Consumul de ulei de pește depinde de genotipul fiecărei persoane
©
Autor: Anghelescu Ariana Andreea

Studiul de față, condus de profesorul Kaixiong Ye È™i publicat în revista PLOS Genetics, s-a axat pe uleiul de peÈ™te (È™i acizii graÈ™i omega-3 din compoziÈ›ia acestuia) È™i efectul său asupra trigliceridelor, care reprezintă un biomarker pentru bolile cardiovasculare.
Ye spune că se cunoaÈ™te de câteva decenii faptul că un nivel ridicat de acizi graÈ™i omega-3 din sânge este asociat cu un risc mai mic de boli de inimă. Însă, ceea ce au constatat este că suplimentele cu ulei de peÈ™te nu sunt recomandate pentru toată lumea, ci depinde de genotipul fiecărei persoane. Pentru unele genotipuri, uleiul de peÈ™te este eficient în scăderea numărului de trigliceride, însă pentru anumite genotipuri acesta doar duce la creÈ™terea lor.
Echipa profesorului Ye a analizat patru tipuri de lipide din sânge-HDL (lipoproteine cu densitate mare), LDL (lipoproteine cu densitate mică), colesterol total È™i trigliceride. Datele pentru eÈ™antionul lor de 70.000 de persoane au fost preluate de la UK Biobank.
Echipa a împărÈ›it eÈ™antionul în două grupuri: unul care a luat suplimente de ulei de peÈ™te (aprox. 11.000) È™i unul care nu a luat suplimente. Ulterior, au efectuat o scanare la nivel de genom pentru fiecare grup. După efectuarea a peste 64 de milioane de teste, rezultatele obÈ›inute au relevat o variantă genetică semnificativă la gena GJB2. Persoanele cu genotipul AG care au luat ulei de peÈ™te au înregistrat o reducere a trigliceridelor, în timp ce persoanele cu genotip AA care au luat ulei de peÈ™te au prezentat o uÈ™oară creÈ™tere a trigliceridelor.
Rezultatele prezentului studiu ar putea, de asemenea, să explice È™i studiile anterioare, dintre care majoritatea au arătat că uleiul de peÈ™te nu oferă niciun beneficiu în prevenirea bolilor cardiovasculare.
Ye susÈ›ine că o posibilă explicaÈ›ie este că aceste studii nu au luat în considerare genotipurile participanÈ›ilor. Unii participanÈ›i pot beneficia, în timp ce alÈ›ii nu È™i, prin urmare, dacă datele sunt amestecate È™i analizate nu va fi observat impactul.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 30-03-2021 | creare: 30-03-2021 | Vizite: 622
Bibliografie
Should you take fish oil? Depends on your genotype, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210325115253.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Cercetătorii au descoperit microplastic în fiecare specimen de placentă umană studiat
- Substanțe chimice regăsite în produse comune de consum pot crește riscul de fibrom uterin
- Calitatea somnului influențează nivelul de satisfacție în căsnicie
- Potențialul utilizării medicale a ginsengului
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni