Studiile indică impactul pe care îl au ecranele asupra adolescenților
©
Autor: Anghelescu Ariana Andreea
![Studiile indică impactul pe care îl au ecranele asupra adolescenților](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=39178.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Un studiu realizat pe mai mult de 800 de adolescente cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani a identificat tendințe îngrijorătoare în ceea ce privește utilizarea ecranului și activitatea fizică redusă-referindu-se inclusiv la IMC (indicele de masă corporală) mai mare- precum și la mai puțin somn.
Utilizarea simultană a ecranelor are o tendință crescătoare pe parcursul unei săptămâni, 59% dintre adolescenți folosind două sau mai multe ecrane după școală, 65% seara și 68% la sfârșit de săptămână.
Unii adolescenți au raportat că folosesc până la patru ecrane simultan.
O analiză suplimentară a datelor a arătat că utilizarea oricărui ecran a fost în detrimentul indicatorilor de sănătate și bunăstare. Mai mult de 90% dintre tineri dețineau sau aveau acces la un telefon inteligent, iar utilizarea acestuia după școală a avut un efect negativ asupra somnului.
Cercetătorii de la Leicester Diabetes Center au măsurat activitatea fizică și somnul folosind accelerometre purtate pe încheieturile participanților, în timp ce cei implicați în studiu au raportat ei înșiși numărul de ecrane pe care le foloseau în același timp-cum ar fi statul pe telefonul mobil în timp ce se uitau la televizor.
Dr. Deirdre Harrington spune că intuitiv, ea și echipa sa cred că trebuie să existe efecte negative ale utilizării ecranelor asupra adolescenților, însă datele obținute le arată că nu este atât de simplu pe cât au crezut. Studiul de față a fost realizat înainte de carantina provocată de COVID-19, perioadă în care oamenii își petrec o parte mai mare din zi în fața unui ecran. Acum, mai mult ca oricând trebuie cunoscute efectele acestei activități asupra adolescenților. Există și aspecte pozitive, fără îndoială.
Melanie Davies, profesor la universitatea din Leicester, spune că din păcate, acest studiu ne reamintește că suntem în pericol să creăm o nouă generație de copii sedentari. Stilul de viață sedentar este strâns legat de diabetul de tip 2, a cărui incidență crește la grupele de vârstă mai tinere.
Numărul de tineri cu Diabet de tip 2 a crescut cu 50% în doar cinci ani.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 10-03-2021 | creare: 10-03-2021 | Vizite: 519
Bibliografie
Research identifies impact of teenage screen use, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210305113449.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni