Mai puține ore de somn, mai multe probleme de bunăstare mentală și fizică
Autor: Teodorescu Mihai
Este nevoie de doar trei nopți consecutive de somn insuficient pentru deteriorarea bunăstării mentale și fizice, indică un studiu publicat în jurnalul Societății de Medicină Comportamentală din SUA.
Studiul a analizat consecințele somnului insuficient (mai puțin de șase ore timp de opt nopți consecutive) despre care experții spun că este necesar pentru a susține o sănătate optimă la adulți. Cercetătorii au constatat că simptome de oboseala fizică și psihică au apărut după doar o noapte de pierdere a somnului, punctul culminant fiind atins în a treia noapte. „Mulți cred că pot fi mai productivi în timpul săptămânii și că suficiente ore de somn în weekend rezolvă problema. Cu toate acestea, rezultatele studiului arată că o singură noapte de somn insuficient poate afecta în mod semnificativ funcționarea zilnică", a spus autorul studiului, Soomi Lee, profesor asistent la Universitatea din Florida de Sud.
Datele utilizate de cercetători, furnizate de studiul Midlife din Statele Unite, au inclus aproape 2. 000 de adulți de vârstă mijlocie, care și-au înregistrat comportamentele mentale și fizice într-un jurnal timp de opt zile consecutive. Dintre aceștia, 42% au avut cel puțin o noapte de pierdere a somnului, dormind cu 90 minute mai puțin decât rutina lor tipică. Participanții au raportat o serie de sentimente de furie, singurătate, iritabilitate și frustrate ca urmare a pierderii somnului. De asemenea, au prezentat mai multe simptome fizice, cum ar fi probleme respiratorii, dureri, probleme gastro-intestinale și alte probleme de sănătate. Simptomele s-au accentuat pe parcursul zilelor consecutive de pierdere a somnului.
Aproximativ o treime dintre adulții americani dorm mai puțin de șase ore pe noapte. Lee spune că odată ce devine un obicei, este din ce în ce mai dificil pentru corp să se recupereze complet din lipsa de somn, continuând ciclul vicios al înrăutățirii bunăstării zilnice. Un studiu anterior condus de Lee a constatat că pierderea a doar 16 minute de somn zilnic ar putea afecta performanța la locul de muncă. Descoperirile sale anterioare arată, de asemenea, că pierderea minoră a somnului poate diminua atenția zilnică, care este un recurs critic pentru gestionarea stresului și menținerea rutinelor sănătoase.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Nivelul de educație al partenerului influențează sănătatea generală a ambelor persoane din cuplu
- Intervențiile non-farmacologice pot avea un impact pozitiv semnificativ asupra calității vieții persoanelor cu demență
- Încercările dese de pierdere în greutate ar trebui evitate
- Mersul la saună scade riscul de boli cordiovasculare
intră pe forum