaj peste alunite
- Scoatere tatuaj
- Scoatere tatuaj si boala autoimuna