Hormonul de creștere ar putea vindeca pacienții cu ficat gras

©

Autor:

Hormonul de creștere ar putea vindeca pacienții cu ficat gras
Hormonul de creștere contribuie la sănătatea ficatului prin reducerea inflamației și a țesutului adipos, la pacienții afectați de boala hepatică grasă nonalcoolică (NAFLD), conform unui nou studiu prezentat de Societatea Endocrină din Georgia.
Obezitatea și diabetul sunt doi factori de risc importanți, care devin ținte terapeutice atunci când se abordează pacienții cu boală hepatică grasă nonalcoolică. Scăderea în greutate este singurul tratament eficient, nefiind alte terapii aprobate specific pentru NAFLD.

NAFLD afectează până la 80% dintre pacienții cu obezitate din Statele Unite. Steatohepatita nonalcoolică (NASH) este o formă mai avansată de NAFLD, însoțită uneori de fibroză hepatică, cu evoluție posibilă spre ciroză sau insuficiență hepatică. Astfel, evoluția NASH devine o cauză importantă a transplantului hepatic în lume.

Cum administrarea hormonului de creștere poate diminua grăsimea corporală și inflamația, cercetătorii au analizat impactul acestuia asupra ficatului afectat de NAFLD, la pacienții supraponderali sau obezi. Au investigat prin RMN 41 de participanți cărora li s-a administrat hormon de creștere, într-un studiu randomizat, „dublu-orb”.

Hormonul de creștere a ameliorat țesutul adipos, dar și inflamația și fibroza hepatică, iar analizele biochimice și markerii inflamației s-au îmbunătățit.

Cercetarea aduce informații utile cu privire la modul în care funcționează hormonii si cum ar putea terapia cu hormon de creștere să favorizeze vindecarea pacienților cu boală hepatică grasă nonalcoolică.

sursa: News Medical

Data actualizare: 17-06-2022 | creare: 17-06-2022 | Vizite: 449
Bibliografie
Increasing growth hormone levels can improve liver health in patients with NAFLD, link: https://www.news-medical.net/news/20220614/Increasing-growth-hormone-levels-can-improve-liver-health-in-patients-with-NAFLD.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Modificările genetice ar putea reprezenta cauza bolii ficatului gras la persoanele cu o greutate și dietă optime
  • Identificarea din timp a factorilor de risc pentru boala ficatului gras non-alcoolic poate reduce riscul de a dezvolta boala
  • Riscul pacienților cu boală hepatică grasă nealcoolică de a dezvolta cheaguri de sânge poate fi redus prin activitate fizică
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum