Studiu: exercițiile fizice ajută la modificarea obiceiurilor alimentare
©
Autor: Teodorescu Mihai
Modul de viață influenÈ›ează în mod direct sănătatea fizică È™i psihică a fiecărui om. Un stil de viață sănătos înseamnă, înainte de toate, o alimentaÈ›ie sănătoasă, corelată cu miÈ™carea fizică efectuată zilnic.
RelaÅ£ia dintre activitatea fizică È™i alimentaÈ›ie a fost studiată de către echipe de cercetători de la Universitatea Texas din Austin, rezultatul studiului efectuat de către aceÈ™tia sugerând faptul că obiceiurile alimentare nesănătoase ar putea fi îndepărtate cu ajutorul sportului. Studiul, publicat în Jurnalul International de Obezitate, confirmă legătura dintre exerciÈ›iile fizice È™i obiceiurile alimentare.
Pe baza datelor obÈ›inute de la cei 2.680 de subiecÈ›i incluÈ™i în cercetare s-a ajuns la concluzia că persoanele care devin active din punct de vedere fizic au tendinÈ›a de a-È™i modifica obiceiurile alimentare, preferând să consume alimente sănătoase, precum legume, fructe sau carne slabă, chiar dacă în perioada de sedentarism regimul lor alimentar era cu totul altul. În cadrul studiului, subiecÈ›ii nu au fost în niciun fel influenÈ›aÈ›i de către cercetători în vederea modificării alimentaÈ›iei, aceÈ™tia nefiind instruiÈ›i în acest sens. ParticipanÈ›ii au avut posibilitatea de a-È™i alege propriile tipuri de exerciÈ›ii, dar È™i propria dietă, însă fără a face modificări semnificative. În ciuda faptului că nu au fost impuse restricÈ›ii È™i nici nu a fost solicitată modificarea dietei, comportamentul dietetic al majorității participanÈ›ilor s-a modificat, activitatea fizică fiind considerată factor favorizant în luarea deciziei de a mânca sănătos. Cercetări anterioare au constatat, de asemenea, faptul că exerciÈ›iile moderate pot reduce tendinÈ›a oamenilor de consuma alimente bogate în grăsimi.
În ceea ce priveÈ™te motivele pentru care există această modificare a preferinÈ›elor alimentare la persoanele care fac trecerea de la sedentarism la miÈ™carea fizică regulată, principala ipoteză este aceea a reducerii apetitului alimentar, datorită modificării nivelurilor de dopamină. Molly Bray, preÈ™edinte al Departamentului de ȘtiinÈ›e NutriÈ›ionale de la UT Austin, spune că ceea ce produce schimbările, de preferință alimentare, atunci când oamenii fac miÈ™care, ar fi regulate într-un interval mare de vârstă.
Sursa: Science Daily
RelaÅ£ia dintre activitatea fizică È™i alimentaÈ›ie a fost studiată de către echipe de cercetători de la Universitatea Texas din Austin, rezultatul studiului efectuat de către aceÈ™tia sugerând faptul că obiceiurile alimentare nesănătoase ar putea fi îndepărtate cu ajutorul sportului. Studiul, publicat în Jurnalul International de Obezitate, confirmă legătura dintre exerciÈ›iile fizice È™i obiceiurile alimentare.
Pe baza datelor obÈ›inute de la cei 2.680 de subiecÈ›i incluÈ™i în cercetare s-a ajuns la concluzia că persoanele care devin active din punct de vedere fizic au tendinÈ›a de a-È™i modifica obiceiurile alimentare, preferând să consume alimente sănătoase, precum legume, fructe sau carne slabă, chiar dacă în perioada de sedentarism regimul lor alimentar era cu totul altul. În cadrul studiului, subiecÈ›ii nu au fost în niciun fel influenÈ›aÈ›i de către cercetători în vederea modificării alimentaÈ›iei, aceÈ™tia nefiind instruiÈ›i în acest sens. ParticipanÈ›ii au avut posibilitatea de a-È™i alege propriile tipuri de exerciÈ›ii, dar È™i propria dietă, însă fără a face modificări semnificative. În ciuda faptului că nu au fost impuse restricÈ›ii È™i nici nu a fost solicitată modificarea dietei, comportamentul dietetic al majorității participanÈ›ilor s-a modificat, activitatea fizică fiind considerată factor favorizant în luarea deciziei de a mânca sănătos. Cercetări anterioare au constatat, de asemenea, faptul că exerciÈ›iile moderate pot reduce tendinÈ›a oamenilor de consuma alimente bogate în grăsimi.
În ceea ce priveÈ™te motivele pentru care există această modificare a preferinÈ›elor alimentare la persoanele care fac trecerea de la sedentarism la miÈ™carea fizică regulată, principala ipoteză este aceea a reducerii apetitului alimentar, datorită modificării nivelurilor de dopamină. Molly Bray, preÈ™edinte al Departamentului de ȘtiinÈ›e NutriÈ›ionale de la UT Austin, spune că ceea ce produce schimbările, de preferință alimentare, atunci când oamenii fac miÈ™care, ar fi regulate într-un interval mare de vârstă.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 08-04-2019 | creare: 08-04-2019 | Vizite: 1374
Bibliografie
Want healthier eating habits? Start with a workout, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/01/190130112728.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- O proteină produsă de mușchi poate îmbunătății performanțele musculare și coordonarea
- Artele marțiale pot îmbunătăți pe termen lung durata atenției și vigilența
- Beneficiile și riscurile exercițiilor de anduranță pe tot parcursul vieții (studiu de caz)
- Spiritul competitiv generează cea mai bună motivație pentru sport
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Merg de 1 saptamana la sala
- Solicit o dieta personalizata
- Fitness sau aerobic? Care este mai eficient?
- Activitatea fizica ma face sa ma simt rau
- In ultimele doua luni am tot facut exercitii (abdomene, genoflexiuni) si tot nu reusesc sa slabesc
- Exercitii dezvoltarea muschilor
- Exercitii pentru muschii ce ajuta genunchiul