Nesincronizarea somnului cu activitățile zilnice crește riscul de obezitate și boli cardiometabolice
Autor: Teodorescu Mihai
Momentul în care adolescenții aleg să doarmă ar putea avea o foarte mare importanță pentru starea acestora de sănătate, conform unui studiu recent.
Cercetătorii de la Spitalul General pentru Copii din Massachusetts, împreună cu cercetătorii de la Școala Medicală Harvard, au descoperit că preferințele și modelele de sincronizare a somnului în perioada adolescenței ar putea reprezenta factori de risc pentru anumite boli metabolice. Calitatea slabă și durata scurtă a somnului, asociate frecvent cu riscuri crescute de obezitate și boli cardiometabolice, nu constituie singurii factori de risc.
Dincolo de calitate sau de cantitate, oamenii de știință au ajuns la concluzia că sincronizarea este o componentă vitală a somnului. În cazul adolescenților, adesea sunt remarcate programe de somn neregulate, care pot provoca alinierea circadiană. Cercetările au descoperit că adolescenții care preferau să se culce la ore târzii și care erau nevoiți să se trezească devreme aveau o circumferință a taliei și o depunere de grăsime abdominală mai mare decât cei care dormeau și se trezeau devreme. În cadrul cercetării au fost analizate cronotipurile și diferențele de cronometrare a somnului între școală și zile libere la 804 copii cu vârsta cuprinse între 12 și 17 ani.
Cronotipurile de seară (preferințele de somn târziu) și ritmul social crescut au fost asociate cu o adipozitate (acumulare de grăsime într-un țesut celular subcutanat) mai mare. Perturbarea fiziologiei normale de somn, din cauza variațiilor existente în modele de somn, duce la obezitate și sporește șansele de dezvoltare a bolilor metabolice. Asocieri mai puternice cu creșterea cantității de grăsime au fost găsite la fete, fără ca aceste diferențe să fie pe deplin înțelese.
Studiul susține importanța ceasurilor biologice în influențarea riscului de obezitate. Autorii studiului consideră că este necesar ca instituțiile de învățământ să adopte polici care să permită adolescenților să se odihnească suficient. Totodată, cercetătorii fac un apel la părinți, atrâgându-le acestora atenția la responsabilitatea pe care o au, aceea de a încuraja consecvența în programul de somn al copiilor.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum