Studiu care atestă efectul nociv al pilulelor anticoncepționale asupra sănătății femeilor

©

Autor:

Studiu care atestă efectul nociv al pilulelor anticoncepționale asupra sănătății femeilor
Rezultatele unui studiu al universității de medicină Karolinska Institutet din Suedia au întărit asocierea între pilulele contraceptive combinate și deteriorarea calității vieții la femeile sănătoase. Cercetările au fost publicate în revista Fertility and Sterility.

Studiul de tip trial dublu orb randomizat controlat placebo a reiterat afirmațiile femeilor din lumea întreagă care se confruntă cu efectele secundare ale anticoncepționalelor, acesta fiind unul dintre cele mai riguroase studii cu privire al efectele pilulelor asupra caității vieții femeilor.

Pilulele conținând substanțele active etinilestradiol și levonorgestrel sunt printre cele mai populare contraceptive din lume, datorită riscului cel mai mic de formare a cheagurilor de sânge. Denumirile comerciale ale acestor pilule includ: Elisya, Microgynon, Rigevidon, Seasonique, Sylvina.

La studiu au participat 340 de femei sănătoase cu vârste între 18 și 35 de ani, cărora li s-au administrat fie pilule contraceptive combinate, fie pilule placebo, pe o perioadă de trei luni. Studiul fiind dublu orb, nici cercetătorii, nici participantele nu au știut ce tip de pilule au luat. La începutul studiului, femeilor li s-a evaluat starea generală de sănătate, inclusiv înălțimea, greutatea, tensiunea arterială. De asemenea, au completat chestionare privind starea generală și simptomele depresive: Psychological General Wellbeing Index și Beck Depression Inventory. Aceleași teste și măsurători au fost realizate la sfârșitul studiului, pentru a compara rezultatele.

La sfârșitul celor trei luni, femeile care au luat pilule anticoncepționale au raportat o scădere semnificativă a calității vieții, față de femeile care au luat placebo. În schimb, nu s-a observat o creștere a simptomelor depresive.

Autorii avertizează asupra limitelor acestui studiu: schimbările au fost relativ mici, s-au folosit doar pilule conținând etinilestradiol și levonorgestrel, iar perioada studiată a fost de doar trei luni.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 11-10-2020 | creare: 25-04-2017 | Vizite: 3767
Bibliografie
Study Finds the Birth Control Pill Has a Pretty Terrible Impact on Women's Wellbeing, link: http://www.sciencealert.com/major-study-finds-the-pill-has-a-pretty-crap-impact-on-women-s-wellbeing
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tipuri de contraceptive combinate disponibile in Romania
  • Efecte secundare ale contraceptivelor orale combinate
  • Semnele de alarma in administrarea contraceptivelor combinate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum