Stimularea cerebrală profundă îmbunătățește memoria și stimulează formarea de noi neuroni la șoarecii cu sindrom Rett

©

Autor:

Stimularea cerebrală profundă îmbunătățește memoria și stimulează formarea de noi neuroni la șoarecii cu sindrom Rett
Sindromul Rett este o tulburare de neurodezvoltare caracterizată de regresia abilităților motorii, sociale, cognitive și de limbaj, alături de dezvoltarea unor comportamente autiste și crize epileptice. Afectează în principal fetele și este cauzat de mutații ale genei care codifică proteina MeCP2.
Un studiu recent condus de Dr. Jianrong Tang, profesor asociat la Baylor College of Medicine și investigator principal la Jan and Dan Duncan Neurological Research Institute (Duncan NRI) de la Texas Children's Hospital, arată că stimularea cerebrală profundă (DBS) a unei anumite regiuni cerebrale determină o îmbunătățire semnificativă și durabilă a memoriei la șoareci cu sindromul Rett. Mai mult, cercetătorii au descoperit că acest tratament stimulează generarea de noi neuroni sănătoși la acești șoareci.

Stimularea cerebrală profundă este o tehnică neurochirurgicală ce implică implantarea unui neurostimulator care trimite semnale electrice prin electrozi la regiuni țintă ale creierului, fiind utilizată în diverse afecțiuni neurologice și psihiatrice. Motivat de studii anterioare care au arătat îmbunătățiri ale memoriei în cazul Alzheimerului prin stimularea forniceală, echipa de cercetare a aplicat DBS asupra regiunii fornice a hipocampului la un model murin de sindrom Rett.

Obiectivul studiului a fost de a determina durabilitatea efectelor tratamentului. Utilizând teste comportamentale validate, cercetătorii au descoperit că DBS îmbunătățește memoria contextuală a fricii la șoarecii cu sindrom Rett, iar aceste efecte benefice persistă între 6 și 9 săptămâni după tratament. Stimularea cerebrală profundă repetată a menținut această îmbunătățire a memoriei.

În plus, echipa a observat că DBS favorizează formarea de noi neuroni sănătoși în hipocamp, un proces numit neurogeneza hipocampală adultă, care este critic pentru învățare și memorie. Aceasta a fost corelată cu îmbunătățirea memoriei contextuale la trei săptămâni după tratament.

Studiul arată și că stimularea cerebrală profundă induce producerea unui factor neurotrofic cheie, BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor), esențial pentru supraviețuirea, creșterea și plasticitatea neuronilor.

În concluzie, rezultatele sugerează că stimularea cerebrală profundă ar putea fi o terapie eficientă pentru pacienții cu sindrom Rett, având capacitatea nu doar de a îmbunătăți memoria, dar și de a promova un mediu neuroprotector în creier. Aceste descoperiri oferă o bază preclinică solidă pentru dezvoltarea ulterioară a stimulării cerebrale profunde ca tratament viabil pentru această afecțiune.

sursa: News Medical

Data actualizare: 17-10-2023 | creare: 17-10-2023 | Vizite: 327
Bibliografie
Deep brain stimulation improves memory and promotes neuron growth in Rett mice, link: https://www.news-medical.net/news/20231013/Deep-brain-stimulation-improves-memory-and-promotes-neuron-growth-in-Rett-mice.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou model oferă o explicație asupra modului în care stimularea profundă a creierului funcționează
  • Stimularea cerebrală poate îmbunătăți tulburările asociate înaintării în vârstă în învățarea unor noi abilități motorii
  • Stimularea profundă a creierului, o potențială terapie pentru depresia rezistentă la tratament
  •