ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Consumul de ulei de pește depinde de genotipul fiecărei persoane

©

Autor:

Consumul de ulei de pește depinde de genotipul fiecărei persoane
Suplimentele de ulei de pește fac parte dintr-o industrie de miliarde de dolari, construită pe o bază a pretinselor, dar nedovedite, beneficii pentru sănătate. Potrivit noilor cercetări ale unei echipe de la Universitatea din Georgia, consumul de ulei de pește are beneficii pentru sănătate numai dacă avem bagajul genetic potrivit.
Studiul de față, condus de profesorul Kaixiong Ye și publicat în revista PLOS Genetics, s-a axat pe uleiul de pește (și acizii grași omega-3 din compoziția acestuia) și efectul său asupra trigliceridelor, care reprezintă un biomarker pentru bolile cardiovasculare.

Ye spune că se cunoaște de câteva decenii faptul că un nivel ridicat de acizi grași omega-3 din sânge este asociat cu un risc mai mic de boli de inimă. Însă, ceea ce au constatat este că suplimentele cu ulei de pește nu sunt recomandate pentru toată lumea, ci depinde de genotipul fiecărei persoane. Pentru unele genotipuri, uleiul de pește este eficient în scăderea numărului de trigliceride, însă pentru anumite genotipuri acesta doar duce la creșterea lor.

Echipa profesorului Ye a analizat patru tipuri de lipide din sânge-HDL (lipoproteine cu densitate mare), LDL (lipoproteine cu densitate mică), colesterol total și trigliceride. Datele pentru eșantionul lor de 70.000 de persoane au fost preluate de la UK Biobank.

Echipa a împărțit eșantionul în două grupuri: unul care a luat suplimente de ulei de pește (aprox. 11.000) și unul care nu a luat suplimente. Ulterior, au efectuat o scanare la nivel de genom pentru fiecare grup. După efectuarea a peste 64 de milioane de teste, rezultatele obținute au relevat o variantă genetică semnificativă la gena GJB2. Persoanele cu genotipul AG care au luat ulei de pește au înregistrat o reducere a trigliceridelor, în timp ce persoanele cu genotip AA care au luat ulei de pește au prezentat o ușoară creștere a trigliceridelor.

Rezultatele prezentului studiu ar putea, de asemenea, să explice și studiile anterioare, dintre care majoritatea au arătat că uleiul de pește nu oferă niciun beneficiu în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Ye susține că o posibilă explicație este că aceste studii nu au luat în considerare genotipurile participanților. Unii participanți pot beneficia, în timp ce alții nu și, prin urmare, dacă datele sunt amestecate și analizate nu va fi observat impactul.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-03-2021 | creare: 30-03-2021 | Vizite: 585
Bibliografie
Should you take fish oil? Depends on your genotype, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210325115253.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: