STUDIU: Alergarea combate efectele negative ale stresului asupra memoriei

©

Autor:

STUDIU: Alergarea combate efectele negative ale stresului asupra memoriei
Desfășurarea activității sportive preferate este considerată de multe persoane drept o metodă eficientă de a depăși situațiile stresante din viață. O echipă de cercetători din cadrul Brigham Young University a aprofundat relația și a descoperit că alergatul în mod particular în perioadele de stres ajută la protejarea memoriei.

Citiți mai multe despre beneficiile sportului pentru creier.
Studiul a fost publicat în jurnalul Neurobiology of Learning and Memory și descrie cum sportul atenuează consecințele negative al stresului cronic asupra hipocampusului, zona cerebrală responsabilă cu procesele de învățare și memorare.

Observațiile au fost făcute pe animale de experiență: un grup de șoricei au alergat pe rotița de exerciții în medie 5 km pe zi timp de 4 săptămâni, comparativ cu șoriceii sedentari din cu grupul de control. Jumătate din fiecare grup a fost ulterior supus unor factori stresori, precum mersul pe o pantă înclinată sau înotul în apă rece. Ulterior s-au analizat modificările de la nivel cerebral în cazul șoriceilor activi expuși/ne-expuși la stresori, respectiv la șoriceii sedentari expuși/ne-expuși la stresori.

Plasticitatea creierului sau neuroplasticitatea reprezintă capacitatea creierului de a reorganiza, astfel încât să modifice numărul de conexiuni neuronale și să le întărească, proces numit potențare sinaptică.

Întărirea căilor sinaptice preexistente, așa-numita potențare sinaptică sau plasticitate sinaptică este afectată de stresul cronic, fapt care conduce la slăbirea legăturilor dintre neuroni (sinapselor) cu impact asupra memoriei în cele din urmă. La șoriceii care au alergat, expunerea la stresul cronic nu a afectat potențarea sinaptică, fapt care a condus la ipoteza că sportul, în mod particular alergatul ar putea manifesta efect neuroprotectiv.

Concluzia studiului subliniază importanța sportului și rolul acestuia în protecția funcțiilor de învățare și a mecanismelor de memorare asupra cărora stresul cronic prelungit poate avea un impact dramatic.

Soluția ideală ar fi să nu fim deloc stresați și să ne antrenăm cu regularitate, dar cum nu putem împiedica mereu expunerea la stres, avem control asupra activității fizice pe care alegem sau nu să o desfășurăm,” încheie Jeff Edwards, investigatorul principal al studiului.

Citiți mai multe informații despre factorii care pot stimula influența, implicit stimula neuroplasticitatea din articol.
Sursa: Medical Xprress
 

Data actualizare: 16-02-2018 | creare: 16-02-2018 | Vizite: 1595
Bibliografie

Runnind helps the brain counteract negative effect of stress, study find, link: https://medicalxpress.com/news/2018-02-brain-counteract-negative-effect-stress.html?utm_source=tabs&utm_medium=link&utm_campaign=story-tabs
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce uităm?
  • Fotografiile ne pot afecta memoria
  • Chiar și 10 minute de alergat zilnic au un efect pozitiv asupra speranței de viață
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum