Suplimentarea cu acid folic în timpul sarcinii atenuează efectele neurotoxice ale plumbului la copii

©

Autor:

Suplimentarea cu acid folic în timpul sarcinii atenuează efectele neurotoxice ale plumbului la copii
Studiul universității Simon Fraser University a investigat asocierea dintre expunerea gestațională la plumb și comportamentele similare autismului la copii, precum și modul în care această asociere poate fi influențată de concentrațiile plasmatice de folat și suplimentarea cu acid folic în timpul sarcinii. Studiul a utilizat date din cohorta Maternal-Infant Research on Environmental Chemicals (MIREC), desfășurată în 10 orașe canadiene între 2008 și 2011.
Participanții studiului au fost femei gravide cu vârsta de peste 18 ani, fără anomalii fetale cunoscute sau complicații medicale. Au fost analizate datele a 601 perechi mamă-copil, iar comportamentele similare autismului au fost evaluate la copiii cu vârste între 3 și 4 ani folosind chestionarul Social Responsiveness Scale-2 (SRS-2), un instrument validat pentru documentarea trăsăturilor autistice. Expunerea la plumb a fost măsurată în sânge în primul și al treilea trimestru de sarcină, iar concentrațiile plasmatice de folat au fost evaluate în aceleași perioade.

Rezultate principale

1. Expunerea la plumb și comportamente similare autismului: Expunerea gestațională la plumb a fost asociată cu creșteri minore în scorurile SRS-2, sugerând o corelație între expunerea la plumb și comportamentele similare autismului la copii. Această asociere a fost mai puternică în primul trimestru decât în al treilea.

2. Modificarea efectelor de către folat: Studiul a constatat că asocierea dintre expunerea la plumb și comportamentele similare autismului a fost mai puternică în cazul mamelor cu concentrații plasmatice de folat scăzute sau cu suplimentare insuficientă de acid folic (sub 400 µg/zi). La participanții cu niveluri mai ridicate de folat, această asociere a fost atenuată, sugerând un efect protector al folatului împotriva neurotoxicității plumbului.

3. Genotipul MTHFR 677C>T: O analiză suplimentară a evaluat influența polimorfismului MTHFR 677C>T, asociat cu metabolismul folatului. S-a observat că la femeile cu două copii ale alelei minore (T|T), asocierea dintre plumb și comportamentele similare autismului a fost mai puternică, în special în al treilea trimestru.

Concluzii

Studiul sugerează că folatul poate juca un rol protector împotriva efectelor neurotoxice ale plumbului în timpul sarcinii, iar suplimentarea adecvată cu acid folic ar putea atenua riscul comportamentelor similare autismului la copiii expuși la plumb. Rezultatele subliniază importanța unei suplimentări adecvate cu acid folic în sarcină, nu doar pentru prevenirea defectelor de tub neural, ci și pentru protecția împotriva altor efecte negative asupra neurodezvoltării copilului.

sursa: News Medical

Data actualizare: 21-10-2024 | creare: 21-10-2024 | Vizite: 104
Bibliografie
Folic acid supplementation during pregnancy mitigates neurotoxic effects of lead in children, link: https://www.news-medical.net/news/20241016/Folic-acid-supplementation-during-pregnancy-mitigates-neurotoxic-effects-of-lead-in-children.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Bebelușii prematuri alăptați la sân prezintă o dezvoltare neurocognitivă mai bună decât cei alăptați cu formulă
  • Acidul folic în sarcină
  • Acidul folic în sarcină și riscul de hipertensiune arterială la copil
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum