Studiile arată că exercițiile fizice pot reduce importanța factorilor de risc pentru ficatul gras

Studiile arată că exercițiile fizice pot reduce importanța factorilor de risc pentru ficatul gras

©

Autor:

Studiile arată că exercițiile fizice pot reduce importanța factorilor de risc pentru ficatul gras
Studiile efectuate de Universitatea din Finlanda de Est au demonstrat că unele exerciții fizice pot contribui la tratamentul ficatului gras de cauză non-alcoolică, prin interferarea cu anumite căi metabolice.
Steatoza hepatică de cauză non-alcoolică este cea mai întâlnită boală a ficatului, ce constă în încărcarea hepatocitelor cu lipide, fapt ce poate conduce în timp la inflamaÈ›ia ficatului sau chiar ciroză. Boala este asociată cu obezitatea È™i diabetul de tip II.

EÈ™antionul a fost împărÈ›it în două grupe-un grup care a realizat exerciÈ›ii fizice de intensitate ridicată de două ori pe săptămână (HIIT workout) È™i un grup de control care nu È™i-a mărit efortul fizic pe perioada tratamentului. De asemenea, cercetătorii au dozat anumiÈ›i compuÈ™i metabolici în È›esutul adipos, urină, plasmă È™i materii fecale.

Rezultatele studiilor au demonstrat că exerciÈ›iile fizice au avut un rol benefic asupra glicemiei a jeun, circumferinÈ›a taliei È™i consumului maxim de oxigen. De asemenea, s-au observat modificări ale nivelului unor aminoacizi (precursori ale proteinelor), lipidelor È™i acizilor biliari. Conform specialiÈ™tilor, o cocentraÈ›ie crescută de aminoacizi în È›esutul adipos este corelată cu un metabolism glucidic È™i lipidic îmbunătățit, precum È™i cu scăderea rezistenÈ›ei la insuluină.

În plus, ca urmare a efectuării exerciÈ›iilor fizice, nivelul unor metaboliÈ›i ai florei microbiene intestinale s-a modificat într-un mod benefic. Spre exemplu, creÈ™terea nivelului de acid indol-lactic este strâns asociată cu creÈ™terea rezistenÈ›ei organismului în faÈ›a agresiunilor externe (îmbunătățeÈ™te răspunsul imun), precum È™i echilibrul glicemic.

În concluzie, exerciÈ›iile fizice au un rol esenÈ›ial în procesul terapeutic al celor ce suferă de steatoză hepatică non-alcoolică. Se consideră că efectele benefice apar chiar dacă pacientul nu pierde în greutate sau nu face modificări dietetice. Efortul fizic a îmbunătățit metabolismul lipidic, protidic È™i glucidic, È›esutul adipos jucând un rol cheie în aceste procese. Chiar dacă sportul îmbunătățeÈ™te anumite constante din sângele È™i È›estuturile pacientului, nivelul anormal de lipide din sânge nu a putut fi modificat, fiind necesare modificări ale alimentaÈ›iei, în sensul reducerii aportului de grăsimi.

sursa: News Medical
foto: University of Eastern Finland

Data actualizare: 05-05-2022 | creare: 05-05-2022 | Vizite: 356
Bibliografie
Exercise can have a beneficial effect on factors contributing to NAFLD, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20220503/Exercise-can-have-a-beneficial-effect-on-factors-contributing-to-NAFLD-study-shows.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ficat mărit È™i gras - cauze (hepatomegalie È™i steatoză hepatică)
  • O nouă terapie pentru boala hepatică aÈ™teaptă aprobarea FDA
  • IncidenÈ›a tot mai mare a ficatului gras la tineri pusă pe seama epidemiei de obezitate
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum