Consumul de ulei de pește depinde de genotipul fiecărei persoane

Consumul de ulei de pește depinde de genotipul fiecărei persoane

©

Autor:

Consumul de ulei de pește depinde de genotipul fiecărei persoane
Suplimentele de ulei de pește fac parte dintr-o industrie de miliarde de dolari, construită pe o bază a pretinselor, dar nedovedite, beneficii pentru sănătate. Potrivit noilor cercetări ale unei echipe de la Universitatea din Georgia, consumul de ulei de pește are beneficii pentru sănătate numai dacă avem bagajul genetic potrivit.
Studiul de față, condus de profesorul Kaixiong Ye È™i publicat în revista PLOS Genetics, s-a axat pe uleiul de peÈ™te (È™i acizii graÈ™i omega-3 din compoziÈ›ia acestuia) È™i efectul său asupra trigliceridelor, care reprezintă un biomarker pentru bolile cardiovasculare.

Ye spune că se cunoaÈ™te de câteva decenii faptul că un nivel ridicat de acizi graÈ™i omega-3 din sânge este asociat cu un risc mai mic de boli de inimă. Însă, ceea ce au constatat este că suplimentele cu ulei de peÈ™te nu sunt recomandate pentru toată lumea, ci depinde de genotipul fiecărei persoane. Pentru unele genotipuri, uleiul de peÈ™te este eficient în scăderea numărului de trigliceride, însă pentru anumite genotipuri acesta doar duce la creÈ™terea lor.

Echipa profesorului Ye a analizat patru tipuri de lipide din sânge-HDL (lipoproteine cu densitate mare), LDL (lipoproteine cu densitate mică), colesterol total È™i trigliceride. Datele pentru eÈ™antionul lor de 70.000 de persoane au fost preluate de la UK Biobank.

Echipa a împărÈ›it eÈ™antionul în două grupuri: unul care a luat suplimente de ulei de peÈ™te (aprox. 11.000) È™i unul care nu a luat suplimente. Ulterior, au efectuat o scanare la nivel de genom pentru fiecare grup. După efectuarea a peste 64 de milioane de teste, rezultatele obÈ›inute au relevat o variantă genetică semnificativă la gena GJB2. Persoanele cu genotipul AG care au luat ulei de peÈ™te au înregistrat o reducere a trigliceridelor, în timp ce persoanele cu genotip AA care au luat ulei de peÈ™te au prezentat o uÈ™oară creÈ™tere a trigliceridelor.

Rezultatele prezentului studiu ar putea, de asemenea, să explice È™i studiile anterioare, dintre care majoritatea au arătat că uleiul de peÈ™te nu oferă niciun beneficiu în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Ye susÈ›ine că o posibilă explicaÈ›ie este că aceste studii nu au luat în considerare genotipurile participanÈ›ilor. Unii participanÈ›i pot beneficia, în timp ce alÈ›ii nu È™i, prin urmare, dacă datele sunt amestecate È™i analizate nu va fi observat impactul.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-03-2021 | creare: 30-03-2021 | Vizite: 622
Bibliografie
Should you take fish oil? Depends on your genotype, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210325115253.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum